Család

A tinilányok nagy része miniceleb szeretne lenni

Manapság egyre gyakrabban panaszkodnak a tanárok nehezen kezelhető tinikre. És nem a fiúkat kell folyton fegyelmezni: a lányok viselkedésével van inkább probléma.
A tinilányok nagy része mini-celeb szeretne lenni Sztárokért rajongó tinik. Önmagukat keresik?

A brit pedagógusok a „Wag-életmód” (a lányok a gazdagság reményében népszerű focistákkal házasodnak) és a televíziós valóságshow-k megjelenését okolják leginkább. A könnyű siker reményében sokan fel is adják iskolai tanulmányaikat. A tinilányok jelentős része miniceleb szeretne lenni, ezért folyamatosan felhívják magukra a figyelmet: pletykákat terjesztenek, zavarják a tanítást, sőt az interneten zaklatják társaikat. Az eredmény: a tanárok idejének és energiájának nagy része arra megy rá, hogy fegyelmezze a mobiltelefonáló vagy folyton rendet bomlasztó diáklányokat.

Nemrég a brit pedagógusok szövetsége felmérést végzett 859 általános iskolai dolgozó bevonásával magán- és állami intézetekben. A megkérdezettek közel fele szerint az elmúlt két évben jelentősen rosszabbodott a lányok viselkedése, és minden ötödik tanár szerint nagyobb kihívás elé állítja a pedagógusokat, mint a fiúké. A szövetség alelnöke, Hank Roberts a Wag-jelenségre és a különböző tévéműsorokra hívja fel a figyelmet, mint például az X-faktor. Sok tinilány példaképe Cheryl Cole, aki egykori focistafeleség és a tehetségkutató verseny győztese is egyben.

A brit tanároknak az a véleménye, hogy a fiatalok számára könnyen elérhető célnak tűnik Cheryl Cole és a hozzá hasonló hírességek pályafutása. A tévéshow-k hamis képet tükröznek arról, hogyan lehet sikereket elérni: a tinikben az a kép alakul ki, hogy bárki lehet sikeres, és ez nem kemény munka, hanem inkább szerencse kérdése. A szakemberek szerint ugyanakkor a pubertáskorban gyakran előforduló családi és baráti konfliktusok is felelősek a tinilányok viselkedéséért.

A tinilányok nagy része mini-celeb szeretne lenniA megkérdezett tanároknak közel fele nyilatkozta azt, hogy a rossz magaviselet gyakori formája más tanulók kiközösítése, pletykák terjesztése, amire az órai beszélgetés, a figyelmetlenség és a tiszteletlenség még rátesz egy lapáttal. Arról is panaszkodnak a pedagógusok, hogy a lányok csúnyán beszélnek, és gyakran nem tartják be az utasításokat. Mindamellett sokkal erőszakosabbak is: az iskolai lánybandák rosszabbak a fiúbandáknál.

Dr. Linda Papadopoulos, brit pszichológusnő úgy gondolja: ma sajnos nem a tinik számára megfelelő mintával szolgáló nőtípusok a népszerűek. Ez viszont azért nagyon veszélyes a kislányok számára, mert folyamatosan azt az üzenetet kapják, hogy nem az intelligenciájukon múlik, hogy elég értékes emberek-e, hanem azon, hogy mások mennyire csodálják őket.

Egy esztergomi középiskola tanára szerint a magyar tinikkel is egyre több a fegyelmezési probléma. Leginkább a 14 év körüli lányok nehezítik meg a pedagógusok dolgát. Előfordul, hogy egy tanóra alatt 6-8 mobiltelefon is kikerül a tanári asztalra, mert a gyerekek a pad alatt azzal foglalatoskodnak: leginkább a közösségi oldalakon chatelnek. Sajnos a kiközösítés sem áll távol a bandákba szerveződött tinilányoktól, akik nem kímélik a kevésbé népszerű társaikat. Nemrég egy kislány úgy döntött, megválik az osztálytól, mert folyamatosan gonoszkodtak vele.

A nyolcadikos lányokat sokszor a tanári figyelmeztetés sem hatja meg: tiszteletlenül szólnak vissza, fintorognak vagy a tanár arcába nevetnek. A pedagógus úgy látja, a szülők sem kezelik megfelelően a helyzetet, nem figyelnek oda rájuk eléggé, illetve túl sokat megengednek a gyerekeiknek, pl. drága okostelefonokkal támogatják szórakozásaikat. Az is biztos, hogy a tinik túl sok olyan műsort nézhetnek a tévében, ami egyáltalán nincs jó hatással a fejlődésükre, és sokkal jobban érdekli őket, mi történt legutóbb a villa hálószobájában, mint az, hogyan sikerül egy témazáró dolgozat. Matekórán pedig célszerű, ha a tanár a geometriai alakzatok csúcsainak elnevezésénél nem alkalmazza a G pontot, és az sem szerencsés, ha az egyenlet eredménye 69, mert ha ezek a fogalmak szóba kerülnek, nagyon nehéz visszaterelni a nebulókat a tantárgyhoz…   

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top