Család

Mitől ilyen sárga ez a baba?

Jó néhány újszülöttel előfordul, hogy bőre sárgássá válik, aztán pár nap múlva már nyoma sincs az egésznek. Most minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, amit erről a különleges állapotról szülőként tudnod érdemes!

Lehetséges, hogy nektek is hasonló élményben volt részetek szülés után, hiszen ami Zsófiékkal történt, sok újszülöttel megesik: kisfia, Zsombor a szülés napján még szopott, majd a harmadik napon sárga és egyre aluszékonyabb lett. Zsófi hiába ébresztgette, vagy sehogy nem lehetett mellre tenni, vagy csak egyet-kettőt nyelt, aztán folytatta az alvást. Zsombor egyre sárgább lett, és a súlyából is sokat veszített. Pelusában ritkán volt pisi, és a kakija is inkább sötétzöldes, ragadós volt, mint sárga. Az újszülöttgyógyász figyelmeztette Zsófit, hogy Zsombornak feltétlenül táplálékhoz kell jutnia ahhoz, hogy csökkenjen a sárgasága, ezért megmutatták, hogyan fejhet, és a szoptatás mellett minden kiskanálnyi anyatejet megkapott Zsombor. Rövid ideig kékfény-kezelésre is szükség volt. Otthon folytatódtak a nehézségek, de Zsófiék egyre jobban boldogultak az ébresztgetéssel. A szoptatási tanácsadó javaslatára rögtön levették a mellről Zsombort, amint elaludt, és vetkőztetéssel, gyengéd masszírozással próbálták ébresztgetni. Közben lefejt tejjel is etetgették egészen addig, amíg összességében élénkebb lett, és a gyarapodása is megindult.

A házi gyermekorvos elmagyarázta Zsófinak, hogy az újszülöttkori, úgynevezett élettani sárgaság könnyen kórossá válhat, ha a baba nem jut elég táplálékhoz, mert így a már bélbe kiválasztott bilirubin a ritkább székletürítés miatt nem tud kiürülni, és a májon keresztül visszaszívódik a vérbe.

Sok újszülött lesz kicsit sárga néhány nap után. Ez az élettaninak nevezett sárgaság az élet első napján még nem jelentkezik, a második és negyedik nap között jelenik meg, az ötödik-hatodikon tetőzik, majd körülbelül kéthetes korra oldódik. A kórházban, ha szükségesnek látják, vérvétellel is ellenőrzik a baba állapotát: élettani sárgaság esetén a legmagasabb (ötödik-hatodik napon mért) bilirubinérték nem haladja meg a 15 milligramm/deciliter, illetve a 258 mikromól/liter értéket.

Mi okozza?

– A vérvétel során vizsgált bilirubin sárga festék, amely a vörösvértestek egyik bomlásterméke. A magzat olyan körülmények között él, mint a magas hegyek lakói: kevesebb az oxigén, ezért vérükben magasabb a vörösvértestek száma. Megszületés után nincs szükség ilyen sokra, fokozatosan lebomlanak, ami hozzájárul az újszülöttkori sárgasághoz. Magzati korban a bilirubin kiválasztása a méhlepényen keresztül történik, de megszületése után a csecsemőnek már nem áll rendelkezésére ez a segítség, még éretlen májműködése miatt pedig nem tökéletes a bilirubin kiválasztása – magyarázza dr. Várady Erzsébet újszülöttgyógyász. Ráadásul a magzat bélrendszerét megtöltő mekónium, azaz magzatszurok bilirubintartalma szintén magas, és ebből további mennyiség juthat vissza a keringésbe, ha nem távozik időben az újszülött szervezetéből.

Mitől ilyen sárga ez a baba?

Így segíthetsz

A sárgaság kezelésében, súlyossá válásának megelőzésében fontos szerepe van a szoptatásnak: a korai és gyakori mellre tételnek, szükség esetén a lefejt tej pohárból kínálásának. Ha az első napokban ritkán szopik a baba, ördögi kör alakul ki: a tej később lövell be, a kolosztrum, azaz előtej hashajtó hatása elmarad, nehezen ürül a magzatszurok, ezért több bilirubin szívódik fel belőle, amitől sárgább és aluszékonyabb lesz a baba, így nehezebben szopik. A kört nehéz megszakítani, a legjobb a megelőzés: a minél hamarabb elkezdett és igény szerinti szoptatás. Ezt persze akkor lehet megvalósítani, ha a babát nem választják el édesanyjától még éjszakára sem, és hatékony támogatást kap a szoptatás támogatásában jártas szakembertől (csecsemős, védőnő, orvos, szoptatási tanácsadó). Ha a baba nem szopik elég gyakran, és így nem jut elegendő kalóriához, ráadásul teát vagy cukros vizet kap szoptatás helyett az első napokban, akkor az élettanit meghaladó mértékű sárgaság is kialakulhat, ahogy Zsombor esetében is történt. A sárgaságot nem víz adásával lehet megelőzni, mert az csak megtölti a pici gyomrát, így még kevésbé akar szopni.

