Család

Íme, a top 10 párkapcsolatgyilkos

Az igazán nagy szerelmeket nem veszélyeztetheti semmi? Lehetséges, de azért a csapdahelyzetekre érdemes odafigyelni. Egy társkereső portál tízezer személy bevonásával állította össze a tipikus párkapcsolatgyilkos tényezők listáját, mi pedig hozzátettük a magunk sztorijait.

10. hely: Hűtlenség

 

“Hűtlen voltam, de nem ez okozta a kapcsolat végét, hanem az, hogy nem csináltam elég ügyesen.”

A legtöbben ettől a csapdától félnek, ám ha bekövetkezik, csak 27 százalék dönt a szakítás mellett – a többieknek a kapcsolat fontosabb, mint a büszkeség.

9. hely: Én gyerekem, te gyereked

A szaporodó mozaikcsaládok korában is igaz: a múltunk nem könnyíti meg a párkeresést. Az előélet, kiváltképp a korábbi kapcsolatokból született gyerekek 28 százaléknak komoly konfliktusforrást jelentenek. 

8. hely: Viták a háztartás körül

“Köztünk a férjemmel elég nagy különbségek vannak azzal kapcsolatban, hogy kinek mit jelent a ‘rend’ szó, és ki mit hajlandó megtenni érte. A férjem eléggé pedáns. Nekem túlságosan is az. Nálam belefér, ha a szekrényajtón, ne adj’ isten egy széken gyűlnek azok a ruhadarabok, amiket szeretnék még mosás előtt felvenni. Ugyanez igaz a könyvekre, újságokra is, ezekből kupacokat rakok szerteszét. Gyakoriak a viták is. Sokszor nem találok valamit, kulcsot, hivatalos leveleket, és ezt persze ő nem bírja ki szó nélkül. Tény, hogy nála ilyesmi sosem fordul elő… sokszor gondolok arra, milyen jó is lenne egy hét teljesen egyedül, mint a régi szép időkben, oda teszek mindent, ahova akarok, és ez senkinél nem veri ki a biztosítékot…”

Nem jó, ha folyton a szőnyeg alá söpörjük a problémákat, de az sem, ha olyan hétköznapi dolgokon perlekedünk, mint hogy ki vigye le a szemetet, vagy ki hozza el a gyereket az oviból – az ilyesmit a megkérdezettek egyharmada kiábrándítónak tartja, mégis igen gyakori vitatéma.

7. hely: Gyermekágyi időszak

Sokan érzik úgy, hogy egy közös gyermek születése koronáz meg igazán egy kapcsolatot. Ugyanakkor a kicsi születése utáni időszak sokszor kikezdi a szülők viszonyát – vélte a kutatásban résztvevők 35 százaléka. Aki így válaszolt, valószínűleg már átélte, hogy ilyenkor jóval kevesebb idő jut egymásra, mint korábban.

6. hely: Nárcizmus

“A barátom erősen hajlamos rá, hogy elmerüljön a saját világában, és szinte megfeledkezzen róla, hogy én is ott létezgetek mellette. Ezért legalább évente egyszer meg kell vele beszélnem, hogy vegyen észre. Sosem felejtem el azt a filmet, amit együtt néztünk, és a világ legprofibb szusimesteréről szólt, aki kuncogva mesélte el, hogy annyira a hivatásának szentelte magát, hogy mikor egyszer elaludt otthon a kanapén, arra riadt fel, hogy a gyerekei azt kiabálják ‘anya, anya, egy idegen alszik a kanapénkon!’. Úgy vagyok vele, hogy állandó küzdelem lesz, nehogy erre a sorsra jussunk, de ettől még vele fogom leélni az életem.”

Azt mondják, a mai világban könnyebb érvényesülni, ha egy kicsit narcisztikusak vagyunk, még ha ez egy fokkal több is az egészséges önbizalomnál. Szerelmi életünkben azonban ez sokkal inkább hátrány, hiszen ha csak a saját szükségleteinkre figyelünk, nehéz ébren tartani a másik szerelmét. 42 százalék tartja párkapcsolatgyilkosnak az öntetszelgést, amiben inkább az a meglepő, hogy 58 százaléknak nem jelent problémát a párja egoizmusa. Vagy csak nagyvonalúan túllép rajta… egyelőre.

A(z) “Szerinted mi veszélyeztet leginkább egy párkapcsolatot?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
Hűtlenség

5. hely: Távkapcsolat

“A rokonait akarja az ember háromhetente látni, nem a pasiját. Végül skype-on szakítottunk…”

Itt ismét visszaköszön a kevés minőségi idő: 43 százalék szerint a távkapcsolatok komoly erőpróbát jelentenek, hiszen ritkán nyílik alkalom a személyes találkozásra, és még a skype és az okostelefonok korában is “kiürítheti” a kapcsolatot, ha a felek nem élnek át közös élményeket.

