Család

Rossz mintákat követnek a halálba menekülő tizenévesek?

Néhány nap leforgása alatt két tini lett öngyilkos, egyelőre nem tudni, miért. Mind tudjuk, hogy a kamaszkor nem egyszerű életszakasz, de mi vezethet odáig, hogy ilyen drasztikus megoldást válasszanak?
Rossz mintákat követnek a halálba menekülő tizenévesek? Mennyire kell szigorúnak lenni a gyerekkel?

Egy 11 éves nádudvari fiú felakasztotta magát nemrég, pár nappal később pedig egy 17 éves fiú vetett véget életének. A környezetükben élők értetlenül állnak az események előtt, elmondásuk szerint mindkét fiú rendezett családban élt, tanulmányi eredményeikre nem volt panasz, különösebb megrázkódtatás sem érte őket az utóbbi időben. Akkor mégis mi történhetett? Hogyan juthat el egy gyerek odáig, hogy úgy érezze, ez az egyetlen megoldás?

Turánszky Edina pszichológus szerint a jelenlegi társadalmi változások alapján sajnos nem meglepő, hogy a kamaszok egyre radikálisabb módon próbálják megoldani a problémáikat. Azt tapasztalják ugyanis, hogy a tetteikért egyre kevésbé kell felelősséget vállalni, hogy a problémákat igenis lehet ilyen radikális módon kezelni – mondta a Nők Lapja Café szakértője.

Ebben pedig óriási felelősségük van a szülőknek, hiszen tőlük sajátítják el a különböző konfliktuskezelési módszereket. Ha azt látják, hogy a környezetükben mindenki drasztikus eszközökhöz nyúl, és senkitől nem látnak példát kommunikatív probléma megoldásra, akkor ők is ezt a mintát fogják követni.

Rossz mintákat követnek a halálba menekülő tizenévesek?A helyes mintákon kívül különösen fontos, hogy a kezdetektől empatikus, szerető család vegye körbe őket, és folyamatosan figyeljenek rájuk. Sokszor ugyanis csak akkor kerülnek előtérbe a tizenévesek, ha családi életükben, tanulmányi eredményeikben látványos változás áll be. Dr. Turánszky Edina szerint az a kérdés, hogyan reagálnak a gyerekek a változásokra. Előfordulhat például, hogy két teljesen hasonló súlyú esemény közül az egyikkel könnyebben megbirkóznak, a másik viszont jobban megviseli őket.

Hány tinédzser lehet a közvetlen környezetünkben, akiknek látszólag nincsenek gondjaik, a felszín alatt mégis komoly problémákkal küszködnek? Hányan érezhetik úgy, hogy hiába szeretnének segítséget kérni, nincs kihez fordulniuk?

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top