nlc.hu
Család
Sokba kerül a válás – az államnak is

Sokba kerül a válás – az államnak is

A válások száma ugyan csökkent idehaza, az államra azonban így is súlyos anyagi terheket rónak.

A családok széthullása hozzávetőleg évi 50 milliárd forinttal terheli meg az állami költségvetést – derült ki a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet felméréséből. E közvetlen kiadások főként a szociális ellátórendszer, a családsegítő intézmények, a gyermekotthonok fenntartásából, a családi pótlékok kifizetéséből, a válást kimondó bíróságok működtetéséből tevődnek össze. Ugyanakkor idesorolható a hajléktalan-ellátás, amely a krízishelyzetbe került családok átmeneti elhelyezésével együtt önmagában csaknem 30 milliárd forintnyi összeget emészt fel évente.

Nemzetközi összehasonlításban a Magyarországon ezer lakosra jutó évi 2-3 válás az európai átlagnak felel meg, ennél magasabb az arány az észak-európai országokban, alacsonyabb a tradíciókat jobban tisztelő dél-európai népeknél. Az adatok szerint a korábbiaknál kevesebben válnak el ugyan Magyarországon, ez a látszólag kedvező statisztika azonban abból fakad, hogy a házasságkötés helyett manapság többen választják ez együttélés különböző formáit.

Mindemellett a tartós családi konfliktusok száma továbbra sem csökken; ennek okai összetettek: szerepet játszik benne a társadalmi változásokkal járó létbizonytalanság, a munkanélküliség, a konfliktuskezelő képességek hiánya. Többnyire a biztonság hiánya vezet egészségügyi, mentális zavarok kialakulásához, teljesítménycsökkenéshez, kábítószerek használatához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top