A kovászos kenyerek világa már haladó szint! Kezdjük most néhány egyszerűbbel. Az alábbi recepteket kezdő konyhatündérek is bátran bevállalhatják! A langyos péksüteményhez pedig már csak egy kis vaj kell, esetleg kertben szedett paradicsom, paprika.
Piros pesztós kifli
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tk só
1,5 dl langyos víz
13 g élesztő
1 ek olaj
1 ek piros pesztó
A lisztet átszitáljuk, a langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt. A liszthez keverjük az olajat, a pesztót, hozzáadjuk a sót, majd az élesztős vizet. Homogén, ruganyos állagúvá gyúrjuk. Lefedve, langyos helyen 1 órát kelesztjük. Utána lisztezett felületen átgyúrjuk, fél cm vékonyra, kör alakúra nyújtjuk. Függőlegesen és vízszintesen is elfelezzük, majd a négy cikkelyt tovább felezzük. A tészta háromszögeket hosszanti végüktől kezdve feltekerjük, majd a kifliformába hajtjuk. Sütőpapírral bélelt sütőlapra tesszük, majd 200 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
Bagel
Hozzávalók:
25 dkg liszt
1 tk só
1 ek cukor
1 tk olaj
12 g élesztő
1,5 dl langyos víz
Fürösztéshez :
1 ek barna cukor
Szóráshoz :
szezámmag
A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a cukrot, sót, az olajat. A langyos vízbe morzsoljuk az élesztőt, majd a liszthez keverjük és fényes tésztát dagasztunk belőle. Lefedve, 1 órán keresztül kelesztjük. Lisztezett felületen átgyúrjuk. Majd elfelezzük és mindkét felet további 3 részre osztjuk. A tésztából gombócokat formázunk, közben 1 evőkanál barna cukorral egy lábasban vizet forralunk. A tésztagombócok közepébe ujjunkkal lyukat ütünk, majd ezt kitágítjuk. A lobogó vízbe tesszük és 1 percig főzzük. Majd sütőpapírral bélelt sütőlemezre emeljük a ráncos bageleket, és megszórjuk szezámmaggal. 200 fokra előmelegített sütőben sütjük pirosra, nagyjából 20-22 perc alatt.
Kapros-snidlinges túrós zsemle
Hozzávalók:
25 dkg liszt
15 dkg túró
4 ek vaj
4 ek tej
1 tojás
1 csokor újhagyma finomra vágva
fél csokor kapor finomra vágva
1 tk só
1 tk sütőpor
A vajat a túróval, a tejjel és a tojással összekeverjük. A lisztet a sóval és a sütőporral keverjük el, majd a lisztes részhez adjuk a nedves dolgokat. Belekeverjük a zöldfűszereket is, és homogén tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk és fél órát hűtjük. Ezt követően 8 részre osztjuk a tésztát. Gombócokat gyúrunk belőle. A sütőt 180 fokosra melegítjük. A gombócokat sütőpapírral bélelt sütőlemezre ültetjük, majd a tetejüket éles késsel kétszer bemetsszük. 25 perc alatt készre sütjük őket.