Család

Jössz velem szülni?

Ha szültök, a párod éppen olyan sokféleképp állhat a dologhoz, mint minden máshoz. Lehet, hogy ő a legjobb derékmasszírozó, légzésdiktáló, háttérbe húzódó vagy éppen folyosón várakozó. Akárhogy alakul, némi felkészülésre szükségetek lesz! Segítünk néhány ötlettel és történettel.

Csak átgondoltan! Már az elején leszögezzük: az erőltetés sose jó. Ne a divat vezessen, hanem a valóságos érzéseitek. Ha a párod nem akar részt venni, mindenkinek jobb, ha kint marad. Persze azt is gondoljátok végig (megengedve a változtatás lehetőségét), hogy te szeretnéd-e, hogy ott legyen. Ha a közös döntés eredménye, hogy nem lesz bent, elkísérhet egy dúla, a barátnőd, édesanyád, valaki olyan, akitől mersz kérni, aki valódi támaszod lehet.

Ismerkedjetek a helyzettel, a helyszínnel, a résztvevőkkel!
Nézzétek meg együtt a szülőszobát, kísérjen el az orvoshoz, a szülésznőhöz. Jobb, ha előre megtalálja a hangot a szakemberekkel, és ismeri a megfelelő folyosókat, ajtókat, ha sietni kell.

Jössz velem szülni?Ismerkedjen a babával, a terhességgel! Nézzétek meg együtt ultrahangon, vagy kövessétek a fejlődését könyv segítségével, foglalkozzatok együtt a picivel. Így nem hirtelen kell apává válnia, hanem ő is tevékeny részese és alakítója a szüléshez vezető folyamatnak.

Beszélgessetek! Beszéljétek meg többször is a szülési tervet. Jobban érzi magát, és segíteni is tud, ha pontosan tudja, mit szeretnél. Készüljetek arra is, hogy esetleg változhatnak a tervek.

Tájékozódjatok! Hagyj neki időt a felkészülésre, és biztosíts elég információt a döntéshez. Kérdezzétek meg gyermekes barátaitokat, mi hogyan történt, mit élt át az apuka közben. Ha van dúlád, akkor meséljen nektek ő is a várható eseményekről.
A szülést nagyon intim dolognak tartom, lehetetlen ilyenkor nem egymás mellett lenni. Úgy képzelem, hogy a konkrét fájdalom mellett, esetleg azon túl a szülés legnehezebb része a fájdalomtól való félelem és a bizonytalanság, hogy nem tudjuk, mi fog történni, és mikor lesz vége. Ezt egyedül nagyon nehéz elviselni, ehhez kell egy társ” (Lali, Zita [2,5] és Lina [4 hónapos] apukája).

Szerepcsere. Készítsd fel, hogy mire számíthat: természetes, hogy szülés közben te végzed a munkát, ő pedig segít, támogat. Ez talán furcsa lehet, mert eltérhet az eddig megszokott szerepeitektől, de éppen ezért gazdagítja is a kapcsolatot. A szülés nem az udvariaskodás időszaka.
Nem vagyok rá büszke, de a szülés alatt fájdalmamban csúnyákat mondtam, és üvöltöztem a férjemmel, hogy hozzám ne merjen érni, hiszen ő tehet az egészről. Ő nem válaszolt, de ott maradt mellettem. Nagyon sokat segített azzal, hogy nem kellett tekintettel lennem rá, és szabadon kiadhattam pillanatnyi érzéseimet” (Alexandra, Panka [4] és Andris [1] édesanyja).

Osszátok meg! Neki is legyen dolga, így akkor is részesévé válik a szülésnek, ha úgy döntötök, hogy nem lesz bent a szülőszobán, illetve ha valamiért (például sürgős császármetszés) nem lehet bent.

  • Találja ki, ki vigyáz addig a nagyobb gyerekre.
  • Tervezze meg, hogyan értek el a kórházba a legrövidebb úton.
  • Ellenőrizze, hol lehet parkolni, hol van parkolóóra.
  • Nézze meg, melyik bejáraton lehet éjjel bejutni.
  • Dolgozzon ki vészforgatókönyvet arra az esetre, ha ő valamiért éppen nem elérhető.
  • Tudja, hogy hol van a készenléti táska, illetve hol vannak pótruhák, törülközők a kismamának és a picinek, ha később be kell vinni valamit.
  • Legyen az ő feladata, hogy kéznél legyen a vajúdás idejére választott CD vagy a feltöltött fényképezőgép, a telefon az SMS-ek írására.
  • Kösse be az autóba gyermekülést, amelyben hazaviszitek a picit.
    Jössz velem szülni?

