Család

Mikor az élet kapui összeérnek – Szülés vetélés után

Bár tudományos adatok szerint a terhességek csaknem fele vetéléssel végződik, ez az adat nyilvánvalóan nem vigasztalja azt, akit személyesen érint, aki elveszíti a meg sem született babáját.

Már csak azért sem, mert a korai vetélések legtöbbje az anya számára is rejtve marad, legfeljebb egy kicsit később jelentkező, erősebb menstruáció utal arra, hogy valami elkezdődhetett volna. Vigaszt a legtöbb esetben csak egy újabb gyermek érkezése hozhat – de egyáltalán nem mindegy, mikor. A válasz természetesen sok mindentől függ. Minél előrehaladottabb volt a terhesség, annál hosszabb várakozási idő javasolt a testi és a lelki felépülés, felkészülés szempontjából is.

A testi egészség szempontjai

A hivatalos orvosi besorolás szerint a 16. hétig korai vetélésről, a 17–29. hét között kései vetélésről, utána pedig koraszülésről beszélünk. Gyakorlatilag azonban már a 16-17. héttől kezdve indukált vagy spontán szülés útján távozik az elhalt magzat, ezért a két utóbbi kategória nem különül el egymástól élesen.

Ha az anya Rh-negatív vércsoportú, a magzat pedig lehetett Rh-pozitív, az anyának anti-D-kezelésben kell részesülnie a vetélést követő 24 órán belül, különben komolyan veszélyezteti a következő babát! Fontos lenne, hogy ezzel minden Rh-negatív vércsoportú fiatal lány tisztában legyen, hiszen egy esetleges nem várt terhességet követő spontán vagy művi abortusz esetén a kezelés elmaradása tragikus következményekkel járhat. Ez az eljárás egyébként élő gyermek szülése esetén is, ha az anya Rh-negatív.

Vetélés után a vérzés akár két hétig is elhúzódhat, esetleg görcsös fájdalommal, de a vérzésnek folyamatosan csökkennie kell ezalatt. Komoly fájdalom, nagyon erős vérzés, kellemetlen hüvelyi folyás vagy magas láz esetén azonnal orvoshoz kell fordulni. Az első menstruáció 4-6 hét elteltével várható. Nagyon korai vetélés esetén előfordulhat, hogy nincs szükség műszeres befejezésre, mert a méh magától, teljesen kiürül. Ilyenkor a várakozás orvosilag nem indokolt, a vérzés megszűnése után azonnal lehet próbálkozni. Egyéb esetekben Magyarországon 3-6 hónap várakozást szoktak tanácsolni az orvosok. Már a várakozás alatt érdemes megkezdeni (vagy folytatni) a magzatvédő vitamin és a folsav szedését. Ez idő alatt hormonális fogamzásgátlást szoktak javasolni, amely egyrészt biztos védelmet nyújt, másrészt pedig abbahagyása után fokozottabb a teherbe esés valószínűsége.

Mikor az élet kapui összeérnek - Szülés vetélés után

 

Ti írtátok: „Nekem tavaly, május 8-án kellett mennem a 12. heti UH-ra, ahol az ultrahangos nő a másiknak mondta, aki írta a dolgokat, hogy magzati szívhang nem tapasztalható. Gondolhatod, milyen volt! Azt hittem, rám szakad a kórház. Másnap elvették a kicsikét, akiről azt mondták, hogy kb. 10 hetesen halt el, de ennek semmi tünete nem volt. Utána 28 napra jött meg, és tavaly végig 28 naposak voltak a ciklusaim. A doki akkor azt mondta, hogy annyi hetet legalább érdemes várni, ahány hetes volt a babóca.”

Ha felmerül, hogy a vetélést olyan betegség vagy rendellenesség okozta, amely veszélyeztetheti a következő babát is, ebben az időszakban kerülhet sor a megfelelő vizsgálatok, esetleges műtétek elvégzésére, a szükséges terápia megállapítására. Általában hormonvizsgálatot csak ismétlődés esetén végeznek, de magánúton korábban is van rá lehetőség.            

• A következő terhességet is veszélyeztető lehetséges okok:

– PCOS (bővebben: www.pcos.hu),
– sárgatesthormon hiánya,
– genetikai összeférhetetlenség,
– méhfejlődési rendellenesség,
– korábbi abortusz okozta elváltozások,
– méhdaganat,
– anyai immunválasz hibája.

• A következő terhességet közvetlenül nem veszélyeztető lehetséges okok:

– beágyazódási probléma,
– nem genetikai eredetű kromoszóma-rendellenesség,
– vírusfertőzés, magas láz,
– fizikai, kémiai hatások, például gyógyszer, dohányzás stb. (Ezek természetesen minden terhességnél lehetőleg minimálisra csökkentendők!)

