Család

Egészségtelenebbül élnek a kisgyermekes szülők

A kisgyermekes szülők lényegesen egészségtelenebben élnek, mint gyermektelen kortársaik.
Egészségtelenebbül élnek a kisgyermekes szülők Boldogabbak a gyermektelen párok

Amerikai kutatók 1520, 25 év körüli fiatal felnőttet vizsgáltak. A csoport egyik fele öt évnél kisebb gyereket nevelt, másik felének nem volt gyereke. Az étrendjükre és az aktivitásukra vonatkozó kérdésekre adott válaszaikból az derült ki, hogy az anyák átlagosan 368 kalóriával többet vesznek magukhoz egy nap, mert több zsíros ételt és több cukros italt fogyasztanak, mint a gyermeket nem nevelő nőtársaik. Az anyák ráadásul kevesebbet is mozognak: legfeljebb heti két órát, míg a gyermektelen nők átlagosan három órát szánnak sportra hetente.

A kisgyermekes apák megkérdezéséből az derült ki, hogy nem fogyasztanak több kalóriát a gyermektelen férfitársaiknál, viszont a mozgásra ők is kevesebb időt szánnak: körülbelül két órával sportolnak kevesebbet hetente.

A felmérésből az is kiderült, hogy a szülők gyakrabban tesznek az asztalra gyorsan elkészíthető ételeket, amelyeknek a kalóriatartalma is magasabb. Ez hosszú távon is veszélyes a gyerekekre nézve, hiszen egy egészségtelen életmódhoz szoknak hozzá, amelyet a következő nemzedékeknek is továbbadnak.

A tanulmány a Pediatrics című szakfolyóiratban jelent meg.

– Kétségtelen, hogy kevesebb idő jut magunkra, főleg, amikor a gyerekek még kicsik. Persze ez nem magyarázza a több és egészségtelenebb étkezést, de a sportra fordítható idő jócskán csökken – mondja az általunk megkérdezett anyuka, Zsuzsa. – Abban azonban nem értek egyet, hogy több gyorsételt tennének a gyerekes családban az asztalra. Szerintem pont fordítva: mivel az anyukák többsége – legalábbis, míg a gyerek kicsi – otthon van, többet főznek, mint a reggeltől estig munkában lévő, egyébként gyermektelen nők. 

 

Forrás: MTI

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top