Család

Négy generáció, egy kérdés: Kinek a dolga a szexuális felvilágosítás?

Hogyan világosítsuk fel a gyereket? Mikor? És szükség van-e egyáltalán a nagy beszélgetésre? – Egy családból négy nő: dédnagymama, nagymama, anyuka és unoka mondja el a véleményét. Ica nénit és Esztert 74 év választja el egymástól...

„Butaság beleavatkozni a fiatalok dolgába”
Dr. Koppány Béláné, Ica néni (93)

Ica néni (93)
Ica néni (93)

„A harmincas évek végén, fiatal lány koromban, egészen más világ volt, mint ma” – meséli Ica néni, Gizi édesanyja, akinek férje volt az egyetlen férfi az életében. „Nyolc évvel idősebb volt nálam, a nővéremhez jött locsolni, ismerték egymást az iskolából. Később, amikor gimnáziumba jártam, évekig együtt utaztunk Bélával a villamoson, de igazán szorosra akkor fűződött a kapcsolatunk, amikor tizenkilenc éves koromban elvitt egy bálba. Édesanyám megbetegedett, nem tudott gardírozni, ő pedig felajánlotta, hogy elkísér. Így is történt, és nagyon vigyázott rám. Igazi úriemberként viselkedett, nem siettetett semmit. Türelmesen kivárta az esküvőt, amit két évvel később tartottunk. Csak utána lettünk teljesen egymáséi.”  

Ica néni ma már egyedül él, néhány éve veszítette el a férjét, hét évtizedet töltöttek el együtt boldog házasságban. „Nem emlékszem, hogy a szüleimmel valaha is beszélgettünk volna a szexualitásról. Kislánykoromban fogalmam sem volt róla, hogy ha szerelmeskedem, terhes lehetek. Amikor a gyerekeim nagyobbak lettek, én már beszélgettem velük arról, miért fontos, hogy kivárják a megfelelő alkalmat. De sosem akartunk beleavatkozni az életükbe, pedig akkor még sok családban beleszóltak a szülők a párválasztásba. Szerintem ez nagy butaság, nekik kell eldönteni, kivel akarnak élni.”

„Mindenkinek megvan a saját felfedezőútja”
Koppány Gizella (69)

Gizi (69)
Gizi (69)

„Az ötvenes években külön volt fiú- és lányiskola. Az iskolában a szex tabutémának számított, a tankönyvekben nem is szerepelt erre vonatkozóan semmilyen információ. Őszintén bevallom, tízévesen úgy gondoltam, hogy ha megcsókolnak, attól gyerekem lesz. Sosem beszéltem a szüleimmel vagy más felnőttel sem a szexről, viszont anyámék direkt elérhető helyen könyveket hagytak elöl, amiket persze érdeklődve böngésztem – meséli Koppány Gizella. – Aztán a hatvanas évek lehetőséget adtak rá, hogy játékosan fedezzük fel ezt a titokzatos világot.”

Gizellának azóta három gyermekétől öt unokája született, így ő lett „a válaszadó”. „Nem emlékszem, hogy direkt erről a témáról kezdeményeztem volna beszélgetést a gyerekeimmel, de amikor kérdéseket tettek fel, soha nem beszéltem mellé. Talán az is segítséget jelentett, hogy hat-hét év korkülönbség van köztük, így a felvilágosítást a természet is segítette” – magyarázza a nagymama, aki szerint arra sincs általános szabály, hogy anya vagy apa válaszolgasson az intim kérdésekre, a fiút vagy a lányt melyik szülő világosítsa fel. „Az sem baj, ha helyettünk, szülők helyett, elvégzi a feladatot az iskola vagy egy barát, hiszen mindenkinek megvan a saját felfedezőútja. A lényeg, hogy mi mindig ott legyünk nekik, ha szükségük van ránk.”

„Felfújtam nekik a gumi óvszert”
Baranyai Judit (44)

Judit (44)
Judit (44)

„Önfelvilágosító; talán ez a legjobb szó arra, ahogy nevelkedtem – mondja Judit, a háromgyermekes anyuka, Eszter édesanyja. – A szüleim szabad felfogásban élték a házasságukat, káosz volt körülöttem, talán ez is oka lehetett annak, hogy kellett egy kis idő, míg a magánéletemben nyugalomra találtam. Tisztán emlékszem, hogy anyám és apám kétségbeestek, teljesen zavarba jöttek, amikor egyszer hazavittem a barátomat. Éppen a Delta ment a tévében, és a mesterséges megtermékenyítésről folyt a szó. Odaültettek minket a tévé elé, hogy nézzük meg együtt. Nagyon ciki volt, de megtettük – mosolyog az anyuka. – Ugyanakkor mindig számíthattam édesanyámra, mindig megértett, ha problémáim akadtak a fiúkkal. Ő nyújtotta számomra az érzelmi biztonságot.”

