Család

Utólag más nevet adna gyerekének sok szülő

A várakozás kilenc hónapja alatt sokan hetente meggondoljuk, hogyan hívják majd a kicsit. Vannak, akik utólag is szívesen módosítanának a névválasztáson.

A szülők 8 százaléka utólag más nevet adna a csemetéjének egy amerikai portál friss felmérése szerint. Arra a kérdésre, hogy miért érzik így, több mint a válaszadók fele nyilatkozta azt, hogy a gyerek születésekor a név még menő volt, de időközben kiment a divatból. Körülbelül 30 százalékuknak pedig az a problémája, hogy túl gyakori a választott keresztnév. Az nem derült ki, hogy a maradék húsz százalék mivel indokolta bizonytalanságát.

A legtöbben azért kitartanak eredeti döntésük mellett
A legtöbben kitartanak eredeti döntésük mellett

Egy másik felmérés, amelyet Huffingtonpost című online lap indított, hasonló eredményt hozott: a válaszadók 11 százaléka utólag máshogy keresztelné a csemetéjét. A résztvevők 18 százaléka azt mondta, általában elégedett a gyereke nevével, de előfordul, hogy elbizonytalanodik. A maradék 71 százalék nem változtatna, úgy érzi, jól választott.

Arra, hogy a megkérdezettek közül valaki komolyan fontolgatja-e, hogy hivatalosan is megváltoztatja döntését, a kutatók nem kérdeztek rá, bár a többség azért valószínűleg odáig nem menne el, vagy csak nagyon indokolt esetben. Azért akadnak extrém kivételek is: egy amerikai pár egyszerűen elkezdte Isadorának szólítani négyéves kislányát, mert az eredeti neve, a Sophie túl gyakori volt az oviban.

A hazai törvények egyébként a gyerek 14 éves koráig egyszer teszik lehetővé a szülő számára, hogy megváltoztassa a gyereke utónevét. Persze az előírt hivatali procedúra végigjárásával.

Te gondoltál már valaha arra, hogy más nevet adnál a csemetédnek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top