A lelki egészség szempontjai

Mikor az élet kapui összeérnek - Szülés vetélés utánA terhesség, a szülés körüli állapot igen érzékeny időszak. Az anya szervezete hormonálisan felbolydul, az állapotos nő akár egy pelenkareklámon is képes elsírni magát. Ez a természet „trükkje”, hogy felkészítse a leendő édesanyát arra az emberpróbáló feladatra, amit egy teljesen magatehetetlen újszülött gondozása jelent. Ha azonban ez a testi-lelki ráhangolódás hirtelen okafogyottá válik, a rendszer megborul: az anya egyszerre áll a születés és a halál kapujában, és ennek feldolgozása hosszú időt vesz igénybe.  A gyász szakaszai: sokk, hárítás, tudatosulás, elfogadás, feldolgozás. (Bővebben: http://www.gyaszolok.hu/a_gyasz_folyamata.php.)  A következő terhességhez mindenképpen tanácsos megvárni legalább az elfogadás állapotát, arra azonban nincs recept, hogy ez kinél mikor következik be. Kései vetélés esetén ehhez legalább egy évre van szükség, korai vetélés esetén azonban akár néhány hónap is elég lehet, sőt az anyák többsége azt tapasztalta: segítette őket a történtek feldolgozásában, hogy a korábban kiírt terminus idején már ismét gyermeket vártak.

Sok nő olyan érzéseket él át, amelyekkel nehezen birkózik meg, és nemigen tud róla beszélni. Az alábbiak közül legalább néhány mindenkinél előfordul:

– düh,
– szomorúság, sírás,
– a mindennapi élet eseményei iránti érdeklődés elvesztése ,
– fájdalom vagy irigység terhes nők, kisbabák láttán, vagy bármi hatására, ami a terhességgel kapcsolatos,
– elszigeteltség, magányosság,
– vagy állandóan erről akar beszélni, vagy fáj, ha beszélnie kell róla,
– depresszió,
– koncentrációs zavarok,
– állandó fáradtság,
– bűntudat és/vagy kudarcérzés,
– túl sok vagy túl kevés alvás,
– a szexuális vágy hiánya.

Ti írtátok: „És bizony, sokaknak fogalmuk sincs, mennyire fájdalmas ez. Nekem második babám volt, sokan a fejemhez is vágják, hogy mit aggódom, nekem már van egy egészséges gyerekem. Eszükbe sem jut, hogy attól még fáj, hisz ugyanannyira akartam, mint anno az elsőt. Emiatt több »barátot« is elveszítettem mostanában.”

Az is előfordul, hogy ezek az érzések később, a vetélés után újra felszínre kerülnek, például akkor, amikor a baba megszületett volna, vagy a vetélés évfordulóján. Segít, ha az anya meg tudja osztani az érzéseit a társával, a rokonaival, a barátaival, és ha lehet, olyan sorstársakkal, például egy internetes fórumon keresztül, akikkel történt már hasonló. Ha a fenti tünetek közül bármelyik huzamosabban fennáll, vagy egy év alatt sem sikerül feldolgozni a traumát, érdemes szakember segítségét is igénybe venni.

Babaelvesztést feldolgozó csoportot indít Singer Magdolna

Babaelvesztés gyászát feldolgozó csoport indul 2009 februárjában. A csoport olyan hely, ahol nyíltan beszélhetsz az érzéseidről, gondolataidról, hiszen a sorstársak között megértésre és elfogadásra találsz. Képzett gyásztanácsadóként a beszélgetéseknek olykor irányt adok, amellyel segítséget nyújtok többek közt a harag, a bűntudat vagy a megkönnyebbülés érzéseinek megértésében és az önelfogadásban, segítek felfedezni a belső erőtartalékokat, valamint felmutatok különböző megküzdési lehetőségeket. Olyan nők jelentkezését várom, akik vetélés, halvaszülés, szülés utáni halál következtében veszítették el babájukat, vagy beteg magzatuktól váltak meg.

Ismerkedhetsz velem a www.singer.hu honlapon. Jelentkezni lehet telefonon: Singer Magdolna, 309 525 700, vagy levélben: magdolna@singer.hu

 

Kapcsolódó linkek:

http://www.szuleteshete.hu/index.php?id=53

www.angyalokszulei.hu

www.gyaszolok.hu

Kapcsolódó fórumok:

Vetélés után »
Terhesség vetélés után »

Vetélés.lap.hu »
Terhesség.lap.hu »
Nőgyógyászat.lap.hu »


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top