Család

Baba a kocsiban

Kössük magunkra? Tologassuk kiskocsiban? Tegyük a hátunkra? De mi lesz, amikor a modern kismama autóba ül? Az autózás veszélyes üzemmód, mi adhat biztonságot a babádnak?

Az újszülött kórházból történő hazaszállítása régen “mózeskosárban” történt, ami manapság már nem éppen a legbiztonságosabb szállítási technikák közé tartozik, mivel a csemetéd nincs megfelelően rögzítve. Az előrelátó szülő már a kicsi megszületése előtt beszerzi a baba szállításához nélkülözhetetlen biztonsági gyermekülést.

Az új világ küszöbén

Életed egyik legcsodálatosabb és legizgalmasabb időszaka a gyermekvárás és a szülővé válás. Nem csoda, ha már a várakozás kilenc hónapjában kezded érezni, mennyire fontos a legnagyobb biztonság születendő gyermekednek. Szinte már szállóigévé vált, hogy a baba az anyuka hasában van a legbiztonságosabb helyen. Ez többé-kevésbé így is van, és természetesen ez a biztonság rád, mint áldott állapotban lévő anyuka gépkocsiban történő utazására is vonatkozik. A normál hárompontos biztonsági öv hevederjeit figyelmesen és gondosan, csavarodás-mentesen kell felfektetned: az öv alsó vízszintes szárának a combod és a hasad között, a felső szárának pedig a melleid között és a hasad fölött kell húzódnia.

Tippek, hasznos linkek:

• Babaülések autóba » 
• Biztonsági gyermekülés »
• Bolhapiac »
• Gyerekülés »
• Gyerekülésről őszintén »
A gyermekek biztonsága a gépkocsiban

Magyarországon 2002-től jogszabály írja elő a babaülés kötelező használatát: “A személygépkocsi hátsó ülésén utazó, 12 év alatti és 150 cm-nél alacsonyabb gyermeket biztonsági gyermekülésben kell rögzíteni.”
Erős fékezéskor, vagy egy baleset esetén, ha nem vagy megfelelően rögzítve a gépkocsiban, a sebességtől függően a testsúlyod többszörösének megfelelő erővel csapódsz az előtted lévő tárgyaknak, vagy ki is repülhetsz a járműből. A gyermekek méretükből fakadóan nem tudnak kapaszkodni, és mivel nem ér le a lábuk, még megtámasztani sem tudják magukat, így fékezéskor össze-vissza csúszkálnának, ha nem lennének ideálisan rögzítve. Ezért fontos a méretüknek megfelelő gyermekülést korhoz, termethez, súlyhoz és életkori sajátossághoz igazítva beszerezni. A gyereket ölben szállítani szigorúan tilos, mert erős fékezés esetén vagy ütközésnél rázuhanhatsz.


• Hordozható bébi-ülés (0-13 kg)
Kb. 8-10 hónapos koráig tudja használni egy átlagos kisbaba. Ezek az ülések a menetiránnyal szemben kerülnek az autóba, a baba fekszik bennük, és hátrafelé néz. Csak akkor szabad az „anyósülésre” tenned, ha azon az oldalon kikapcsolható a légzsák. Egyéb esetben a hátsó ülésen, a vezető mögötti oldalon a legbiztonságosabb a baba helye. Az ülésekben a baba számára külön öv van, amely a vállaknál és a láb között vezetve rögzítik a testet. A kocsiból kiszerelve hordozóként is használhatók.

Szólj hozzá te is!
Részlet a Römer vagy Concord babaülés? című topikból:
Anyalettem:
“Meg a fickó rám akart sózni egy 0-18 kg-ig használhatót, mondván hogy abban lehet menetiránnyal háttal utaztatni. De én pont azért akarok venni nagyobbat, hogy kilásson, és ne az ülés hátát nézze egy 6 órás úton.
Ha menetiránynak háttal akarnám utaztatni, akkor maradna a hordozó.
Egyébként ez is Römer ami most van, ebben széltében még bőven elférne, de a lába már hozzáér az üléshez mert 74 cm. Mint sok 1 éves.

Tudom, első a biztonság, és ha lehetne akkor 5éves koráig háttal kéne utaznia, de ez nem kivitelezhető. 🙂 Amikor mondtam a fickónak, hogy én irányban autóztatnám a gyereket, szinte megsértődött, hogy ő szakember, amit nem is kétlek, és megvehetem ha akarom a 15 kilótól valót is neki. Ő csak elmondja amit kell. Hát jól megingatott az tény. Nem akarok rosszat a gyereknek, de nem tudom melyik a rosszabb.

Mindenki 3 ülést vesz a gyerek 2 éves koráig? Egy 0-12 kg-igot, egy 0-18-igot és egy 9-36-osat? Mert kapásból nem lehetett a középső méretet venni, mert azzal még egy bevásárlókocsira sem lehet rámenni, meg az nem is hordozható rendesen. Áááá. ” 


• Kisgyermek-ülés (9-18 kg)
Ezt a típusú ülést a már ülni tudó baba-kortól akár a csemetéd iskolás koráig használhatod, ezért ebből mindenképpen érdemes a legjobbat megvenni. Választásnál jó, ha “kéznél” van az autó, mert ezek az ülések már elég nagyok, nem árt kipróbálni az öv méretét. Ezeknél az üléseknél az autó biztonsági öve csak rögzítésre szolgál, a gyermeket az ülés saját övével óvja. Jó, ha a saját övnek övfeszítője is van, és ha több mint hárompontos – két övszár a vállaknál, egy a lábak között, kettő a medencénél.

• Gyermek-ülés (15-25 kg)
Csemetéd növekedésével ezeknél az üléseknél előfordulhat, hogy az autó övével rögzítve az öv felső szára szoríthatja a gyermek nyakát, vagy zavarhatja az arcát. Ez elkerülhető, ha állítható a támla magassága. Az állítható támla általában leszerelhető, így a gyermekkor végén ezek az ülések ülésmagasítókként is használhatók.
Ha a 12 évnél idősebb gyerek nem éri el a 150 cm-t, akkor magasító ülőpárnát kell használni.

Fontos!
Nem az ára határozza meg a gyerekülés biztonsági fokát! Mielőtt vásárolnál keresd meg a terméken a nemzetközi szabványnak megfefelő biztonsági tanusítványt. Ez garantálja gyermeked védelmét! 
Használt ülést olcsóbban?

Ha úgy döntesz, hogy használt ülést veszel, kizárólag jó minőségűt és ismerőstől vásárolj, akiről pontosan tudod, hogy a vásárolt ülés karambolmentes. Az – akár csak kisebb – karambolt átélt ülések biztonsági foka sokat romlik. A minőségi

ülésekben a gyerek nem tudja kinyitni a biztonsági zárat, nem fordulhat elő, hogy menet közben kiszáll az ülésből, vagy éppen az ülés anyaga szakad el idő előtt.        

Termékfotó:  Maxi – Cosi

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top