Család

Hogyan figyelj jobban a pénzügyeidre?

Összeszedtünk pár egyszerű, de fontos dolgot – sok kicsi sokra megy alapon –, amire érdemes odafigyelni, hogy idén több maradjon a zsebedben.

1. Bankkártyás malőrök

Hogyan figyelj jobban a pénzügyeidre?Csak azért, mert egyszer leblokkoltál a pénztárnál és nem jutott eszedbe az a bizonyos négy számjegy, nem kéne továbbra is a táskádban, még rosszabb esetben magára a pénztárcára vagy a kártyára ragasztott post it cetlin tartani a PIN kódot. Még akkor sem, ha épp új kártyát kaptál, mert igencsak megkönnyíted a zsebesek dolgát. Ha pedig kétszer rossz kódot sikerült megadnod az ATM-nek, nem tanácsos újra próbálkoznod, mert az automata simán behúzza a kártyát. Lehet, hogy elsőre ez triviális, de sokan jártak már így pórul. Azt sem tanácsoljuk, hogy ha nincs otthon kápé a gyerek zsebpénzére, odaadd neki a kártyát, hogy vegye le magának, még akkor sem, ha abszolút megbízható.

2. Azok az ingergazdag parkolók…
Próbálj meg az értékeidre koncentrálni még akkor is, ha a nagybevásárlás hevében a zsúfolt parkolóban kapkodnod kell, mert egyszerre esik és fúj, ráadásul a gyerek is nagyon unja a ki-be pakolást, és felváltva üvölt és/vagy a bevásárlókocsi szélét rágja. Szóval amikor elindulsz, győződj meg róla, hogy nem hagytad a kocsi tetején a táskádat/pénztárcádat, mert előfordulhat, hogy nem a becsületes megtaláló kerül mögéd, amikor elindulsz. És fogadd meg azt is, hogy olyan helyen tartod a műanyag érmét, ahol nem éri el a gyerek, mert biztos, hogy az lesz a kedvenc játékpénze, és hamar elkallódik.

3. Továbbra is ragaszkodsz a csekkekhez
Egy csomó időt, na meg pénzt lehet megspórolni azzal, ha nem ragaszkodsz minden áron a régi, jól bevált csekkes befizetésekhez, meg ahhoz, hogy mindent személyesen intézz. Persze bizonyos esetekben egyszerűen nincs más megoldás, de ma már jól működő e-banki szolgáltatások léteznek, amelyekkel otthonról simán intézkedhetsz, és nem kell sorban állnod a postán munka után, ha például a mobildíjat elektronikus számlán rendezed. Kivétel, ha álmaid pasija ül a hivatali ablak mögött, akivel más terveid is vannak…

Hogyan figyelj jobban a pénzügyeidre?4. Hitelkártya-függőség
Nem rossz dolog a hitelkártya, ha okosan használjuk, de szinte mindenki beleesik abba a csapdába, hogy nem tölti fel időben az egyenlegét, aztán jönnek a lehúzós kamatok. Amivel csak annyit szeretnénk sugallni, hogy sokkal egyszerűbb és kevésbé stresszes akkor költekezni, ha megvan rá a pénzed. Hitelből költeni mindig sokkal többe kerül, akkor aztán még az is felesleges lemondás, hogy csak leárazáskor engedsz meg magadnak egy-két normális cuccot. És amúgy is sokkal nagyobb fíling saját megtakarításból megvalósítani a vágyainkat, vagy nem?

5. Pálmafás fotók a fácsén
Jó dolog a megosztás, a közös(ségi) öröm, de nem árt óvatosnak lenni a meggondolatlan posztolgatásokkal, amikor a cancuni reptérről jelentkezünk be télvíz idején, de akár az is elég, ha a virtuális közösség szeme előtt tűnünk fel egy wellness-szálloda parkolójában. Jó tipp betörőknek és az adóhivatalnak.

