Család

Középmezőnyben kullogunk: hol a legjobb anyának lenni?

A magyar anyáknak jobb, mint a románoknak és a szlovákoknak, de az élmezőnytől messze vagyunk.

Kiderült, hol a legjobb anyának lenniRangsorolta a világ országait egy nemzetközi szervezet aszerint, hogy hol figyelnek oda legjobban az édesanyákra. A fejlett országok listájának élén nem meglepő módon egy skandináv ország, Norvégia végzett, a második Izland, a harmadik Svédország.

Azért a rengeteg nőket sújtó probléma ellenére mi sem állunk olyan rosszul, Magyarország a huszonkettedik a negyvenháromból. Közvetlenül előttünk az olaszok és a németek végeztek, de lehagytuk a cseheket, lengyeleket, a románokat és a szlovákokat is.

A román nők fél évet sem kapnak

Az osztályozásnál többek között azt vették figyelembe, milyen kedvezményeket kapnak az államtól a kismamák, azaz mennyi időre mehetnek szabadságra szülés után, és közben hány százalékát kapják meg a fizetésüknek. Romániában például csak 120 nap jár, de alapesetben Norvégiában is kevesebb, mint egy év, viszont ezt lehet hosszabbítani.

Beleszámolták, mekkora az esélye annak, hogy az anya meghal a szülés után, és hogy hány gyerek nem éri meg az ötéves kort. Megnézték, mennyi a nők várható élettartama, és mennyien használják a modern fogamzásgátló módszereket, de számított az is, mennyivel keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál, és hányan kaptak helyet a parlamentben. Politikusnőkből rosszul állunk, de fizetésben nem olyan vészes a helyzet, mint sok más országban, a spanyolokat és az olaszokat például simán túlszárnyaljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top