Család

Minimális pénzből ápolják beteg gyerekeiket az állam helyett

Ismét tüntetni kényszerültek azok a családok, ahol tartósan beteg gyermeket gondoznak otthon.

Tavaly decemberben ott voltunk, amikor sérült és fogyatékos gyerekek szülei demonstráltak azért, hogy ápolási munkájukért ne segélyt, hanem minimálbért kapjanak. Hiszen munka az, amit végeznek, amikor otthon látják el beteg gyermeküket – ráadásul az államról veszik le ezt a terhet. Hiszen ha ők nem vállalnák a gondozást, ezek a kicsik intézményekbe kerülnének, ahol bizony sokkal több pénzbe kerülne a gondozásuk mindannyiunknak.

Ehhez képest ezek a szülők nemhogy dolgozni nem tudnak menni, de még a minimálbér felét sem kapják meg segítségként, sőt, tevékenységük nem számít munkaviszonynak, vagyis további juttatásoktól is elesnek.

A kérdésben 16 ezer család érintett. 72 százalékuk a létminimum alatt él.

Minimális pénzből ápolják beteg gyerekeiket az állam helyett

Januárra annyi változás történt, hogy ezentúl nettó ötezer forinttal több pénzt kaphatnak ezek a családok havonta: ezt jelenti a most bevezetett kiemelt ápolási díj. Ám így is mindössze havi bruttó 29 500 forint ápolási díjat kaphat, aki súlyosan fogyatékos gyerekről gondoskodik.
Csordás Anett, a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület elnöke ezzel kapcsolatban akkor elmondta a Nők Lapja Cafénak, hogy a rendelet számos pontban nem fogalmaz egyértelműen. “Továbbra sem világos, hogy kiknek jár a kiemelt ápolási összeg. A december 3-ai tüntetésünkre és az ott átadott petíciónkra válaszul december végén kaptunk egy levelet Soltész Minimális pénzből ápolják beteg gyerekeiket az állam helyettMiklóstól, a szociális és családügyért felelős államtitkártól (Emberi Erőforrások Minisztériuma), melyben méltatják a megemelt ápolási díjat, valamint elutasítják a munkaviszonnyal kapcsolatos követelésünket, többek között adminisztrációs terhekre hivatkozva.”

Az egyesület újabb levelet írt többek között Balogh Zoltán miniszternek, melyben felajánlotta segítségét az adminisztrációs terhek viselésében, továbbá ismételten összefoglalta megválaszolatlan kérdéseiket, kifogásaikat, ám erre azóta sem kapott választ, ezért anyák napján a szülők és a gyerekek ismét az utcán voltak: a Parlament előtt tüntettek.
“Nagyon kevés anyagi támogatást kapunk, a közlekedésben, segédeszközbeszerzésben mindenben nagyon nehéz ez így – mondta egy szülő az ATV híradójában. – Napi 24 órás, évi 365 napos munka ez, amiben nincs szabadság, és nem tudjuk mi lesz utána…”
A Parlamentből senki nem jött ki a demonstrálókhoz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top