Család

Egy ártalmatlan torokgyulladásban halt meg a kismama

Egyre nő azon kismamák száma, akik terhességük alatt vagy közvetlenül a szülés után egy látszólag ártalmatlan betegségben halnak meg – figyelmeztet egy tanulmány.
Egy ártalmatlan torokgyulladásban halt meg a kismama Az antioxidánsok meddőséget okoznak?

Az A típusú sztreptokokkusz-fertőzések általában csak torokgyulladást okoznak, de 2005 óta háromszorosára nőtt az ilyen típusú betegségekben elhunytak halálozási aránya. Az orvosok szerint azonban a tragédia megelőzhető lenne az időben felismert esetekben antibiotikumos kezeléssel.

Csak Angliában 2006 és 2008 között eltelt időszakban 29 kismama halt meg fertőzések következtében, míg az az arány 2003–2005 között 21, és 2000–2002 között 13 volt.

A betegség, amely leginkább a gyerekek körében terjed a téli időszakban, normál esetben enyhe lefolyású torokgyulladással vagy bőrkiütéssel jár. De a terhes vagy a frissen szült nők körében akár végzetes is lehet. A tanulmány szerint az orvosok, szülésznők és nővérek gyakran nem veszik észre a kezdeti tüneteket.

Volt olyan eset, hogy a terhes nő felhívta az ügyeletet, hogy fáj a torka és lázas, és azt mondták neki, hogy vírusfertőzése van. Órákkal később kórházba került légzési problémákkal. Ahelyett, hogy lélegeztetőgépre tették volna, nem sokkal később meghalt.

Egy ártalmatlan torokgyulladásban halt meg a kismamaA tanulmány azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy sok esetben maguk a kismamák nem érzékelik súlyosnak a betegségüket, ezért nem is fordulnak orvoshoz időben.

„Néhány nő és családja nem is tudja, hogy milyen betegségben szenved, vagy nem is árulja el, vagy banálisnak gondolja az egyébként lényeges tüneteket, így nem tudják őket időben kezelni. Néhány egészségügyi dolgozó nem veszi komolyan a jeleket és a tüneteket, illetve a betegség súlyosságát. A kórokozó a gyerekekkel történő közvetlen érintkezés útján terjed: a torokról és orról az anya kezére vagy más testrészére kerülhet, aztán fertőzést okoz.

Mindegyik nőnek, aki fertőzésben halt meg, vagy kisgyermeke volt otthon, vagy kisgyerekekkel foglalkozott munkája során. A legtöbb anyának vagy valamely családtagjának volt torokfájása vagy felső légúti hurutja az utóbbi időben.

„Szomorú, hogy egy ilyen fertőzés, amelyben jól ismert a kórokozó, legyen a kismama-halálozás egyes számú kiváltója – mondja dr. Imogen Stephens, a Centre for Maternal and Child Enquiries igazgatója. – Míg a terhesség egy anya életében a legszebb időszak, a veszélyekről nem szabad elfeledkezni. Ha sok emberrel találkozunk, például tömegközlekedünk, kezet kell mosni: a munka megkezdése előtt és hazaérkezve a munkából egyaránt.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top