Család

Elvehetik a túletető anyukától a dagi gyereket

Van, aki orvoshoz hordja leméretni a gyerekét, hogy a bíróság előtt bizonyítani tudja: párja túleteti. Egy apukának most megtiltották a méricskélést, de előfordult már az is, hogy a biokaját erőltető anyukát vette elő a hatóság.

Furcsa ítélet: nem állíthatják mérlegre a gyereketKategorikusan megtiltották egy egymással vitázó elvált házaspárnak Ausztráliában, hogy mérlegre állítsák a nyolcéves kislányukat, írja a Huffington Post. A bíróság úgy találta, hogy a gyakori méricskéléssel a gyerek önbizalmát rombolták.

A 48 kilós kislányt az apuka orvoshoz hordta méretkezni, mert így akarta bebizonyítani, hogy az édesanyja hizlalja. „Csak azért tettem, hogy kiderüljön, sokkal többet nyom, amikor hozzám jön az anyjától” – védekezett az apa a bíróságon, de kérdés, hogy valóban a gyerek miatt aggódott-e, vagy csak a volt feleségére akarta ráhúzni a vizes lepedőt.

A magyar szülők is mérlegelnek

Ha azt hiszed, hogy az eset rendhagyó, ki kell hogy ábrándítsunk. Egy magyar válóperes ügyvéd is megerősítette, hogy egyre többször jön elő a gyerekek súlya a családi perekben.

„Láttam már ugyanilyen esetet, hogy orvoshoz hordták leméretni a gyereket a válófélben lévő szülők – mesélte Illés Blanka, a Nők Lapja Café válóperes blogjának szerzője. – Nemegyszer előfordult, hogy okkal, mert a gyerekek annyi kilót nyomtak, mint én felnőtt nőként. Ez komoly probléma, mert maradandó károsodást okoz: megnő a cukorbetegség és a szívbetegségek kockázata, ráadásul a csontok is eldeformálódnak.”

Itthon is elvehetik a gyereket

Így Magyarországon is előfordult már, hogy emiatt vették el a gyereket az édesanyjától, bár az ügyvédnő tapasztalatai szerint ez azért ritka. Az esetek 95 százalékában a szülő összekapja magát, amikor elindul a per. Mire a végére érnek, már az is látszik, hogy fogy a gyerek.

Az viszont tény, hogy ezt a kérdéskört a hazai bíróságok is nagyon komolyan veszik, mivel a gyerek súlya és az egészséges táplálkozás hozzátartozik az egészséges neveléshez. Ennél csak azt veszik nagyobb súllyal figyelembe, hogy jól nevelik-e a gyereket, milyenek az eredményei az iskolában, és hogy a szülő biztosít-e tartalmas szabadidőprogramokat.

Szaporodnak a hasonló ügyek

„A gyámhatóságnál később is lehet bejelentést tenni, ilyenkor kijelölnek egy családgondozót, aki ellenőrzi, hogy apuka vagy anyuka betartja-e a diétás szabályokat – magyarázta az ügyvédnő. – Kifejezetten sok per indul amiatt, hogy nem sportoltatják eleget a gyereket.” A 13 éve praktizáló Illés Blanka szerint főleg az elmúlt egy-két évben szaporodtak meg az ehhez hasonló esetek, és emögött az áll, hogy egyre több a túlsúlyos gyerek.

Elvehetik a túletető anyukától a dagi gyereket

 

Viszont a gyerekek fogyókúráztatása sem egyszerű kérdés. Néhány hónappal ezelőtt az az anyuka verte ki a biztosítékot, aki a Vogue lapjain dicsekedett el vele, hogyan sanyargatta a kislányát.

De az is előfordult már Magyarországon is, hogy az anyuka túlerőlteti az egészséges bioételeket és a gyerekek túl soványak a sok sport és a nullakalóriás ételek miatt, ezért nem is fejlődnek rendesen. Szerencsére általában ezeknek az eseteknek is az a vége, hogy az édesanya észbe kap és változtat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top