Család

Honatyák döntenek, lehet-e gyereked

Egészséges vagy és gyereket szeretnél, de egyelőre nincs kivel családot alapítanod? Meddőségi problémákkal küzdesz, és volna is valaki, aki vállalja az apaságot, de nem éltek együtt? Esetleg leszbikus vagy, és a párod így nyilván nem lehet a gyereked apja? Mi sem egyszerűbb, gondolnád: az orvostudomány segít: lefagyaszthatod a petesejtjeidet, rendelkezésre áll a spermabank, van inszemináció, IVF, lombikkezelés... mi kell még? Nőbarát törvények. Magyarországon ez utóbbi hibádzik. A konzervatív szabályozás – ahogy a dajkaterhesség esetén – itt sem áll a saját gyermekre vágyó, de nem "átlagos" élethelyzetű állampolgárok pártján.

Minek az olyannak gyerek, akinek nem lehet? – szól a népítélet. Oldja meg okosba’, ügyesbe’, ahogy sok minden mást is szoktunk mi, magyarok. Hazudjon élettársat, vagy épp tagadja le, egy-egy papíron ne akadjon fent, gyártson, amit épp kell. Ha arra van szükség, kerülje meg a törvényeket, hogy a gyereke felnőve kapcsolatba léphessen a biológiai apjával. Különben is: mit kell ezen bonyolítani? Fogadjon örökbe, nem kell mindenkinek saját gyerek.

Honatyák döntenek, lehet-e gyereked

Mégis van, aki szeretne. Szeretne sajátot, szeretne egyedül, szeretne úgy, ahogy itthon valamiért épp nem lehet. Felnőtt magyar állampolgár, adót, tb-t, egészségügyi hozzájárulást fizet, és gyereket szeretne. Miért nem engedik neki?

A magyar szabályozás meglehetősen konzervatív, és cseppet sem meglepő módon nagyon kevéssé veszi figyelembe a női élethelyzetek sokféleségét. (Lám, lehet hogy jól jönne, ha több nő lenne a parlamentben?)

Csak a papírok rendben legyenek

A petesejt-lefagyasztás tőlünk nyugatra a harmincöt év feletti jómódú nők biztosítéka arra, hogy ha úgy adódik, hiába lesznek idősebbek – amikor talán már nem is lesz peteérésük –, így mégis esélyük nyílik saját gyermek kihordására. Sőt, a családi kórelőzményükben korai petefészek-kimerülésre bukkanó, elővigyázatos fiatal nők akár 18-20 évesen, biztosítékként élhetnek a megoldással. Nálunk azonban az előrelátás nem elégséges indok. Ha egy nő egészséges, ne halogasson! Vállaljon gyereket amikor tud, azzal, aki az ideális reprodukciós időpontban szépen néz rá, az emberi test biológiája nem kívánságműsor, hogy majd a nő megmondja, mikor akar gyereket. Petesejt-lefagyasztás nem jár „csak úgy”, de még akkor sem intézheted így, ha fizetsz érte. Valamiért azonban a férfiak számára lehetővé tették a honatyák, hogy spermabankban tárolják a ivarsejtjeiket. Nekik nem kell különösebb indokot sem találniuk, minek az nekik. Szociális ok, például egy férj hosszabb távolléte elég. Ezzel szemben nőként csak alapos egészségügyi okok (például kemoterápia esetén) fennállása esetén van erre lehetőség.

Ma Magyarországon azok számára sincs törvényes megoldás, akik meddőségi kezelés (inszeminációs eljárás vagy lombikprogram) során azt szeretnék, hogy ne egy vadidegen legyen a gyerekük biológiai apja, de választottjuk nem hivatalosan bejegyzett élettársuk vagy férjük. Ha termékenyek, oldják meg a „hagyományos” módszerrel, ha meg nem, hát akkor így jártak. Papírozzák le – nagyjából ez a minisztérium válasza a problémafelvetésre.

Ha egészséges és termékeny egyedülálló nő vagy, és elég idősnek is találnak, akkor névtelen donortól különösebb adminisztratív akadály nélkül lehet gyereked. Ha nem vagy egyedülálló, de az élettársad egy másik nő, akkor hiába élsz a gyermek számára kívánatosnak tartott tartós kapcsolatban, gyermektelenségre vagy kényszerítve. Ha nem tetszik, papírozz (ismét): hazudd magad egyedülállónak, vagy hazudj férfit az életedbe – ez a magyar módszer.

Ismerős, vagy bármikor később azonosítható donor tehát semmilyen körülmények között nem adhat neked az eljáráshoz ivarsejteket. Csak a házas- vagy élettársad, vagy ha ilyen nincsen, netán meddő, akkor egy soha semmilyen formában nem azonosítható vagy megismerhető idegen, egy névtelen adományozó lehet a gyereked apja.
 

Honatyák döntenek, lehet-e gyereked

Pénzzel sem kerülheted meg a szabályokat

A szabályok megkerülésében az sem segít, ha vállalod, magad állod a felmerülő költségeket. Legalábbis legálisan nem. Nincs lehetőség arra, hogy az ember maga fizesse azokat az eljárásokat, amelyeket az állam finanszíroz azok számára, akiket a szabályalkotó alkalmasnak tartott erre. Pont úgy, ahogy a művi meddővé tételnél láttuk: ha fizetnél érte, akkor sem engedélyezik a negyvenévesnél fiatalabb, három saját gyermeknél kevesebbet nevelő állampolgárok számára a sterilizációt. Miért? Csak. Mert jobban tudják, mi a jó neked. Különben is, majd az állam jobban vigyáz a te testi épségedre, mert nem támogatják, hogy egészséges, termékeny nők meddőségi kezeléseknek vessék alá magukat valami nőies szeszélyből. Akkor sem, ha kifizetnék az árát. Atyáskodnak.

Nem embertömegeket érintő problémákról beszélünk, ezért is aránytalan a jogalkotó óvatossága és félelme a „deviáns” nők szaporodása miatt.

Mindenképp lesz apja a gyereknek

Ha pedig mégis arra vetemedik az ember lánya, hogy egyedül vállaljon gyereket, készüljön fel arra, hogy az anyakönyvbe akkor is be kell majd diktálnia a gyereke apjának nevét. Ha nem akarja vagy tudja megmondani, a hivatal képzelt apát jegyez be, névvel, születési idővel, ahogy azt – a jogalkotó szerint – illik. A kormányhivatal tájékoztatója szerint a dolog „célja, hogy a születési anyakönyv minden adata bejegyzésre kerüljön, és ha csak papíron és elviekben is, de a gyermeknek legyen bejegyzett apja. Ne lehessen például »ránézésre« megállapítani azt, hogy a gyermek házasságon kívül született, és nem sikerült, vagy nem is akartak számára apát találni”.

Hova is jutna a világ, ha nem lenne minden rubrika kitöltve, ugye? De ne izguljunk, mindez értünk van, mert „egyedülálló szülőként ma sem egyszerű egy gyermeket felnevelni, továbbá az anya betegsége, esetleges váratlan halála esetén a gyermeknek nincs másik szülője, aki a nevelési, gondozási feladatokat átvállalja. Figyelembe kellene venni az anyának a gyermeknek azt a jogát is, amely a saját, családban történő felnevelkedéséhez fűződik, mert a legjobb anya is csak az egyik szülőt adja, a másikat nem pótolhatja, és nem képes teljes családot biztosítani”.

A képzelt apa nyilván minderre kiválóan alkalmas.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top