Család

Éjszakai félelmek

Amikor a négyéves sírva rohan az éjszaka közepén, és reszketve bújik a biztonságot adó nagy franciaágyba. Amikor felzokog és dobálja magát, vagy amikor egyszerûen nem marad magára a félhomályban. Mit tehet a szülõ?

Kérdés: A kisfiam gyakran felriad éjszakánként. Azt mondja, egy szörny lakik a szekrényében és az ágya alatt. Hogyan tudom meggyőzni, hogy biztonságban van?


Válasz: Az ilyen félelmek gyakoriak és normálisak az óvodásoknál, sőt még a nagyobb gyerekeknél is. Beszéljünk nyíltan ezekről a félelmekről a kicsikkel, és éreztessük velük, hogy megértjük, mi megy végbe bennük. A 2–5 éves gyerekek zöme még nehezen tudja megkülönböztetni a képzelet világát a valóságtól, ezért ne reagáljuk túl a helyzetet, és ne űzzünk gúnyt a kicsiből. Inkább segítsünk neki értelmes módon leküzdeni a félelmeit.









Azonnali teendők:




• Kapcsoljuk fel a villanyt.
• Nyugtassuk meg a gyereket, ha kell, többször is ismételjük meg: „Itt vagyok… Apu itt van veled.”
• Nézzünk egyenesen a gyerek szemébe, és hallgassuk végig figyelmesen.
• Nyugodt hangnemben reagáljunk a kicsi félelmeire.
• Adjuk oda a gyereknek a kedvenc plüssállatát, babáját vagy akciófiguráját, hogy ne érezze magát egyedül, ha kimegyünk a szobából. 

Nyugtatópirulák


Nyugtázzuk, hogy a kicsi fél. A félelemérzete valóságos, bármennyire ostobának vagy abszurdnak látjuk is a helyzetet. Ha így szólunk hozzá: „Látom, nagyon félsz” – biztosíthatjuk róla, hogy együtt érzünk vele.


Bár nem minden gyerek beszél szívesen a rémálmairól, van, akinek ez megnyugvást jelent. Napközben adjunk ötleteket a kicsinek, hogyan küzdje le a félelmeit. A saját gyerekünket mi ismerjük a legjobban.






• Julia kisfia gyakran jelent meg anyukája szobájában az éjszaka közepén azzal, hogy rosszat álmodott. Julia, miután Nedből harapófogóval sem lehetett kihúzni, hogy mi történt, végül rátalált a legjobb megoldásra. Ha a lefekvési rituálé végén egy szeretetteljes ölelés és puszi után takarta be a kisfiút, az rendszerint megnyugodott. Amikor Julia megkérdezte tőle, most, hogy vége az álomnak, jobban érzi-e magát, Ned így válaszolt:
– Ne is beszéljünk róla, inkább mondjál még egy mesét!


Ha a gyerek hajlandó beszélni az álmáról, javasoljuk neki, hogy próbáljon varázstrükköt alkalmazni az álmaiban: kapjon szárnyra, tüntessen el vagy zsugorítson össze bizonyos dolgokat, hogy megmeneküljön a félelmetes helyzetből (például ha egy szörny üldözi éppen). A gyerekek fantáziája kimeríthetetlen, adjunk hát nekik támpontokat elalvás előtt, hogyan használják ki a képességeiket. A felmérések azt mutatják, hogy ez a módszer nagyon hatékony.


Miután néhány szóval megnyugtattuk a kicsit, egy-két simogatással is segítsük az ellazulásban.


• Mark tudta, hogy a kisfia, Chase könnyebben megnyugszik az éjszakai felriadás után, ha ő átöleli, és többször is megsimogatja a hátát.



Konkrét megoldások


Keressünk konkrét megoldásokat, hogy a gyerek úgy érezhesse, ura a helyzetnek!


• Rita azt tapasztalta, a kisfia sokkal nyugodtabb, ha az apukája zseblámpájával alhat.


• Laurie nagyon félt az ágya alatt bujkáló szörnyektől. Az anyukája gyakran elővette a partvist, és – a kislány megnyugtatására – lefekvés előtt minden zugból gondosan kiseperte a „csúnyaságokat”.


• Gail gyakran cserélt párnát a kisfiával, hogy legyen valami, ami rá emlékezteti, és érezze az anyukája illatát, mielőtt elalszik.


• Derek félt a sötétben, ezért a szülei kék izzófüzért aggattak a gyerekszoba mennyezetére. A kisfiút megnyugtatta az „alvólámpácskák” pislákoló, „barátságos” fénye.


A gyerek nem kis felnőtt!


Fel a fejjel!
Nem te vagy az egyetlen szülő, aki első reakcióként odaküldi gyermekét a szekrényhez, hogy az a saját szemével láthassa, nincs ott szörny. Aztán persze – már későn – rájössz, hogy az, ami neked racionális, az csak tovább erősíti a gyerek félelmét.






A gyerek értelmi szintjének megfelelően cselekedjünk, ne próbáljuk a magunk szintjére emelni. 






• Cliff így szólt a kislányához:
– Azt mondtad, a szörny fél a zajtól? Akkor csapjunk jó nagy lármát, hogy elijesszük!

