Család

Kiderült, mikor a legstresszesebbek az anyák

Mikor stresszesek az anyák? Egy brit felmérés szerint naponta többször is. Mi is készítettünk egy gyors házi felmérést. Nézd meg az eredményt!
 Az anyák délután hat körül a leghajszoltabbak  Apa máshogy nevel

A vizsgálat tanúsága szerint délután 5 óra 55 perckor köszönt be a nap legnehezebb pillanata, amikor a szigetországban anyák milliói próbálják befejezni a vacsorát, hogy időben elhozhassák csemetéiket a délutáni különfoglalkozásokról.

A nap következő legnehezebb szakasza este negyed nyolckor köszönt az anyákra, amikor fürdésre próbálják rábírni gyermekeiket. Alig kevésbé viseli meg az anyák idegrendszerét, amikor háromnegyed kilenckor igyekeznek ágyba parancsolni csemetéiket.

A nap negyedik legstresszesebb időszaka reggel 8 óra 20 perc, amikor az iskolába rohannak gyermekeikkel.

Milyen stresszes időszakok vannak a magyar anyák életében?

Gyors felmérés alapján a következőkre jutottunk:

6–7 óra: Kiimádkozni a gyerekeket az ágyból.

7.45: Beérni az iskolába, és ha kiderül, hogy valamit otthon felejtettünk, visszarohanni érte.

16–17 óra: Ne mi legyünk az utolsók, akik elhozzák a gyereket a napköziből, sporttevékenységről vagy a különfoglalkozásról.

18 óra: Vacsorához terelni az éhes bandát, ha lehet, mindenkit egyszerre, hogy ne háromszor kelljen mindent az asztalra tenni.

19–20 óra: Rávenni őket a fürdésre és fogmosásra.

21 óra: Ágyba imádkozni őket, hogy végre csend és nyugalom legyen.

Ugye az tiszta mindenkinek, hogy a nap többi részében pedig a munkahelyi stressz miatt vagyunk idegesek…

A felmérés adatai szerint a válaszadók fele a nap egy bizonyos pontján jön ki a sodrából, aztán kétségbeesetten igyekszik mindent időben elvégezni. A megkérdezettek fele arról számolt be, hogy gyermekeik nem hajlandók megenni a vacsorát, vagy legalábbis nyafognak a menü miatt. Körülbelül ugyanilyen arányban vallották be a résztvevők, hogy idő hiányában gyakran egészségtelen étel kerül az asztalra.

Az anyák szerint a család életének a megszervezése és a háztartás sokkal nagyobb stresszt jelent számukra, mint munkahelyi feladataik elvégzése. A válaszadók háromnegyede úgy véli, hogy egy kis szünetre lenne szükségük, a megkérdezettek fele pedig arról panaszkodott, hogy saját maguk számára szinte egy percük sem marad, a napi rohanásban még olyan apróságokra is nehezen jut idő, mint a körömlakkozás vagy egy fürdő.

„Nehéz elképzelni, hogy milyen nehéz a nőknek megteremteniük az egyensúlyt a munkahelyi és otthoni feladatok között, és ami a legérdekesebb, hogy az anyák számára az étkezések jelentik a nap legnehezebb időszakát” – hangsúlyozta Pete Robertshaw, a felmérést végző Betterbathrooms.com szakembere, aki azt tanácsolja a nőknek, hogy hetente legalább egy órát fordítsanak magukra.
Egy kellemes fürdő, egy pohár bor, egy jó könyv csodákat művel, míg a gyerekekkel az apjuk foglalkozik” – véli a szakember, hozzátéve, hogy már egy ilyen kis lazítás is, amelyre az anyák igazán rászolgálnak, képes oldani a stresszt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top