Család

Abortuszra mennek a rosszullétek miatt a kismamák?

A kismamák egyharmada küzd rosszullétekkel a terhesség alatt, olyan is akad, aki ezért abortuszra megy.
Abortuszra mennek a rosszullétek miatt a kismamák? 10 nő, aki abortuszon esett át

Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnőtt a rosszullétek miatt kórházban kezelt brit kismamák száma: míg 1989–90-ben 8637, addig 2006–2007-ben már 25 420 esetben szorultak kórházi kezelésre a terhes nők. A kismamák közel egyharmada szenved rosszullétektől, amelynek gyógyszeres kezelését az orvosok rendszerint elutasítják.

A múlt század közepén lezajlott thalidomid-botrány óta az orvosok természetes szereket ajánlanak a hányinger leküzdésére. Az 1950-es évek végén sok kismamának írtak fel thalidomid hatóanyagú szert a terhességi rosszullét leküzdésére, amelynek következtében körülbelül 10 ezer kisbaba született csonka vagy hiányzó végtaggal. A gyógyszert 1961-ben vonták be a világ összes piacáról.

Abortuszra mennek a rosszullétek miatt a kismamák?A warwicki egyetem professzora, Roger Gadsby szerint évente kismamák tucatjai döntenek az abortusz mellett, mert nem bírják elviselni a rosszullétet. Sokaknak jelentős hatással van a mindennapjaira a rossz közérzet. A szakember szerint az egészségügy nem veszi elég komolyan a problémát. Azt gondolják, ez a terhesség természetes velejárója, a kismamák pedig nem kapnak megfelelő támogatást. Míg Kanadában és az USA-ban a nők általában gyógyszert szednek a tüneteik enyhítésére, a brit orvosok azt tanácsolják a várandósoknak, hogy iktassanak gyömbért az étrendjükbe, mert az jelentősen javíthat az állapoton. Esetleg előfordul, hogy felírnak valamilyen antihisztamin-készítményt. Kanadában ugyanakkor régóta használnak egy szert – eddig mellékhatások nélkül –, ami antihisztamin és B6-vitamin kombinációja, és amelyet 1983-ban az Egyesült Királyságban visszavontak a forgalomból.

Dr. Gadsby szerint az orvosoknak körültekintőbben kellene vizsgálniuk a beteg kismamákat: mennyi ideig tart a rosszullétük naponta, mennyire befolyásolja a családi életüket, tudnak-e mellette dolgozni. Ha arra az eredményre jutnak, hogy nagyon elviselhetetlen a dolog, meg kellene fontolni a terápiát.

A brit szülésznők kollégiumának szóvivője, Janet Fyle szerint a terhességi rosszullétek minden nőnél más-más tünetekkel, eltérő erősségben jelentkeznek, és általában a 16–20. hét tájékán fokozatosan megszűnnek. A legtöbb kismama a mellékhatások miatt gyógyszermentesen igyekszik átvészelni ezt az időszakot. A szülésznő úgy gondolja, ha valaki nagyon nehezen viseli a rosszulléteket, annak mindenképpen jeleznie kellene az orvosának, aki esetleg antihisztamint ír fel a panaszok enyhítésére.

Dr. Ujvári Attila
Dr. Ujvári Attila

Dr. Ujvári Attila, szülész-nőgyógyász szakorvos általában azt javasolja a kismamáknak, hogy fogyasszanak fagylaltot, ami egyrészt hatásos a hányinger ellen, másrészt az elveszett folyadék pótlását is elősegíti. Ha ez nem segít, a Salvus víz is jó megoldás lehet, vagy ha a szájon át nem tudjuk bevenni az adott szert, akkor a végbélkúpot is alkalmazhatjuk. Nagyon ritkán előfordul a néhány napos kórházi kezelés, ahol infúziót kapnak a kismamák, de a szakember páciensei közül rosszullétek miatt még senki nem akarta megszakítani a tervezett terhességet.

 

Forrás: dailymail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top