Család

Tüsszög, prüsszög, lázas, nyûgös

Betegnek lenni mindig rossz, de az anyukák tudják, télen bizony gyakrabban kell felkeresni a gyerekorvost, és hiába bármiféle elõvigyázatosság, a téli gyerekbetegségek bizony minden évben elõjönnek.





Sapka, sál! A legkisebbek is tudják, hogy ilyentájt enélkül nem léphetnek ki a házból, mégis a legnagyobb óvatosság mellett is gyakran megfáznak, vagy a gyerekközösségekben “szednek össze” mindenféle felső légutakban tanyázó bacilusokat.

Nátha és a prüszkölés

Egy tüsszentéssel indul, aztán egyre több tüsszentés jön, végül a kisgyerek orra piros lesz, szeme erősen könnyezik. Ilyenkor a legfontosabb teendő az orr folyamatos tisztítása, ugyanis egy ártatlan náthából nagyon gyorsan lehet komolyabb baj, akár kínzó középfülgyulladás is. A legkisebbeknek ilyenkor a magyar találmány, az orrszívó segít az orr kiürítésében. Néha a szülőknek igazi birkózással sikerül csak elvégezni a nem fájdalmas, csak éppen a porszívó hangja miatt ijesztő mutatványt. Viszont a



tisztuló orr megkönnyebülést hoz a gyereknek, az alvása nyugodt lesz, és persze elkerülhetjük a nagyobb bajt. Egy orrszívó minden kisgyereknél a legnagyobb jótétemény! Az ijesztő porszívóval és az ő zúgásával pedig nyugodt és betegségmentes időszakban megismertethetjük a kisgyereket, a “barátkozás” talán segíti az orrtisztítást is!
Az ovisokra nagyon kell figyelni a nátha idején. Ők hajlamosak elhagyni az orrfújást, ilyenkor bizony a szülőnek dolga a folyamatos figyelmeztetés, biztatás! A felnőtt gondolkodásmód szerint a nátha az csak nátha! Ám a gyerekek esetében mégis helyesebb, ha a náthás gyerek nem megy közösségbe, otthon a mamával sikeresebb az orrfújás is.










Segítő könyvek:

• Dr. Kovács Ágnes: A doktornéni könyve – Officina ’96 2002.

• Ezernyi kérdés, ezernyi válasz csecsemőkről, kisgyerekekről – Magyar Könyvklub 2002.

• Kneipp gyerekeknek – TRIAS kiadó 2003.

• Ursula Uhlemayr: Bevált házi gyógymódok – Holló és Társa Kiadó 2003. 

• Victoria H. Edwards: Az aromaterápia kézikönyve – Gold Book Kiadó

Hasznos oldalak:

• Gyermek fül-orr-gégész szakorvos »

• A gyermekbetegségekről »
Fájdalom és láz


A hosszan elhúzódó nátha eleinte vízszerű orrfolyása könnyedén eldugíthatja a kisgyerek orrát. Ilyenkor a gyerekek a szájukon át lélegezve még jobban ki vannak téve a megfázásnak, a fertőzéseknek. Így aztán a náthából akár többféle betegségből álló hosszú folyamat alakulhat ki.
A kórokozók az orrból az arcüregbe jutnak, innen pedig igazán gyorsan eljuthatnak a fülbe, amiből aztán a fájdalmas, feszülő érzéssel járó középfülgyulladás alakul ki.
A gyerek levert, nyűgös lesz, gyorsan felszökhet a láza, és a fülét fájlalja. Kisebbeknél is ellenőrizhető ez, ha óvatosan a fülkagyló környékét érintjük, a kisbaba fájdalmasan felsír.


Ha csahol a gyerek

A felső légúti fertőzés, a megfázás sokszor a köhögéssel jelentkezik. A gyerek ugatva köhög, szinte összerántja az erőfeszítés. A torokból köhögés hamar lejjebb húzódhat, és gyorsan kialakul a hörgők betegsége, a hörghurut. A hurutos gyerekeknél is jelentkezhet a láz, a sok erőlködő köhögés kifárasztja őket. Gyors segítségként ilyenkor a méz jót tehet, hársfa vagy kakukkfű teával itassuk a gyereket. Segíthetnek a régi népi gyógyászatból ismert módszerek, a mellkasra helyezett zsíros fedőkötés. És



nagyon jó hatású, ha a gyerek szobájában néhány csepp borsmenta illóolajjal “erősített” vizet párologtatunk.

A késő ősz és kora tavasz betegsége

A hideg nem ellensége a gyerekeknek, sokkal inkább a már enyhülő idő hozza el a nagyobb bajt, azaz a influenzát. A levert lázas gyerek fájlalhatja a végtagjait, hidegrázás, fejfájás mellett tünet lehet a köhögés, a láz pedig igen magasra szökhet. Az influenzával nem szabad viccelni, az orvos antibiotikumot és tüneti gyógyszereket ír fel a gyereknek. Az influenza megelőzésére több éve védőoltás is adható.






Egy gyakorló anyuka tanácsai:

• A téli időszak legfontosabb segítőtársai a méz és a citrom! A mézes tea finom és jótékony hatású. A citrom C-vitaminját csak akkor tudod kihasználni, ha nem teát, hanem limonádét készítesz a gyereknek. Ez a megelőzésben is fontos lehet!
• A lázas, beteg gyereknél a lázcsillapítás mellett a legfontosabb a sok-sok folyadék!
• Ha pici babád van, mielőbb szerezz be egy orrszívót!
• Mielőbb tanítsd meg a gyereket jól orrot fújni!
• Ha beteg a gyerek, akkor is minden nap szellőztesd a szobáját, akár kétszer is, nem a hideg az ellenség!
• Az otthoni házipatikádban legyen orrcsepp is!
• Fülfájásnál segíthet a beteg fülnek a meleg. Akár a felmelegített só, akár egy kis éjjeli lámpa melege, enyhíti a fájdalmat!
• Bízzál a bevált népi gyógymódokban! A különféle borogatások, a hagymából főzött tea, a gyógynövények mindig segítenek. Lásd a könyvajánlót!
• Csodaszirup a nagymamától: kivájt feketeretekbe kanalazz mézet, hagyd állni benne! Kanállal adagolva igazi varázsgyógyír a köhögésre.
• Az illóolajok közül a borsmenta csodákra képes, de nem szabad túlzásba vinni, olvassd el a hozzá tartozó szakirodalmat!

• A gyerek a szemünk fénye! Ne kísérletezz vele! Ha beteg, mielőbb fordulj orvoshoz, gyógyszerek, orvosi tanácsok nélkül romolhat az állapota! A házi szerek segíthetik a gyógyulást, de nem kizárólagosan gyógyítanak! 


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top