Család

Jövőre 3 ezerrel több új bölcsődei férőhely

Folytatódnak a bölcsődefejlesztések 2014-ben, a minisztérium kiszámíthatóbb finanszírozást ígér.

Az elmúlt 3 évben több mint 3100 bölcsődei férőhelyet adtak át, majdnem annyit, ahányat a kormány a jövő évre tervez. A mostani kormányzati ciklusban 2270 férőhely megújult, és 2014-ben további 2500 felújítása várható. A mintegy 28 milliárdos beruházásnak köszönhetően több mint ezer új munkahely is létesül.

A gyermekek napközbeni ellátását és az édesanyák munkába állását segíti az Új Széchenyi Terv körülbelül 10 milliárd forint értékű, a családi napközik fejlesztését szolgáló programja is – hangsúlyozták az Emberi Erőforrások Minisztériumánál. A tárca szerint kiszámíthatóbbá válik és jelentősen emelkedik a bölcsődék finanszírozása azáltal, hogy az intézmények januártól a beíratott gyermekek után kapják a finanszírozást, és nem annak alapján, hogy a gyerekek mennyi időt töltenek a bölcsődében. Ez azt jelenti, hogy 20-30 százalékkal több finanszírozáshoz jutnak az intézmények a jövő évtől.

A szociális területen mintegy 92 ezer munkatársnak emelkedik a bére, köztük a bölcsődei dolgozóknak 5,4 – 11,3 százalékkal a szociális életpályamodell első lépéseként. A dolgozók ágazati bérpótlékban részesülnek így havi bruttó bérük 6-17 ezer forinttal emelkedik, a munkában eltöltött évektől és az iskolai végzettségtől függően.

Azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nagyon alacsony, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt kapnak. A kedvezményben részesülő gyermekek ingyenes étkezésére 30 százalékkal többet, az eddigi 68 ezer helyett 102 ezer forintot fordít a kormány évente gyermekenként. Az idén januári emelésnek köszönhetően csaknem 6 ezer kisgyermek bölcsődei ellátása javult.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top