Család

4 lépés a szép szülésért

Vajon milyen körülmények segítik leginkább a csoda megszületését, pici gyerekünk világrajövetelét?

Tudatosság
A szülőszobán az ismeretlentől való félelem okozza a legnagyobb bizonytalanságot. Aki feszülten érkezik, az a szülési fájdalmakat is sokkal nehezebben fogja viselni.
A szülésre, a fájdalom megélésére tudatosan kell készülni. Ha tudjuk, hogy minden egyes méhösszehúzódás előreviszi a szülés folyamatát, minden egyes fájdalommal átélt görcs segíti kisbabánk megszületését, akkor az egész folyamat nem céltalan szenvedés, hanem tudatosan megélt küzdelem a babáért.

Biztonság és bizalom
4 lépés a szép szülésértMindezek mellett fontos, hogy a kismama biztonságban érezze magát. Ezt leginkább a szülészorvos, a szülésznő, illetve a kórház iránti bizalom fogja megalapozni.

Tekintettel arra, hogy a szülés élettani jelenség, a szakembernek igazából nem kell beleavatkoznia a természetes folyamatokba. Ugyanakkor feladata, hogy ügyeljen a biztonságra. Így a kismama sokkal felszabadultabban tudja átélni a szülés pillanatait. Emellett fontos, hogy bízzon a testében és tudatában legyen: a küzdelem végén fantasztikus és megismételhetetlen élményben lesz része.

Muszáj fájnia?
Felmerülhet a kérdés, hogy a szülés előtt előre el kell-e dönteni, hogy a kismama kér-e fájdalomcsillapítót. Persze érdemes előre tájékozódni, hiszen a szülészeti intézmények lehetőségei különböznek. Másrészt a szülést vezető orvos véleményét is hallgassuk meg. A legfontosabb azonban a választás szabadsága, vagyis a kismama a legkiszolgáltatottabb pillanatában is eldöntheti, hogy kér-e fájdalomcsillapítást.

A világon az egyik leggyakrabban alkalmazott módszer az epidurális érzéstelenítés, az EDA. Hozzáértő kezekben kiváló módja a szülészeti fájdalomcsillapításnak. Lényege, hogy a gerincvelőből kilépő, a szülési fájdalomérzet kialakításában szerepet játszó idegek ingerülettovábbító funkcióját átmenetileg kiiktatja. Azonban ez csak a méh érzőidegeire hat, saját automatikus összehúzódására nincs hatással, így a szülés menetét nem, vagy csak kismértékben befolyásolja.

Egyedül nehezebb!

A szülés „igazi” élményének átélésekor szerencsés, ha jelen van egy társ, a születendő gyerek édesapja. A kezdeti beszélgetésektől a deréktájék masszírozásán át a köldökzsinór átvágásáig számtalan feladat vár rá. A legfontosabb azonban, hogy testi és lelki támaszt jelent feleségének, társának. Ekkor születik meg ugyanis igazából a család. A két emberből, a férfi és a nő szerelméből, beteljesült kapcsolatából megszülető kis élet tehát a jövő záloga és szimbóluma is egyben.
Férfitársaimnak csak javasolni tudom, hogy bátran vegyenek részt a szülésfelkészítő tanfolyamon, aztán a szülésen, meglátják, megismételhetetlen élményben lesz részük!

 

Cikkünk a Kismama decemberi számában jelent meg.

A magazin tartalmából:

  • Jön az angyal!
  • Hiperaktív kétéves?
  • Bababiztos lakás. 16 ravasz trükk
  • Tilos vagy szabad?

Ha előfizetnél a magazinra, kattints ide

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top