Így segít az orvos

Mitől ilyen sárga ez a baba?Nem minden sárga újszülöttől vesznek vért, csak azoktól, akiknél a tünetek alapján ez szükségesnek látszik. Az eredmény értékeléséhez különböző görbéket használnak: a születés óta eltelt idő függvényében ellenőrzi az orvos a bilirubinszintet. A súlyosabb sárgaságot fénykezeléssel oldják: a fototerápiás lámpák különböző fénytartományú fehér és kék fénye a baba vékony bőrén áthatolva bontja a bilirubint.
A mai korszerű fénykezelést már többféle, hatékonyságban azért különböző módszerrel lehet végezni. Többnyire inkubátorba helyezik a picit, aki csupán pelenkát visel, szemét pedig eltakarják, hogy védjék az erős fénytől. A speciális lámpát az inkubátor fölé helyezik. Vannak olyan szülészetek, ahol a fénykezelés az anya ágya mellett folyhat, így nem kell elszakadniuk egymástól. A babák a kezelés ideje alatt gyakran és zöldeset kakilnak. Ritkán szükség lehet arra is, hogy alul és felül elhelyezett fénycsövekkel a test mindkét oldalán egyidejűleg folytassák a kezelést. Nálunk új megoldásnak számít a száloptikás anyagból gyártott speciális takaró (biliblanket), amelybe a pelenkás újszülöttet helyezik – vagy beletekerik –, valamint a „bilibednek” nevezett ágyacska, ahol a fénycsöves alapra helyezik a felülről hálózsákszerű borításba bújtatott babát. Ezek a módszerek valamivel kevésbé hatékonyak, de ha nem súlyos a sárgaság, legfeljebb valamivel hosszabb ideig kell folytatni a fénykezelést, mint a hagyományos módon. Előnyük viszont az, hogy a szoptatás zavartalanul folytatódhat, nincs szükség szemtakarásra, anya és baba együtt maradhat. Súlyos sárgaság esetén, ha a fénykezelés nem hozza meg a bilirubinszint kívánt csökkenését a vérben, nagyon ritkán vércserére lehet szükség, hogy elkerüljük az idegrendszeri károsodást – foglalta össze a kezelési lehetőségeket dr. Várady Erzsébet.

Újra otthon!

Ha korán, vagyis a születés utáni negyedik napnál hamarabb viszik haza a babát szülés után, akkor a szülőknek, a védőnőnek és a házi gyermekorvosnak kell figyelnie, hogy sárga-e, és vannak-e olyan jelek, amelyek arra utalnak, hogy a sárgaságot kezelni kell. A sárgaság kezelésével megelőzhető az olyan magas bilirubinszint, ami már idegrendszeri károsodást és értelmi visszamaradottságot okoz. A bilirubin önmagában nem káros és nem is veszélyes, hiszen kis koncentrációban hasznos a szervezet számára. Ha azonban túl sok van belőle, sejtméregként hat, mely sejtelhalást okoz az agyban és egyéb szervekben.

Jól van a kisbabád?

A szülők számára nehéz lehet eldönteni kicsit sárga kisbabájukról, hogy jól van-e. Megnyugodhatunk, ha

  • legalább nyolcszor szopik naponta, de az sem baj, ha sokkal többször;
  • legalább hat jó nedves, pisis pelenkája van naponta;
  • háromszor-négyszer kakil naponta;
  • az úgynevezett élettani súlyesés után a 4. naptól megindul a súlyfejlődés, és a baba a 7–10., de legkésőbb a 14. napra visszanyeri születési súlyát, és folyamatosan gyarapodik. Kezdetben célszerű naponta, majd hetente ellenőrizni a meztelen baba súlyát, viszont az egyes szopások mennyiségének mérése egészséges, érett gyereknél felesleges, sőt félrevezető lehet. Ráadásul az édesanyánál az eredmény miatti aggodalom miatt nem működhet jól a tejleadó reflex, így a pici nem jut elég tejhez.
  • Megfigyelték, hogy a hét százaléknál nagyobb súlyesés a szoptatott csecsemőnél négyszeresére emeli a számottevő sárgaság kialakulásának kockázatát.
  • A kizárólag szoptatott kisbabákról tudni kell, hogy az első élethetekben a székletürítés gyakori, majd legtöbbjüknél ritkábbá válik, a 4–6. héttől sokuknak 4-5 naponta, akár ennél is ritkábban van széklete.
  • A sárgaság akkor látszik a legjobban, ha két ujjal óvatosan széthúzzuk a bőrt a homlokon vagy a mellkason. A sárgaság először a szemen, arcon, majd a törzsön, végül a végtagokon jelentkezik, eltűnni pedig fordított sorrendben fog. Végtagokra is kiterjedő sárgaság esetén tehát érdemes szakember tanácsát kérni.

