nlc.hu
Család
Amit a megfázásról érdemes tudni

Amit a megfázásról érdemes tudni

Megfázásnak hívjuk a középsúlyos felsõ légúti betegségeket, azt a tünetegyüttest, amely orrdugulásból, orrfolyásból, tüsszögésbõl, torokfájásból és köhögésbõl áll.





Mi is az a megfázás?

A betegség effajta elnevezése azt sugallja, hogy a betegségnek egyfajta oka van, a megfázás azonban egy betegségcsoport, amely többfajta kórokozó miatt alakulhat ki. Az esetek túlnyomó többségében vírusok okozzák, leggyakrabban az úgynevezett rhinovírusok. Csak körülbelül minden tizedik megfázást okozza az úgynevezett influenza vírus: tulajdonképpen csak ekkor beszélünk influenzáról, ez esetben azonban gyakran láz és a betegség elején izomfájdalmak is jelentkeznek.
A megfázás előfordulása szezonális ingadozást mutat. A mi földrajzi viszonyaink mellett inkább ősztől tavaszig fordul elő. Átlagosan egy évben a gyermekek 6-8, a felnőttek 2-4 alkalommal szenvednek ilyen betegségben. Mivel kialakulását és terjedését a hidegebb idő segíti, ezért kapta a megfázás nevet.



Milyen tünetekkel jár?

A betegség tünetei a vírus légutakban történő megtapadása után néhány óra – legfeljebb egy hét elteltével alakulnak ki. Általában gyorsan súlyosbodnak, legerősebbek a kezdet utáni 2-3. napon, majd gyorsan enyhülnek. A megfázás átlagosan egy hétig tart. Leggyakrabban torokfájással kezdődik, melyet gyorsan követ az orrdugulás, orrfolyás, tüsszögés és köhögés jelentkezése. Nem minden esetben, de láz is jelentkezhet. Más tünetek is csatlakozhatnak a betegséghez: rekedtség, fejfájás, gyengeség, rossz közérzet.






Milyen szövődményei lehetnek?

A duzzadt, gyulladt felső légúti nyálkahártya kedvez a baktériumok megtapadásának, ez az orrmelléküregek gyulladását, középfülgyulladást, valamint alsó légúti gyulladásokat okozhat.


Hogyan kezelhető?

Mivel a megfázást különféle vírusok okozzák, ezért egységes, oki kezelése nem létezik. A tüneti kezelés célja, hogy a legzavaróbb tüneteket csökkentsük. Mivel az antibiotikumok nem hatékonyak a vírusok ellen, ezért ebben az esetben nem indokolt az alkalmazásuk. Az orrfolyás, a tüsszögés, valamint az eldugult orr miatti szájlégzés révén bár folyadékot veszítünk, a szokásosnál sokkal több folyadék bevitele a legújabb ajánlások szerint nem indokolt. A C-vitaminnak a betegség leküzdésében játszott szerepét sem támasztják alá egyértelmű bizonyítékok.
A betegeket leginkább az orrdugulás, az orrfolyás és a torokfájás gyötri. A felső légutak nyálkahártyájának duzzanatát az úgynevezett dekongesztánsok szűntetik. Az úgynevezett nemszteroid gyulladáscsökkentők pedig csökkentik a lázat, a torokfájást és kedvező hatásuk van a gyógyulásban.










Rhinathiol® COLD a korszerű megoldás a megfázás tüneteire

A Rhinathiol® Cold kombinált készítmény hatóanyagai egymást erősítve segítik a megfázás és az influenza tüneteitől való megszabadulást. Gyorsan és tartósan szünteti a panaszokat. A benne lévő ibuprofen kiváló nemszteroid gyulladáscsökkentő szer: hatékonyan csökkenti a torok- és fejfájást, valamint a lázat. Egy közelmúltban végzett vizsgálat szerint jobban csökkenti a megfázást kísérő torokfájást, mint a sok más hasonló készítményben található paracetamol. A pszeudoefedrin sok más hasonló szertől eltérően szájon át adva is gyorsan és tökéletesen felszívódó dekongesztáns. Rövid időn belül és tartósan szünteti az orr és az orrmelléküregek, valamint a fülkürt dugulását, csökkenti az orrfolyást, a tüsszögést, segíti az orrlégzést. Az előírt adagokban alkalmazva jól tolerálható. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top