Család

Kismamák a padban: segít visszatérni?

Kisgyermekes anyukaként nem könnyű visszatérni a munka világába, esélyeinek javítása érdekében azonban sok kismama dönt a tanulás mellett. Helyesen.
Érdemes tanulni
Használd ki az időt!

A szülés utáni elhelyezkedés komoly gondot jelent, ugyanis hazánkban a kismamáknak mindössze 40 százaléka tud visszatérni korábbi munkahelyére.

Bár itthon sajnos még nincsenek kialakult megoldások arra, hogy a nők zökkenőmentesen folytathassák karrierjüket a gyermekvállalás után, a bizonytalanságot azért lehet csökkenteni. Egyfelől hasznos, ha az anyukák idejében tájékozódnak a munkaerőpiac, illetve a korábbi munkáltató cég életében bekövetkezett változásokról. Másfelől pedig érdemes lehet a kisgyermekkel otthon töltött időszakot kihasználni egy új szakma elsajátítására vagy a meglévő tudás elmélyítésére is.

A tanulni szándékozó anyukák számára különösen hasznosak és praktikusak lehetnek az OKJ-s képzések, hiszen a munkaerőpiacon keresett szakképesítéseket kínálnak és gyerek mellett is végezhetők. „Képzéseinken az elmúlt években a 25–44 év közötti hölgyek aránya meghaladta a 60 százalékot. Tapasztalataink szerint sok közöttük a szülés után újra elhelyezkedni vágyó hölgy, akiknek az OKJ-s tanfolyamok jó megoldást kínálnak, hiszen segítségükkel gyorsan, rugalmasan, akár kisgyermek mellett is, a munkaerőpiacon használható képesítést szerezhetnek” – mondta el Bársony Csaba, a pénzügyi, gazdasági képzések területén piacvezető Perfekt Zrt. oktatási igazgatója.

Egy nemrégiben készült felmérésből kiderül, hogy Magyarországon a pénzügyi-számviteli, műszaki és informatikai szakképesítést szerzettek tudnak könnyen elhelyezkedni, így a munka világába visszatérni kívánó anyukáknak is érdemes ezekben gondolkodniuk. „Míg e két utóbbi hagyományosan inkább férfiasnak számít, addig a pénzügyi-számviteli OKJ-s képzések tipikusan és egyre inkább női karrierlehetőségnek tekinthetőek. Ezen a területen az összes képzéshez képest lényegesen magasabb a nők aránya” – fűzte hozzá az oktatási igazgató.

Az OKJ-s képzések rendszere ugyanakkor 2013-tól megváltozik, jövőre már csak drágábban, nehezebb feltételek mellett lehet elvégezni a tanfolyamokat. Ezért aki fontolgatja a tanulást, annak a szakemberek azt javasolják, hogy minél gyorsabban, még idén jelentkezzen OKJ-s tanfolyamra. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top