Hónapokig sárga

Ha a tej mennyiségével és az evéssel semmi gond, a sárgaság időtartama viszont meghaladja az élettanit, akkor valószínűleg elhúzódó anyatejes sárgaságról van szó. Legfeljebb 3-4 hónapig tart, és az anyatej bizonyos alkotóelemei okozhatják. A szoptatást ilyenkor sem kell abbahagyni, csak folyamatos kontrollra van szükség. Ha a baba aluszékony, különösen oda kell figyelned arra, hogy eleget egyen, és hatékonyan szopjon. Ebben segíthetnek azok az ébresztési módszerek, amelyeket javasolunk.

Mitől ilyen sárga ez a baba?

Amikor a sárgaság betegséget jelez

Ritkán előfordul, hogy az élettani mértéket meghaladó sárgaság különböző betegségekkel függ össze, ezeket azonban az orvosi vizsgálatok során megpróbálják kizárni. A teljesség igénye nélkül felsorolunk néhány példát:

  • Ha a baba és a mama vércsoportja különbözik, az anya szervezete bizonyos esetekben olyan ellenanyagokat termel, melyek az újszülött vörösvértestjeinek szétesését idézik elő. Ez hirtelen bilirubinszint-emelkedést okoz a vérben, és rendszerint már az első 24 órában jelentkezik.
  • Előfordul, hogy a baba fején, testén vérömleny keletkezik születés közben. A benne levő vörösvértestek lebomlása jelentősen emelheti a bilirubinszintet.
  • Több oka is lehet, ha a bilirubin visszaszívódik a keringésbe a bélcsatornából. Például bélelzáródás, epepangást okozó betegségek miatt fordulhat ez elő.
  • Magas bilirubinszintet okozhat még a májgyulladás, az anyagcserezavarok vagy valamilyen fertőzés is.
Fontos megemlíteni, hogy nagyon ritkán (15 000 gyerek közül egynél) a kis epevezetékek veleszületett hiánya is okozhat sárgaságot. Ennek tünetei 3 hetes korban a zöldes-sárgás bőr, világos széklet, sötét vizelet. Ilyenkor azonnal szakemberhez kell fordulni!

Hogyan szoptassam?

Mitől ilyen sárga ez a baba?A sárga kisbaba aluszékony, ezért nagyon fontos az etetéshez való ébresztés. Nem kell megijedni, nem csak hajhúzogatással, csipkedéssel lehet a picit felébreszteni, sőt így nem is szabad! Íme néhány szelíd, ám annál hatásosabb ébresztési módszer:

  • Cseréld ki a pelust!
  • Tartsd a babát függőlegesen! Ilyenkor egy reflex hatására kinyitja a szemét.
  • Ringasd, és a mozdulat végén a baba fejét emeld az arcodhoz!
  • Aludj vagy tartózkodj a közvetlen közelében. Ha az ébredezés jeleit mutatja, beszélj a babához, vedd a kezedbe!
  • Masszírozgasd finoman a testét, meztelen talpacskáját!
  • Változtasd a fényviszonyokat: ha sötét volt, kapcsold fel a villanyt!
  • Ha az eddigiek nem segítenek, vetkőztesd le, fektesd meztelen mellkasodra, és dörzsölgesd a hátát.

A sárgaságot tehát, bár legtöbbször élettani folyamat, komolyan kell venni! A legfontosabb, hogy a születés utáni napokban, hetekben vedd igénybe rendszeresen azoknak a szakembereknek a segítségét, akik rendelkezésedre állnak!

A cikkünk a Kismama szeptemberi számában jelent meg.

Mitől ilyen sárga ez a baba?A magazin tartalmából:

  • Anya beszoksz velem?
  • Mi lesz a mellemmel?
  • Nagy babaétel-kalauz
  • Várandósság: öltözz az ősz színeibe!

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top