Család

Teszt: ennyit költünk idén nyaralásra

Utazás a családdal, tábor a gyereknek, lakásfelújítás – a nyári időszakban egymást érik a nagyobb kiadások, amelyek alaposan felboríthatják a családi büdzsét, ha nem tervezünk előre. A többség viszont úgy tűnik, nem esik ebbe a hibába, és már az év elejétől kezdve takarékoskodik az önfeledt nyár érdekében.

Teszt: ennyit költünk idén nyaralásraA megkérdezettek döntő többsége – közel 70 százaléka – szerint a nyári vakációra úgy lehet anyagilag legjobban felkészülni, ha rendszeresen félreteszünk kisebb-nagyobb összegeket – derült ki a Nők Lapja Café Nagy Nyári Takarékossági Tesztjéből, amelyet csaknem 10 ezren töltöttek ki.

Az OTP Bank támogatásával megvalósult felmérésben többek közt azt kérdeztük olvasóinktól: ha előbb észbe kapnak, vajon hogyan takarékoskodtak volna a megálmodott nyári utazásra, programokra.

A többség egyértelműen a tudatosan végigvitt, folyamatos takarékoskodást tartotta a legbiztosabb módszernek, még akkor is, ha csak kisebb összegeket sikerül egy-egy alkalommal félretenni.

Minden negyedik válaszadó gondolta meglehetősen szkeptikusan azt, hogy még akkor sem telne neki nyaralásra, ha jóval korábban nekilátott volna a spórolásnak. Három százalék pedig tesztünkben bevallotta: könnyelműen nem is foglalkozik a kérdéssel, arra számít, hogy „majdcsak lesz valahogy”.
Pedig jobb előre gondolkodni, hiszen a legtöbb család számára a nyári hónapok pluszkiadásokkal járnak.

Teszt: ennyit költünk idén nyaralásraNem is kevéssel: a takarékossági teszt alapján a legtöbben 50–250 ezer forintot is elköltenek ilyenkor kikapcsolódásra.  Ezen belül nagyjából a válaszadók harmada tudja kihozni a vakációt 100 ezer forintból, míg ugyanennyien vannak, akik úgy kalkulálnak, hogy idén 100–250 ezer forint közötti összegből finanszírozzák a nyaralást. Jóval kevesebben – pontosan az olvasók 21 százaléka – tudnak 250 ezer forintnál többet költeni utazásra.

Ahogy korábbi cikkünkben is megírtuk, a családi költségvetést megdobó kiadásokra a válaszadók közel 70 százaléka már jóval korábban elkezd felkészülni. Arra is kíváncsiak voltunk felmérésünkben, mikor kezdődik a tudatos számolgatás, tervezgetés, és kiderült, hogy legtöbben már az év elején elkezdik a nyári program összeállítását, és csak a válaszadók negyede szán egy-két hónapot a felkészülésre.

Fesztiválok, utazás, a legkülönfélébb gyerektáborok – változatos programlehetőségekben ilyenkor nincs hiány, de vajon hogyan nyaralnak olvasóink? A tesztből az derült ki, hogy a nyarat elsősorban továbbra is a családi utazásokra használjuk ki, több mint 42 százalék tölti ilyenkor párjával, rokonaival az időt. Jóval kevesebben – a megkérdezettek 9 százaléka – nyaralnak a barátaikkal, míg a fesztiválrajongók is kisebbségben maradtak: csak olvasóink 5 százaléka látogat el valamelyik szabadtéri programsorozatra. Meglepően sokan, a válaszadók 27 százaléka vág bele ilyenkor lakásának felújításába, csinosításába – ami szintén előzetes takarékoskodást igénylő beruházás!

Teszt: ennyit költünk idén nyaralásraBármilyen nagyobb kiadásra is készülünk, érdemes időben megtervezni annak finanszírozását is, ha biztosra akarunk menni. Olvasóink közel 70 százaléka szerint a rendszeres megtakarítás erre a leginkább megfelelő módszer – persze ha időben észbe kapunk. Turny Ákos, az OTP Bank Lakossági Számla és Betét Főosztályának igazgatója a tudatos felkészülés egyéb előnyeire is felhívja a figyelmet. „Ha időben megtervezzük a nagyobb céljainkhoz kapcsolódó kiadásokat, akkor könnyebben megtaláljuk a megfelelő megtakarítási formát is a felkészüléshez. Nem mindegy ugyanis, milyen módon gyarapítjuk rendszeresen félretett pénzünket. Akik lakásfelújítást terveznek, állami támogatással is kiegészíthetik megtakarításaikat, ha a Lakástakarék számlát választják. A nyaralásra gyűjtött összeghez pedig érdemes olyan terméket választani, ami a rendszeres megtakarítást jutalomkamattal ösztönzi” – mondta Turny Ákos.

 

Teszt: ennyit költünk idén nyaralásra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top