Család

Hagyjuk sírni a babát?

Nem kell felkapkodni a síró babát éjszaka a legfrissebb kutatások szerint. Az örök kérdés végre megoldódott?

Sír, egyre hangosabban, kitartóan – felvegyem, ne vegyem, mi legyen? Minden anyuka felteszi magának ezt a kérdést, és nem is egyszer. Megmondani is nehéz, mióta megy a harc a felvevésben, illetve nem felvevésben hívők között.

A babáknak meg kell tanulniuk maguktól visszaaludni – ezt tanácsolják legújabb kutatásuk eredményeként a philadelphiai Temple egyetem kutatói. Nem is olyan régen még pont ennek az ellenkezőjét hirdette az Éjszakai gondoskodás című könyv, amit a sokat vitatott kötődésre nevelést hirdető William Sears írt. Mások arra figyelmeztetnek, nem mindegy, hogyan alszik el a baba; Indiában például lazító masszázst kapnak lefekvés előtt.

Most 1200 szülőt kérdeztek a kisbabájuk alvási szokásairól több éven át, és arra jutottak: az egyik legjobb dolog, amit tehetünk kisbabánk jó alvásáért, hogy minden nap ugyanabban az időben fektetjük le aludni, és ha felébrednek, hagyjuk, hogy maguktól visszaaludjanak.

Hagyjuk sírni a babát!

A féléves babák 33 százaléka ébred fel szinte minden éjszaka egy héten, és ha az anyukák ilyenkor közbelépnek, akkor a babák alvási szakaszait megkavarják, és később sem tud majd rendesen aludni a gyerek a kutatás vezetője, Martha Weintraub szerint. „Ha ilyenkor megnyugtatás céljából szoptatni kezdi az anyuka a síró babát, akkor a baba sohasem tanulja meg önmagát megnyugtatni” – teszi hozzá a kutatónő.

Nehéz eldönteni, hogy kinek van igaza, hiszen a síró babák megnyugtatására sok módszert fejlesztettek már ki, ilyen például a babasuttogó.

Nektek mi vált be, és mi az, amivel esetleg befürödtetek? Írjátok meg a hozzászólásokban!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top