Család

Gátápolás szülés után

A szülés utáni első napokat meg tudja keseríteni az összevarrt gátseb okozta fájdalom, de még akkor is érzékeny lehet ez a terület, ha sértetlen maradt a gáttájék a baba kibújásakor. Milyen természetes módszerekkel enyhíthetjük a fájdalmat és gyorsíthatjuk a gyógyulást?

A legfontosabb tanács az első napokra: pihenj, pihenj, pihenj!

A kórházban ez viszonylag könnyen megy, de amint otthon vagyunk, úgy érezhetjük, nem engedhetjük meg magunknak, hogy naphosszat az ágyat nyomjuk. Pedig a szervezetünknek szüksége van időre és (ágy)nyugalomra a regenerálódáshoz! A függőleges testhelyzet megterheli a gáttájékot, ezért a gyógyulás érdekében a legjobb, ha minél többet fekszünk. Ha ülni szeretnénk, és ez fájdalmas, használjunk úszógumit, vagy ha az nincs kéznél (miért lenne?), akkor használjunk egy hengerbe tekert és karikába hajlított nagyobb törölközőt.

 

Sok folyadékot!

Talán meglepőnek hangozhat a gátseb gyógyulásánál ilyesmivel előhozakodni, de az is nagyon fontos, hogy sokat igyunk! A bőséges folyadékbevitel – amellett, hogy lényeges a szoptatás szempontjából is – megakadályozza a kemény széklet kialakulását, amit azért jó ha megelőzünk, mert az erőlködés nem csupán fájdalmat okozhat, hanem felszakíthatja a gyógyulásnak indult sebet is. Segíthet ilyenkor a gyümölcsben, zöldségben, vagyis növényi rostokban gazdag étrend, vagy olyan laxatív hatású ételek, mint a korpa, a lenmag, az aszalt szilva, a mazsola, a meleg tej.

Intimtisztaság

Ha a vizelet csípi a gátsebet, akkor tanácsos a közelben tartani, illetve magunkkal vinni a vécére egy pumpás intimzuhanyt (csak külső használatra!), vagy ha az nincs, megteszi egy kisebb ásványvizes üvegnyi langyos-meleg víz vagy gyógytea, amellyel pisilés közben öblíthetjük a szeméremtest tájékát. Ha jólesik a langymeleg víz, és van még egy kis időnk – mert nem kezdett el sírni a baba azon nyomban, amikor magunkra csuktuk az ajtót néhány nyugalmas perc reményében –, üldögélhetünk és öblítgethetünk még két-három percig. Utána finoman töröljük – vagy inkább „tapogassuk” – teljesen szárazra a gátat is!

Ha ennél többre vágyunk – vagy a fájdalom miatt többre van szükségünk –, akkor a hűs ülőfürdőt javasolnám. Nem kell teletölteni vízzel a kádat, csak annyira, hogy az érintett területet ellepje. A víz, amelybe beleülünk, kezdetben lehet meleg, mert kellemesebb, ha fokozatosan hűtjük, akár hideg vízzel, akár jégkockákkal. Tíz-húsz percig is elüldögélhetsz a vízben, akár naponta kétszer-háromszor is, ha jólesik, és ha jótékony hatásúnak érzed a fürdőt.

Az ülőfürdő hatékonyságát javíthatjuk egy kis tengeri sóval – amely enyhén fertőtlenítő hatású, és segíti a sebgyógyulást –, vagy fertőtlenítő-nyugtató-sebgyógyító hatású (tiszta, nem szintetikus!) illóolajokkal, mint például a rózsa, a levendula vagy a cickafark, illetve készíthetünk gyógyfüves főzeteket is.

  • Íme két recept a vállalkozó kedvűeknek:

Keverj össze egyenlő mértékben (egy-egy evőkanállal) feketenadálytövet, rozmaringot, cickafarkat, zilizt, medveszőlőt. Forralj fel nyolc-tíz csésze vizet, tedd takarékra, és 6 dkg gyógyfűkeveréket áztass benne húsz-harminc percig. Szűrd le, és önts két-három csészével a kádba (a többit tedd félre másnapra!), amelybe kevés meleg vizet engedsz.