6. Ötösökért pénzjutalom

Hogyan figyelj jobban a pénzügyeidre?Még ha mélyen meghajolsz is a gyerek matektudása előtt, mert neked sosem sikerült hibátlan dogát írnod, talán van jobb módszer is, mint minden ötöst pénzzel jutalmazni. Főleg ha a gyerek kitűnő, akkor még kész anyagi csőd is. Mondjuk, ha az összegyűlt zsével nem rohan azonnal okostelóért, hanem inkább hozzájárul a családi nyaraláshoz, az nem rossz. Biztos ki lehet találni a legjobb konstrukciót, bár alapvetően nem támogatnánk ezt a nevelési elvet.

 


7. Érzelmi vásárlás, avagy shoppingolással vigasztalódni szakítás után

Még az is kifizetődőbb ilyenkor, ha néhány barátnődet elhívod bulizni, mint ha mérgedben azonnal megrohamozod a kedvenc márkaboltod legújabb kollekcióját. Tudjuk, hogy megérdemled, de ne feltétlenül a pénztárcádon, a hitelkártyádon, vagyis pont magadon állj bosszút! És azt tudtad, hogy a válás az egyik legtutibb életszínvonal-csökkentő? Amivel csak azt akarjuk sugallni, hogy csak azért, mert új év címen új életet kezdenél, érdemes megrágni egy kicsit a dolgot, esetleg hozzáértő szaki segítségével. Nehogy túl nagy áldozatokkal járjon az érzelmi szabadság…

8.  A megtakarítási számlára megint nem maradt
Hogyan figyelj jobban a pénzügyeidre?Mindig találsz kifogást, mért nem tudtál félretenni ebben a hónapban sem? Tudjuk, hogy mindig van valami extra kiadás, vagy nem tudsz ellenállni a gyereknek, aki már régóta könyörög új farmerért. Segíthet, ha családi költségvetést készítesz, hogy lásd, vannak-e felesleges kiadások. (Általában vannak.) A szakemberek szerint egész egyszerűen fordítva kell kezelni a dolgot. Először mindig magadnak fizess, aztán jöhet a többi. Ha máshogy nem megy, a rendszeres átvezetési megbízás csodákra képes. Ha megfogadod, hogy mostantól te magad is takarékosabb leszel, a gyerek is megtanulja, ami extra bónusz. Amúgy is ciki azzal lebukni, hogy már megint a malacból kell kivenni hónap végén.

 Hogyan spórolj idén?

A CIB Bank összegyűjtött néhány újévi fogadalmat, amelyek betartásával idén sikerül takarékoskodnod:

1. A megtakarítás nem „Mindent vagy semmit!” játék. A havonta megspórolt kis összegek kitartó gyűjtögetésével biztosan „elviheted a főnyereményt”, és valóra válthatod céljaidat.
2. A sok apró gyöngy egybefűzve nyakláncot teremt. Így van ez a takarékoskodásnál is: rendszeres, kis összegű megtakarításokból is „összefűzhető” a céljainkra való.
3. Érzelmi hullámvasúton ülve könnyebben kigurulnak zsebünkből a megtakarításra szánt forintok. Ilyenkor halasszuk másnapra a bevásárlást!
4. Egy jól elkészített házi költségvetés a családi pénzügyek kincses térképe, utat mutat a megtakarításhoz, szóval tervezz előre!
5. Jó módszer spórolásra a rendszeres átvezetési megbízás, mellyel automatikusan megtakarítási számládra kerülnek az álmaidra félretett forintok.
6. Egy elkülönített megtakarítási számla önmagában is jó motiváló erő, mert láthatóvá teszi kitartásunk gyümölcsét.
7. Légy lelkes megtakarító, ne pénzügyi aszkéta! Tűzz ki jutalmazó „mérföldköveket” a célod felé haladva, és a megtakarítás nem lesz többé szomorú kötelesség.
8. Kezdd kicsiben! Amint már egy kis napi testmozgás is lendületbe hoz, úgy nyerhetsz pénzügyi fittséget már kis megtakarításokkal is.
9. Álmaidat hitel helyett saját megtakarításból megvalósítani dupla öröm, így lesz célod elérése igazi személyes sikerélmény.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top