• Denise megkérte a kisfiát, készítsen speciális címkét a „varázsvizes” üvegre, amivel a „szörnyeket” szokták elijeszteni.


Ha úgy érezzük, segítenünk kell a kicsinek abban, hogy különbséget tudjon tenni valóság és képzelet között, úgy próbáljuk megnyugtatni, hogy közben nem erősítjük meg a szörnyek létezését.


• Ellen így szólt a kisfiához:
– Benéztem a sarokba, és nem látok ott szörnyet, csak árnyékokat. De ha félsz, égve hagyom a villanyt.


Vegyük rá a gyereket, hogy válasszon „kabalát”, amely alvás közben megnyugtatja. Egy jellegzetes tárgy, például pokróc vagy plüssállat többet ér, mint egy játékokkal telezsúfolt kiságy. Az idősebb gyerekeknél egy zseblámpa vagy akár a szülők fényképe is megnyugvást jelenthet.


Legyünk úrrá együtt a „szörnyinvázión”!

Vessük be a szerepjátékot vagy a családi kupaktanácsot, hogy egy nyugodtabb időszakban nyíltan megbeszélhessük az éjszakai félelmeket, és segítsünk megoldást találni a kicsi problémájára.


• Caroline fia elképedve hallgatta anyukája meséit a szörnyről, amely kislány korában az ágya alatt lakott, legalábbis ő úgy hitte! Caroline később megtudta, a kisfiú csupán azért tartotta ostobának a történetet, mert meg volt győződve róla, a szörnyek valójában a szekrényben laknak, nem pedig az ágy alatt!






Időnként térjünk el a megszokott szabálytól, hogy mindenki tudjon aludni. Ha a gyerek képtelen megnyugodni vagy ragaszkodik hozzá, hogy a mi ágyunkban aludjon, a hálószobánk padlóján elhelyezett hálózsák jó köztes megoldást jelenthet.

Fel a fejjel! Nem te vagy az egyetlen szülő, aki – miután másra sem vágyik, csak hogy végre rendesen kialudhassa magát – megengedi a kicsinek, hogy a nagy ágyban aludjon, majd – amint a gyerek befészkeli magát az alvó hitves mellé – gyorsan kisurran a szobából, és a lakás legtávolabbi kanapéján hajtja álomra a fejét!


A gyerekek gyakran okoznak meglepetést: néha a más kultúrák hiedelmeiről és rituáléiról hallottakat vagy tanultakat alkalmazzák a problémák megoldásánál.


• Miután Mona és az anyukája megcsodált egy indián álomfogót, az anyuka elkészítette a tárgy parányi hasonmását, és a kislány ágyának fejtámlájára akasztotta, hogy „elkergesse” a rossz álmokat.


• Egy tradicionális japánkertben tett látogatás során Nick szinte hallotta a fogaskerekek csikorgását kisfia fejében, amikor a gondnok megjegyezte, hogy a gonosz szellemek csak egyenes vonalban mozognak.
– Apu, átfuthatok a cikcakkos hídon, hogy lerázzam a szörnyet, aki éjszaka üldözni szokott? – kérdezte a kisfiú, majd hozzátette: – Így nem tud elkapni!






Ha visszatérő vagy nagyon rémisztő álmokról van szó, keressük fel a gyerekorvost! 


• Caroline kisfiánál egy „éjszakai pánikroham” elnevezésű egészségügyi rendellenességet diagnosztizáltak, amely az orvosok szerint az agyhullámmintázatok változásaival áll összefüggésben. Az éjszakai pánikroham során a kisfiú magánkívül, félálomban sikoltozott és remegett, és nem ismerte meg Caroline-t. Bár sehogyan sem lehetett megnyugtatni, és csak akkor csillapodott le egy kicsit, ha egyedül hagyták, a szülők nem bírták tétlenül nézni a szenvedését. Caroline megkönnyebbülve hallotta, hogy a gyerekek nem is emlékeznek ezekre az epizódokra, és idővel teljesen kinövik a betegséget.


Az az őszinte magyarázat, hogy szörnyek márpedig nincsenek, általában csődöt mond, mert a gyerekek komolyan félnek; csak akkor tudunk segíteni rajtuk, ha osztozunk az érzelmeikben, nyitottak vagyunk a kommunikációra és megnyugvást biztosítunk nekik.







Könyvajánló




Túlélőkalauz szülőknek

A 2–5 éves gyerekek szüleinek szóló nevelési túlélőkalauz a gyakorlatban százszor kipróbált és működő tanácsokkal segít. Nemcsak az éjszakai félelmekről szól, hanem az evéssel, a játékkal és sok egyéb gyerekkori gond forrásával is foglalkozik. A praktikus könyvecske a kérdésekre egyszerű, jól értelmezhető válaszokkal szolgál, könnyed, humoros hangnemben segíti a szülőket.  

Stahl Judit ajánlásával

Túlélőkalauz szülőknek. A nevelés titkai – Kulinária Kiadó, 2006 

• A könyvről bővebbet itt tudhatsz meg »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top