Baba

Petíció: szülés után egyből haza

Szülés után szinte egyből hazamehetne az anyuka, persze csak ha nincs baj a babával vagy vele – ezért gyűjt aláírást a Szülésház Közhasznú Egyesület.

Van, aki kórházban szeretne szülni, de utána, ha minden rendben van, szívesebben menne haza, és nem töltene napokat az újszülött csecsemőjével a kórház falai között, ha nem muszáj.

Petíció: szülés után egyből haza

A nyugat-európai országokban nem ritka, hogy a kismamáknak lehetőségük van ambuláns szülésre, vagyis pár órával a szülés után egyszerűen hazamehetnek. Magyarországon sem tiltja jogszabály ezt a módszert, de az Egészségbiztosítási Pénztár csak akkor támogatja a szülést – vagyis a kórház csak akkor kapja meg a pénzt a kismama után –, ha az anya legalább három napot tölt még fekvőbetegként a kórházban.

Több magyar anyuka próbálta már szülés után pár órával elhagyni a kórházat, és a Szülésház Közhasznú Egyesület szerint olyan eset is történt, amikor a kórház rendőrt hívott. A nők alapvető emberi joga, hogy a megfelelő információk birtokában szabadon dönthessenek az őket és gyermeküket érintő kérdésekben, és megválaszthassák szülésük körülményeit. Ezért kezdett aláírásgyűjtésbe az egyesület, hogy nálunk is valós lehetőség legyen a kismamák kérésre az ambuláns szülés.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top