Család

Miért nem alszik még mindig a gyerekem éjszaka? – Dr. Ranschburg válaszol

A kislányom már másfél éves, de még mindig felébred éjszaka, és csak teával lehet visszaaltatni. Nemsokára jön a kistestvér, akihez kelni kell majd, de mi lesz akkor? Hogy tudnám elérni, hogy végigaludja az éjszakát?

Tisztelt Tanár Úr!

Alvással kapcsolatos kérdéssel fordulnék Önhöz.
Kislányom 1,5 éves, jó kedélyű baba. 6 hónapos koráig semmi gond nem volt az éjszakai alvással, igaz, mellettem aludt el vagy ringattuk, de be tudtam tenni a kiságyába, és reggelig ott aludt. A problémák 6-7 hónapos korában kezdődtek, amikor éjszaka többször felébredt és csak szopizással tudott visszaaludni. Volt olyan is, hogy akár félóránként felkelt. Emiatt magam mellé vettem, és a mai napig ott alszik. 9-10 hónaposan az éjszakai szopit ki tudtam váltani teával, és 11 hónaposan el is választotta magát, azóta nem szopizik.

Miért nem alszik még mindig a gyerekem éjszaka? - Dr. Ranschburg válaszol

A gond azonban az, hogy az éjszakai ébredések megmaradtak, és csak teával tud visszaaludni, illetve a cumikájával – persze mellettem. Próbáltam a teát vízre átváltani, de csak néhány napig vált be, utána addig sírt, amíg nem adtam teát, és csak így tudott visszaaludni.
Ez azt eredményezi, hogy reggelre általában annyira tele van a pelusa, hogy sokszor a pisi ki is folyik, és gondolom, az is zavarja az alvásban. Tanácstalan vagyok, nem tudom, mi okozhatja az éjszakai ébredéseket, hiszen ott vagyok mellette, de a simogatásra és cumira nem alszik el, csak ha teát is iszik. A rossz alvás miatt nyűgösebb is reggel. Arra is gondoltam, hogy külön ágyba teszem, mert lehet, hogy én is zavarom az alvását a mocorgásommal.
Pár hónap múlva ráadásul megérkezik a kistestvér is, és nem tudom, hogy mit tegyek. Félek, ha egy szobában leszünk mindannyian, akkor senki sem fog éjszaka aludni. Másrészt a sok teázás azért is gond, mert elkezdtük a szobatisztaságra szoktatást, amiben nagyon ügyes, csak mi lesz az éjszakákkal? Szegénykém akkor állandóan inni fog és wc-re járni? Sok módszert olvastam már arról, hogy hogyan szoktassuk a gyereket önálló alvásra, de nagyon drasztikusnak találom azokat (pl. tegyem külön szobába és jöjjek ki, ha nagyon sír, menjek vissza, de ne nyúljak hozzá, csak beszéljek neki… stb.). Nem vagyok meggyőződve róla, hogy én ezt tudnám alkalmazni.

Valószínűnek tartom, hogy a teázás egy rossz szokás kialakulása az esetében, aminek sajnos én vagyok az okozója, de nem nagyon tudtam, mit lehetne tenni, sőt most is tanácstalan vagyok. Kérdéseim tehát röviden összefoglalva a következők lennének:

  1. Hogyan tudom leszoktatni a kis drágámat az éjszakai teázásról?
  2. Hogyan tanítsam meg arra, hogy éjszaka önállóan visszaaludjon?
  3. Érdemes-e külön ágyba vagy külön szobába tenni (a kistestvér érkezése miatt)?

Válaszát előre is nagyon köszönöm!
Jó egészséget kívánok Önnek és családjának!

Üdvözlettel:

M. K. Mariann

 
Kedves Mariann!

A probléma, amelyről levelében írt, számomra két fő témára bomlik.
Az egyik: miért ébred fel kicsi lánya olyan gyakran éjszakánként?
A másik: az elalvás csak teával megy, mit tegyünk, hogy a tea kiiktatható legyen?
Kezdjük az elején. Körülbelül 18 hónapos korig – kislánya éppen a határon van – az alvás különböző idegrendszeri fázisai – a felnőtt emberétől eltérően – lényegében óránként váltják egymást, így előadódhat – bár nem szükségszerű, ez veleszületett adottság kérdése –, hogy a baba a fázisváltáskor felébred. Aggodalomra a felébredések miatt tehát nincsen ok, bár mi tagadás, jobban örülnénk – Ön is, én is –, ha ez nem történne meg ilyen gyakran, és egyébként is, itt az ideje, hogy ezen a téren változás történjék.
Gondolom, beszélt a gyerek orvosával is, így kizárhatjuk, hogy bármilyen testi fájdalom – pl. fogzás – az ébredésekben szerepet játszik. Kérem, nézzen utána annak is, nincs-e éjszaka melege kicsi lányának? Nem tudom, mit ad rá éjszakára, de a szülői ágyban, bepelenkázva, könnyen lehet az ébredések egyik oka a „túlöltöztetés” is. Ha mindezt végiggondolta, a következőket javaslom.

Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba
Fotó: Sanoma Archív/Dömötör Csaba

Próbálja meg a gyereket este a saját ágyába, a saját szobájában lefektetni. Nagyon fontos azonban, hogy ne alva, hanem akkor tegye le, amikor a gyerek még ébren van! Üljön mellé, és adjon a kezébe egy puha tapintatú kis játék állatkát; kislánya úgy aludjon el, hogy ezt a kis plüssállatkát a kezében tartja! Meg kell ugyanis próbálnunk a teához fűződő asszociációt ezzel az állatkával felcserélnünk! Persze az is jó lenne, ha éjszaka csökkenne a felébredések száma, ehhez pedig a „fehér zajt” javaslom. Ez azt jelenti, tegyen az elalvó gyerek közelébe valami monoton hangforrást – például egy öreg, ketyegő vekkerórát, vagy éppen a rádiót állítsa be valami halk zenére. Minden esélyünk megvan arra, hogy ennek hatására a gyerek ritkábban ébred fel – sőt még az is lehetséges, hogy reggelig békésen alszik. Ha mégis felébred, el kell érnünk, hogy a keze ügyében levő puha állatka segítse az újra elalvásban! Az édes tea nagyon egészségtelen, mindent el kell követnie, hogy kikapcsolja az éjszakai rítusokból. Nem lesz könnyű, egy-egy kis nyafogás, sírás is előfordulhat. Ilyenkor természetesen oda kell mennie hozzá, de próbálja meg nem kivenni őt az ágyból, hanem simogatni, gügyögni hozzá, és a kezébe adni az ágyában lévő állatkát. Meglátja, mire a testvérke megérkezik, a nehezén már túl lesznek!

Mellékesen megjegyzem: A szobatisztaságra nevelést egyelőre felfüggeszteném. Egyébként is korai még, és kár lenne ezzel a két nehéz feladattal ugyanabban az időszakban megterhelni kicsi lányát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top