Család

Direkt eltitkolja gyereke nemét egy házaspár

Egy kanadai házaspár úgy döntött, eltitkolják gyermekük nemét, de még a gyerek elől is. Egy szakembert kérdeztünk, vajon mennyire működik a nevelési elv?
Eltitkolják a gyerek nemét 11 dolog, amit elrontunk a kamaszok nevelésében

Kathy Witterick és David Stocker (Toronto) három kisgyerek büszke szülei. Két fiuk, Jazz és Kio 5, illetve 2 évesek, nemrég pedig megszületett a kis Storm, akiről egyelőre csak a szűk család tudja, hogy mit őriz a pelenkájában.

A szülők ezzel kívánnak választási lehetőséget adni a kicsinek, aki így szerintük maga döntheti majd el, hogy inkább fiúnak vagy lánynak érzi magát. Szerintük a világ így is túl sok kész helyzetet kényszerít a gyerekekre, köztük a nemekkel járó kötelezettségeket is. Azzal, hogy egyelőre semmilyen neműnek nem nevelik a kicsit, úgy vélik, minden fölösleges konvenciót kiiktathatnak.

Értetlenkedő kérdésekből persze nincs hiány. Ilyenkor Stockerék rendszerint a gyerekre hivatkoznak, vagyis ez az egész a kis Storm érdeke, és különben is hagyja mindenki, hogy a pici úgy és olyannak ismerje meg a világot, ahogyan és amilyennek ő szeretné. Az ötletet egyébként egy Lois Gould nevű szerző 1978-ban megjelent könyvéből merítették. A szerző egy olyan kisgyerekről ír, akit se fiúnak, se lánynak nem neveltek, és tökéletesen kiegyensúlyozott gyermekkort tudhat maga mögött. A kanadai párnak erről egyből az ugrott be, hogy ez nekik is menni fog, így az első két gyermek után, akik tisztában vannak azzal, hogy ők kisfiúk, új módszert választottak.

 

Fotó: yahoo.com
Fotó: yahoo.com

Azért Jazz és Kio sem úszták meg teljesen az újszerű nevelési elveket. Ha például bemennek egy ruhaüzletbe, kedvükre válogathatnak a fiú- és lányruhák között, ha pedig nem akarják levágatni a hajukat, hát nem muszáj. Azért valami zavar mégis van a rendszerben, Jazzt ugyanis kifejezetten zavarja, ha lekislányozzák, noha pink pólót visel, és a haját is megnövesztette. Az otthon tanuló kisfiú egyébként nem szeretne iskolába menni, mert nem akarja, hogy ott is kérdezgessék. A gyerekeket tehát valamennyire mégis zavarja a helyzet, kíváncsian várjuk, mi lesz majd Storm véleménye.

Geist Klára pszichológus szerint csupán a szülők vágya, hogy gyermekeik valami miatt kivételezett helyzetben legyenek a többiekhez képest, és így önkéntelenül megkülönböztetett helyzetbe kerüljenek.

– Mivel a szülők tudatában vannak gyermekük nemének, ez akaratlanul is érvényesül a gyerek nevelése során – mondta a Nők Lapja Café szakértője. – A gyermek szocializációjára, nemi identitására nemcsak direkt módon hathat a szülő, erre bizonyíték lehet az, hogy ha például a szülők fiút vártak és lányuk születik, indirekt módon is a tudattalan elvárásaik szerint nevelhetik a gyereket. Meddőségi problémáknál egyébként gyakran kiderül, az illető azért sem tud anyává válni, teherbe esni, mert szülei fiúnak várták őt, és ezt az elvárást rávetítették.

„Tehát a szülő nem tudja kikapcsolni elvárásait. Ahogy az évek telnek, a külső jegyek alapján, 2-3 évesen már jól látható a gyermek neme, és a környezet úgyis e benyomások alapján viszonyul hozzá.
A gyerekek 7 éves kor körül fogják fel, hogy nemük megváltoztathatatlan és kiskamaszkorra stabilizálódik a nemi identitás tudata” – mondta Geist.

Talán az követendő e kísérletből, hogy a kislány is autózhat, a fiú is babázhat és fűzhet gyöngyöt, a kislány viselhet fiús holmikat, focizhat, egy kisfiú is öltözhet színesen. Ellenkező nemű testvérpárok szülei ezt ösztönösen jól kezelik – tette hozzá a szakember.

 

Forrás: http://news.yahoo.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top