Egészség

Károsítja az autóvezetés a nők petefészkét?

Az Arab-félsziget legnagyobb országába megelégelték a nők, hogy csak az erősebbik nem tagjai vezethetnek autót, és kaphatnak jogosítvány, ezért tiltakozásba kezdtek. Egy vallási vezető azonban meglepő kijelentéssel állt elő.

Az autóvezetés károsítja a nők petefészkét, és egészségkárosodást okoz születendő gyermekeiknél – jelentette ki egy szaúd-arábiai vallási vezető. Állítása szerint a nőkre a vezetés negatív pszichológiai hatással van, ez automatikusan hat a petefészekre, és fölfelé tolja a medencéjüket. “A rendszeresen autót vezető nőknek ezért születik a gyermeke különféle, változó mértékű klinikai problémákkal” – mondta Szaleh bin Szaad al-Lohaidan sejk, a Perzsa-öbölbeli ország pszichológusszövetségének jogi tanácsadója, meg nem nevezett orvosi tanulmányokra hivatkozva. A vallási vezető egy kampány ellen szólalt fel, amely tiltakozóakcióra hívja a királyságban a vezetéstől elzárt nőket.

Károsítja az autóvezetés a nők petefészkét?

 

Szaúd-Arábiában ugyanis csak a férfiak vezethetnek autót, a nők nem. Bár nincs törvény erről, jogosítványt csak a férfiak kaphatnak. A vezetői engedély nélkül kormány mögé ülő nőket pedig megbírságolhatják.

A kampány szervezői egyébként arra szólították fel a szaúdi nőket, hogy október 26-án üljenek a volánhoz. A tiltakozás híre gyorsan elterjedt az interneten, és több neves női aktivista is támogatta. Vasárnap azonban blokkolták a kampány honlapját a szaúdi királyságban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top