Család

Leszbikus feleség marakodik exével a közös gyereken

Nem lesz könnyű döntést hozni abban a perben, amelyet egy homoszexuális férfi indított leszbikus exfeleségével szemben kétéves fia láthatásáért, akit az anya egy másik nővel együtt nevel.

A spermadonorként a fiú fogantatásában közreműködő londoni férfi, aki a gyerek születésénél is jelen volt, most már nem elégszik meg a korlátozott kapcsolattartással. Pedig ebben állapodtak meg anno a gyerek anyjával, és egynemű élettársával. Ezért pert indított a magukat elsődleges szülőknek nyilvánító nők ellen, akik viszont az előzetes megállapodásra hivatkozva nem akarnak beleegyezni abba, hogy a férfi gyakrabban találkozzon a gyerekkel.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az apuka, aki jelenleg kéthetente öt órát tölthet a fiával, hangsúlyozta, hogy sokkal többnek tartja magát, mint egy egyszerű spermadonor, és teljes szülőként szeretne részt venni a gyerek nevelésében. Az ügyvédje a bíróságon elmondta, hogy az apa abszolút következetesen harcol a jogaiért, és tiszta, apai érzések hajtják. Az anya, aki árulásnak tartja a férfi viselkedését, viszont kitart egy állítólagos megállapodás mellett, mely szerint a két nő egy „kétszülős, nukleáris családmodellben töltik be az elsődleges szülői szerepet”. Azt mondta, ha tudta volna, hogy az exférje így becsapja őt, inkább anonim spermadonort keres.

A nők ügyvédje hozzátette, az anya elismeri a tényt, hogy élettársával nem alkotnak hagyományos családot. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy konzervatív elveket vallanak a gyereknevelésről, és szerintük a fiuknak az a legjobb, ha egy biztos alapokon álló családja van, amelyben a két szülő szereti egymást. A két nő állítólag mindig is ragaszkodott ehhez a felálláshoz, és azt állítják, korábban úgy állapodtak meg az apával, hogy majd részt vehet olyan közös programokon, ahol ők is ott vannak. Az apa által ismételgetett „háromszülős-kétotthonos” verzió pedig gyökeresen ellentmond az ő elveiknek.

A férfi ügyvédje elmondta, az apa nem akarja megfosztani a nőket elsődleges szülői jogaiktól, csak normális, egészséges apa-fiú kapcsolatot szeretne az egyetlen fiával.

Egyelőre nem tudni, hogy az ügyben kijelölt három bíró mikor fog döntést hozni a fiú sorsáról, akinek biztonságára hivatkozva a szülők nevük elhallgatását kérték a sajtótól.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top