4. hely: Kihűl az ágy

Kihunyt a tűz a hálószobában? Érdemes dolgozni az ügyön, hiszen 44 százalék inkább feladná a kapcsolatát, de a szexről nem mond le. Ugyanakkor az eredmény meglepő, hiszen azt is jelenti, hogy 56 százalék számára ez nem “válóok”.
A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiak 46 százalékának kihívást jelent az aktív szexuális élet megtartása, harmaduk viszont még így sem biztos abban, hogy hűséges tud maradni a párjához.

3. hely: Anyagi problémák

“Mindig azt vallottam, és hogy nekem a pénz nem fontos, legutóbbi, tiszavirág életű párkapcsolatom aztán jól megtanított rá: a frászt nem fontos! A mesésnek induló kapcsolatnak azért lett vége, mert a választott, 35 éves férfi annyira rosszul állt anyagilag, hogy annyi sem fért bele neki, hogy beugorjunk a Tesco Expresszbe, vegyünk 2 paradicsomot, felvágottat, mackósajtot meg rizspuffancsot, hogy aztán az albi padlóján piknikezzünk – borról álmodni sem mertem. Eleinte én töltöttem fel a hűtőjét, én adtam kölcsön a sárga csekkre, majd a harmadik hónap után kiábrándultam, úgy éreztem, mintha kaptam volna magam mellé egy gyereket.”

Még a szexuális élet langyosságánál is jobban megterheli a kapcsolatot a rossz anyagi helyzet. Száz kapcsolatból 53-at felemésztenek a pénzügyi nehézségek.

2. hely: Munkahelyi stressz

“Egy hároméves kapcsolatomat vágta tönkre (vagy járult hozzá, hogy akkor tényleg legyen már vége)… Klasszikus sztori, együtt jártunk egyetemre, de én előbb végeztem, és a pasim még egyetemista maradt, miközben én az egyik nagy tévénél gyakornokoskodni kezdtem. Full stressz, full pörgés, aminek egy részét élveztem, de voltak végigbőgött estéim is, ő  pedig élte tovább az egyetemisták – akkor már léhának tűnő – életét. Én már hajnalban a híreket bújtam, ő még le sem feküdt… Engem csak a meló érdekelt, őt meg a zh-k, vizsgaidőszak, bulizgatás… hiába frissen végeztem, egyáltalán nem érdekelt, hogy mikor kezdődik a vizsgaidőszak, és ez totál szétválasztott bennünket.”

Ma már általános jelenség, nem csoda, hogy a magánéletünkben is érezteti hatását a munkahelyi stressz. Nehéz ugyanis az irodából kilépve bent hagyni a feszültséget. Nem csoda, hogy 55 százalék szerint az egyik legvérmesebb párkapcsolatgyilkos épp ez.

És a “győztes”:
1. Nincs idő egymásra

“Valahogy mindig ‘váltjuk egymást’. Amikor a férjem dolgozott sokat, én értem jobban rá, most fordított helyzet van. Amikor hazaér, és a gyerekekkel kapcsolatban számíthatok rá, nagyon megkönnyebbülök, mert estére mindig van legalább 2-3 óra munkám. Így inkább a hétvégén tudunk együtt lenni, amikor viszont a gyerekeké a főszerep, és az addigra elhanyagolt háztartásé. Minimum három órát biztosan a konyhában töltök, plusz bevásárlás, pakolás, ehhez jönnek még a kimozdulós programok: fél 10 előtt biztos nincs alvás és csönd…”

Ha hihetünk a kutatásnak, a párok 57 százaléka szakít azért, mert valamelyik fél úgy érzi, nem jut elég figyelem rá. Lehet, hogy olykor megéri hamarabb kikapcsolni a tévét, és inkább beszélgetni egymással (esetleg be sem kapcsolni). Már ha valóban menteni akarjuk a kapcsolatot.

 

A megoldás: “boldog órák”

Mit tehetünk, ha veszélyben érezzük a kapcsolatot? Először is idejében, már az első vészjeleknél kezdjünk el dolgozni az ügyön! A mindennapok rohanásában ehhez is le kell lassítanunk, ami kedvez a közös időoázisok létrehozásának. Nem elég együtt “vinni az életet”, vagyis intézni a háztartás, a család, a gyerek körüli dolgokat. Ha kizárólag a mindennapi szervezési dolgokról beszélgetünk, az az intimitás elvesztéséhez és elégedetlenséghez vezet, ezek már a hűtlenség előszobái. 
Gary Chapman, a szeretetnyelv fogalmát megalkotó szakember szerint is az egyik legfontosabb a minőségi idő előteremtése. Szerinte meg kell tanulnunk helyesen figyelni egymásra.

Rendszeresítsünk tehát “boldog órákat”, akkor is, ha sokat dolgozunk, vagy gyerekeket nevelünk, mert ha tétlenül várjuk a javulást, még csalódottabbá válunk, mert magától nem történik változás.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top