nlc.hu
Család
Inkontinencia – beszéljünk róla!

Inkontinencia – beszéljünk róla!

Tabuként kezeljük, pedig sokak életét nehezíti. Az inkontinencia betegség nemcsak az idõsebb korosztály problémája. Sajnos szülés után a fiatalabb nõknek is gondot okoz. Mit tehetnek, milyen segítségre számíthatnak az érintettek?

Az inkontinencia egy önkéntelen vizelet- és/vagy székletürítés, amelyhez –a testi tünetek mellett – az érintett személy számára társadalmi és pszichikai problémák is járulnak. Az inkontinencia mindig valamilyen, mélyebben rejlő alapállapot tünete, ezért minden esetben lényeges a pontos orvosi diagnózis.

Kialakulásának okai:

• a vesét körülvevő izmok lazulása
• idegrendszeri károsodás
• terhesség és szülés következtében beálló gátizomzati gyengeség
• a vesék szabálytalan elhelyezkedése
• stressz
• lelki-pszichikai okok
• életkor – menopauza idején beköszöntő hormonális változások
• húgyúti fertőzések
• felfázás

Megelőzés, kezelés

Az inkontinencia kialakulásának megelőzésére szerencsére több hatásos módszer is létezik. Az életkor előrehaladtával, terhesség alatt és szülés alkalmával, vagy túlsúly kialakulásával a medencefenék izmai elveszthetik feszességüket. Mivel a medence hordozza szinte az egész felsőtest súlyát, a medencefenék izomzatára nap mint nap nagy súly terhelődik.

Az inkontinencia megelőzésére alkalmazható módszerek és kezelési módok:
1. medencefenék izomzatának tornáztatása   
2. gyógyszeres és műtéti kezelés 
3. segédeszközök használata

Segítséget nyújt az Inko Klub Egyesület

Az Inko Klub Egyesület 2005 tavaszán jött létre a magyarországi inkontinens emberek szolgálatában. 
Az Egyesület internetes honlapján is lehetőség nyílik a legfrissebb információk beszerzésére és a szakemberekkel történő konzultációra, de klubtagjaik számára negyedévenként megjelenő hírlevelet küldünk, melyben szakcikkek, terápiás eszközök bemutatói valamint, események, konferenciák összefoglalói is megtalálhatók. 
Az Inko tanácsadói a 06-40-321-321-es kék számon válaszolnak az inkontinenciával és az alkalmazható kezelési és lehetőségekkel kapcsolatos kérdéseiket.

Az Inkoklub nagyszabású felmérést indított a kismamák körében. Idén célzottan az ő problémáikkal, speciális igényeikkel szeretnének erőteljesebben foglalkozni.
A felmérés adatlapjáért kattints ide! » 

Típusai:

1. Stressz inkontinencia esetén a húgyhólyag záróizma nem elég erős ahhoz, hogy ellen tudjon állni annak a nyomásemelkedésnek. Ez az állapot felléphet pl. tüsszentésnél, erős köhögésnél vagy pl. nagy súly felemelésénél. Terhesség idején, szülés után, illetve változókor (menopauza) utáni nők esetében gyakori.

2. Késztetéses inkontinencia esetén a húgyhólyag akaratlan összehúzódása miatt ellenállhatatlan vizelési inger keletkezik. Húgyúti fertőzés, felfázás okozhat gyakran sürgető vizelési ingert.

3. Túlfolyásos inkontinencia leginkább idős embereknél fordul elő. Ilyenkor a húgyhólyag olyan méretűvé nő, hogy nem képes visszatartani a felgyülemlő vizeletmennyiséget és egyszerűen túlfolyik. Gyakran cukorbetegség, krónikus alkoholizmus, prosztata-megnagyobbodás vagy gerincvelő-sérülés következménye.

4. Vegyes inkontinenciáról akkor beszélünk, ha a hólyagproblémák több típusának tünetei együttesen jelentkeznek

Miért kezelik még ma is tabuként az inkontinenciát?

Még ma, a huszonegyedik század elején is, az inkontinenciában szenvedők szégyellik , rejtegetik is betegségüket. Sokan, amikor felismerik a kezdeti jeleket, azonnal gyógyszeres kezeléseket alkalmaznak, ahelyett, hogy a betegség kialakulásának lelki okaival foglalkoznának. Mire azonban az beteg eljut odáig, hogy tudja szabályozni saját ingereit, olyan súlyos lelki sérüléseket szenved, amelynek gyógyítása talán még nehezebb feladat, mint magának a betegségnek a kezelése.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top