Semmi nem kötelező! Készüljetek fel arra, hogy olyan helyzetben láthat téged, ahogyan eddig nem. Talán tart attól is, milyen hatással lesz a kapcsolatotokra ez az esemény. Biztosítsd, hogy nem vársz tőle semmi rendkívülit, és hogy bármikor kimehet, ha úgy érzi, túl sok neki, ami történik.
Nagy élmény volt bent lenni a szülésnél, azóta a nők igazi hősök a szememben. De túloznék, ha azt mondanám, hogy jó volt. Szorongattam Heni kezét, masszíroztam a derekát, csináltuk a légzésgyakorlatokat, de szerintem inkább csak arra volt szüksége, hogy ott legyek mellette. Én úgy éreztem, hogy nem csinálok semmit, de ő azt mondja, hogy neki ez elég volt, nem is nagyon engedett el maga mellől” (Gábor, Botond [9 hónapos] apukája).

Tervezzetek rugalmasságot! Nem muszáj előre dönteni a köldökzsinór elvágásáról. Valószínű, hogy elsőre idegenkedtek a gondolattól, de a pillanat varázsa magával ragad, és az újdonsült apa nem a sebészeti mutatványt, hanem a gyerek világra segítésének eszközét látja majd benne.
A köldökzsinór elvágása, ami szerintem az apuka feladata, afféle lezárása a terhességnek és a szülésnek, hogy érezze, attól a pillanattól kezdve az a baba már az övé is, nem az anyuka testének a része” (Attila, Brigi [6] és Barnus [4] apukája).

Örüljetek! És hát ne feledkezzetek meg a szülés céljáról, az újszülöttről se… Ha apa bent van, hallhatja a gyerek első lélegzetvételét, láthatja első arckifejezését. Lehet, hogy ő ölelheti magához először a kicsit, esetleg elkísérheti a fürdetésre, vizsgálatokra. Ezekről a percekről sokáig mesélhet majd…
„Fantasztikus érzés volt, amikor kijött a baba, nekem óriásinak tűnt, hangosan üvöltött, vörös volt, duzzadt és maszatos. De ahogy az anyja hasára tették, megnyugodott. Aztán mentem vele a fürdetésre, ahol megint sírni kezdett. Bebugyolálták, és a karomba tették. Csodálatos volt, hogy nálam is megnyugodott!” (Lali, Zita [2,5] és Linda [4 hónapos] apukája).

Jössz velem szülni?

Tanácsok tapasztalt apáktól (tapasztalt anyák jóváhagyásával)

  • Legyen nálad enni-, innivaló, ha hosszúra nyúlna a vajúdás. De ha lehet, ne a feleséged szeme láttára fogyaszd el a vacsorádat…
  • Ne flörtölj a szülésznővel, másik kismamával, ne vitatkozz az orvossal (főleg ne szakmai kérdésekben), és ne mondj ellent gyereked vajúdó anyjának, még akkor se, ha ezek bármelyike az adott pillanatban jó döntésnek látszik is.
  • Ne sértődj meg, ha életed párja arrébb küld, és legyél készenlétben, hogy segítsd, amiben csak kéri. Ne felejtsd el, hogy ő is és a gyereked is keményen küzdenek.
  • Ne mesélj viccet, és főleg ne várd el, hogy vajúdó kedvesed nevessen szellemes megjegyzéseiden.
  • Ne most vitasd meg a dokival a BL-döntőt vagy a leghatékonyabb horgász-etetőanyagok receptjeit.
  • Ne feledd, hogy senki nem tökéletes. Neked sem kell annak lenned, és ne várd ezt el életed párjától se. Nincs „tökéletes” szülés sem, legtöbbször minden másképp lesz, mint ahogy elképzeltétek, de éppen ettől olyan izgalmas az egész.
  • Lehet, hogy nem történik minden úgy, ahogy elképzeltétek. Ilyenkor az anyának még nagyobb szüksége van a támogató hozzáállásodra. Halaszd az aggodalmakat és a megjegyzéseket későbbre, és alkalmazkodj az új helyzethez.
    Jössz velem szülni?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top