Család

Anyjukkal maradhatnak a börtönbébik

Kitolják azt az időt, amit a börtönben lévő anyák újszülött csecsemőikkel tölthetnek: egyéves korukig a picik a rácsok mögött nevelkedhetnek.

Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa egyetért azzal, hogy a belügyminiszter kezdeményezi annak a jogszabálynak a módosítását, amely fél évben korlátozta a csecsemő és a börtönben fogvatartott édesanyák együttes elhelyezését – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Mind a fogvatartott édesanya, mind pedig a gyermek érdeke az, hogy minél hosszabb ideig együtt maradhassanak. Az ombudsman azt követően jutott erre, hogy idén a kecskeméti büntetés-végrehajtási intézetben az anya-gyermek részleget is vizsgálta. A kötődés kialakulása, a kisgyermek személyiségfejlődése szempontjából nagyon fontos, hogy az édesanya – természetesen alkalmassága esetén – gondozhassa, nevelhesse a gyermekét, annak egyéves koráig – magyarázták.

Anyjukkal maradhatnak a börtönbébik

A hatályos jogszabály szerint a gyermek csak hat hónapos koráig helyezhető el édesanyjával együtt a büntetés-végrehajtási intézetben. Az intézmény parancsnoka az anya kifejezett kérelmére engedélyezheti ugyan az együttes elhelyezés meghosszabbítását a gyermek egyéves koráig, az engedély kiadása azonban eddig nem volt kötelező.

Az alapvető jogok biztosa szerint a rendelkezés ellentétes volt az egyenlő bánásmód követelményével, és közvetlenül veszélyezteti a fogvatartott édesanyák gyermekeinek védelemhez való jogát. Ezért javasolta még májusban a belügyminiszternek a jogszabály módosítását, amivel a belügyminiszter egyetértett.

Legfontosabb valóban az, hogy a gyerek az anyjával legyen, de kérdés, hogy az egyéves kicsi mennyit fog fel és épít be ebben a fontos, korai szakaszban a környezet többi hatásából. És vajon befolyásolja-e ez a későbbi életét?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top