  • És a másik:

Végy három fej fokhagymát, de ne hámozd, csak szurkáld meg őket egy villával. Egy nagy lábosba tegyél egy-egy marék pásztortáskát, medveszőlőt és feketenadálytövet, tedd hozzá a fokhagymákat, és töltsd tele vízzel a lábost. Forrald fel, majd kis lángon főzd további fél órát. Vedd ki a fokhagymákat, és amikor annyira kihűltek, hogy kézbe tudod venni őket, csavard bele a levüket a főzetbe. Hagyd kihűlni, majd szűrd le. Kb. a felét használd majd egy ülőfürdőhöz. Ugyanúgy, mint az előző receptnél, kevés meleg vízzel töltött kádba öntsd, és üldögélj benne 10-20 percig naponta egyszer-kétszer.

Hűvösség

Amiről még nem szóltam, pedig az egyik legelterjedtebb módszer ilyenkor a jegelés, amelyet nemcsak apróra tört jéggel végezhetünk, hanem körömvirág- vagy árnikatinktúrás vízbe vagy gyógyfüves főzetbe (lásd fent) mártott, „mélyhűtött” intimbetéttel vagy ugyanígy előkészített, félbevágott, betétnyi méretre hajtogatott textilpelenkával is. Ezek azért praktikusak, mert a jégnél vagy a mélyhűtött borsós csomagocskáknál puhábbak, kényelmesebbek, mozogni is lehet velük, és egyúttal a lochiát – a szülés utáni véres váladékot – is felfogják.

A mélyhűtött betétek elkészítése kicsit macerásnak tűnhet, de akik kipróbálták, esküsznek rá. (Ha gondolod, elkészítheted és lefagyaszthatod őket már a szülés előtt, minden eshetőségre felkészülve).

Végy néhány nagyobb betétet, fog össze a két végét úgy, hogy – értelemszerűen – a ragasztós oldala legyen befelé, és a „vattás” oldalát mártsd a tiszta vagy illóolajos vízbe vagy a gyógyteába. Megfelelő méretű műanyag dobozba rakj egymás mellé kettőt-hármat, majd sütőpapírral elválasztva a tetejére még egy-két réteget, mintha lasagnét csinálnál. (Ha nem találsz dobozt, akkor csak csomagold a sütőpapírba, és a végén rakd nejlonzacskóba.)

Miután a „hideggel” való kezelés minden csínját-bínját tudod már, elárulom, hogy sok nőnek a meleg borogatás sokkal jobban esik. A hideg az első napokon enyhítheti a szövetek duzzadtságát, de utána a meleg – azzal, hogy fokozza a vérkeringést az adott helyen – felgyorsítja a gyógyító folyamatokat. Légy bátor, kísérletezz, és bízz abban, hogy a tested megüzeni, hogy mire van szükséged!

Gáttorna

Szintén vérkeringést fokozó hatása van a gáttornának is, amelyet már az első napokban el lehet kezdeni. Intimtornakönyvekben utána lehet nézni, hogy mik azok a gyakorlatok, amelyek kifejezetten erre az időszakra ajánlottak, és finoman, fokozatosan elkezdheted velük visszaállítani az izmok rugalmasságát.

Napoztatás

És még egy, talán meglepőnek tűnő ötlet: ha van rá lehetőséged – és mondjuk, épp nyár van, és senki nem lát be a kertedbe, szobádba –, akkor napoztasd a gátad! A napfény cirógató melege már magában is élmény (napfény híján lehet próbálkozni infralámpával is), de jót tesz a gyógyuló sebnek a friss levegő is.

És mindezek után azt kívánom, hogy épen, szépen ússza meg a gátad a szülést, és ne legyen szükséged egyik itt említett praktikára sem!

Szülés.lap.hu »

Intimtorna.lap.hu »
Kismama.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top