Család

Halál vár a hűtlen feleségre a világ leggazdagabb országában

Az abortuszt választó nőket "csupán" megkorbácsolják.

A brunei szultán
A brunei szultán

Bevezetik a saríát (azaz az iszlám vallásjogot) – a polgári jogrendszer mellett – a délkelet-ázsiai Borneó szigetén lévő Brunei szultánságban. Az iszlám jogon alapuló büntető törvénykönyv a következő 6 hónap folyamán, fokozatosan fog életbe lépni.

A saría értelmében Bruneiben ezentúl lehetővé válik, hogy a lopást a végtagok levágásával, az alkoholfogyasztást és az abortuszt korbácsütésekkel, a házasságtörést pedig halálra kövezéssel büntessék. A saríát csak a muzulmán hitűekre vonatkozóan fogják alkalmazni.

Az apró szultanátus gazdag kőolaj- és földgázlelőhelyeinek köszönheti hatalmas vagyonát. Az alig több mint 400 ezres lakosság kétharmada muzulmán vallású, 13 százaléka buddhista, 10 százaléka pedig keresztény. Ennek ellenére az iszlám az ország hivatalos vallása, kifejezetten konzervatív felfogásban gyakorolják.

Bruneiben ritkán bírálják az uralkodó döntéseit, de a saría bevezetését illetően többen nemtetszésüknek adtak hangot. Sokan úgy vélik, hogy az iszlám vallásjog bevezetése ellentmond a szultánságban tapasztalható egyre erősebb modernitásnak.

Ezek után félő, hogy a szultánság előbb-utóbb Szaúd-Arábiához hasonlóvá válik, ahol a fennálló saría mellett számos, nőkre vonatkozó tilalom is elő van írva, mint például az autóvezetés tilalma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top