Judit szerint manapság már nem nagyon létezik klasszikus felvilágosítás, a szülők inkább a veszélyekre próbálják meg felhívni a figyelmet. „Azon nagyon fel tudom húzni magam, amikor azt hallom, hogy a gólya hozza a kisbabát. Ezzel csak összezavarják a gyerekeket, akik tovább agyalnak rajta, nem tudják összerakni sehogy sem” – magyarázza az anyuka, aki akkor sem jött zavarba, amikor a lányai arról kérdezték, milyen az óvszer. „Elővettem egy gumit, felfújtam, hogy lássák, hogy néz ki. A mai világban sokkal korábban felmerülnek hasonló kérdések, a gyerekek viszont ösztönösen távol tartják maguktól az információkat, amíg nem állnak készen rájuk. Bizonyos korban pedig ismerkednek saját testükkel. Szerintem fontos, hogy ilyenkor ne szóljunk rájuk fintorogva, hanem teremtsük meg számukra a megfelelő intimitást. Aztán olyan is előfordul, hogy hirtelen én sem tudok okosan reagálni. A múltkor a tizenegy éves kislányom véletlenül valamilyen felnőtt-tartalomra kattintott az interneten, és megrémült. A férjem oldotta meg a helyzetet, teljes nyugodtsággal” – teszi hozzá Judit, aki szerint sokszor hasznosak az apák józan tanácsai. „Szerencsére a férjemmel azonosan gondolkodunk ezekről a dolgokról, másrészt ő az, aki szól, hogy engedjem el magam, ha túlságosan aggódom.”

„Senki nem akar a szüleivel a szexről beszélgetni”
Kindl Eszter (19)

Eszter (19)
Eszter (19)

„Van egy emlékem arról, amikor anyu először próbálta elmagyarázni, hogyan lesz a kisbaba – kezdi az egyetemista Eszter. – Úgy nyolcéves lehettem, ő a húgommal volt terhes. Bár a koromnak megfelelő szinten próbálta előadni a dolgot, én mégis undorodtam, el akartam felejteni az egészet. Pedig őt a jó szándék vezérelte, nem akarta, hogy azt higgyem – ahogy az osztálytársaim többsége –, hogy már egy puszitól is lehet baba. Aztán ahogy kamaszodtam, egyre szégyenlősebb lettem, de szerencsére anyu sosem akarta rám erőltetni a dolgot. Én inkább a barátnőimmel beszéltem és beszélem meg a cikisebb témákat, és örülök, hogy anyu nem erőlteti rám magát, hiszen szerintem senki nem akar a szüleivel a szexről beszélgetni. Azt viszont éreztetni kell a gyerekekkel, hogy a szülőhöz bármikor fordulhat, ha kérdése vagy problémája van.

Eszter úgy gondolja, egyre nehezebb lehet a szülőknek a mai kamaszokkal, akikhez a médián keresztül ömlenek az információk. „Anyukám próbálja a kishúgomat megóvni ettől, de nem egyszerű, hiszen az ő korosztálya már a Facebookon éli az életét, és ő attól fél, hogy lemarad, ha nincs fent. De még én is megdöbbenek, amikor azt látom, hogy Miley Cyrus, aki néhány éve még a Disney-csatornán játszott gyerekfilmekben, és akinek a húgom korabeli lányok a rajongói, most egy betongolyón vonaglik meztelenül. Szegény húgom pedig kéri, hogy töltsem le neki a klipjét, aztán látom az arcán az iszonyatot, amikor véletlenül hasonló tartalmakra bukkan. Nem akarja látni, nincs rá felkészülve” – teszi hozzá a fiatal lány, aki nincs jó véleménnyel a saját korosztályáról sem. „A mai egyetemista korú lányok egy része nagyon gyakran cserélgeti a partnerét. Én sosem értettem, hogy lehet szerelem, őszinte érzelmek nélkül intim kapcsolatba kerülni…”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top