Család

Tilos lenne elárulni, fiú vagy lány lesz

Egy új javaslat megtiltaná az orvosoknak, hogy a születendő gyermekük neméről tájékoztassák a szülőket.

Tilos lenne elárulni, fiú vagy lány leszSzülői szervezetek már most tiltakoznak az Európa Tanács esélyegyenlőségi bizottságának nemrég benyújtott határozattervezete ellen, amely megtiltaná, hogy a leendő szülők tudomást szerezzenek magzatuk neméről. A javaslattal az egyre terjedő szelektív terhességmegszakítások ellen kívánnak fellépni: a lánymagzatok esetén több az abortusz, elsősorban a szovjet utódállamokban.

A rendelkezés nemcsak a fent említett országokat, hanem az Európa Tanács mind a 47 államát érintené, így Magyarországot is. Egy brit szülői portál, a Mumsnet alapítója nevetségesnek nevezte a javaslatot, mint írják, a szülők praktikus okokból akarják tudni, hogy születendő gyerekük fiú lesz-e vagy lány. Hozzátették: mindenképpen fel kell lépni a világ egyes részeit érintő problémák ellen, de képtelenségnek tűnik a problémamentes országokra is kiterjeszteni az effajta rendelkezéseket.

Más, a javaslatot ellenző szakemberek véleménye szerint a rendelkezésnek azért sem lenne sok értelme, mert a szülők általában a várandósság 20. hete körül szokták megtudni a baba nemét, ebben az időpontban azonban már kizárólag egészségügyi okokból lehet megszakítani a terhességet.

A javaslat a jövő hónapban kerül az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top