Család

Nyári gyerekfelügyelet: négy anyuka összefog

Összefogott négy anyuka, hogy segítsenek egymásnak megoldani a gyerekek elhelyezését a nyári szünetben. Ez nemcsak nekik jó: a kicsik igazi vándortáborozók lettek.

Első állomásunk Bodmér, hatalmas kert. Több helyszínen megy a játék: a fára épült házikóban a nagyobbak susmusolnak, a fűben néhány kisebb kapura rúg, a terasz mellett egy takarón a legkisebb a csocsómeccset nézi. Az egyik édesanya a paprikát aprítja a lecsóba, a másik pedig az egyéves kisfiától, Lőritől igyekszik megmenteni egy kis tacskót. “Az oviból ismerjük egymást, ahová a gyerekeink járnak – magyarázza Csilla, háromgyermekes anyuka. – Mindannyian otthon vagyunk egész nyáron a gyerekekkel, egy-két hét nyaralást leszámítva otthon próbáljuk lefoglalni őket. Nem egyszerű. Meg azért akadnak elintéznivalók, amikor jó lenne valahová lepasszolni őket. Eleinte ketten fogtunk össze, egy-egy délutánra beadtuk egymáshoz az ovisokat, aztán arra gondoltunk, hogy az ismerős anyukák közül többen élnek hasonló helyzetben, így kibővült a kör. Beosztottuk a napokat, mikor kinél vannak a gyerekek. Több gyerek együtt mindig sokkal jobban elvan, és szerencsére mindannyian kertes házban lakunk, így a hely sem jelent akadályt. Elindult a mini vándortábor” – mosolyog Csilla, aztán felülteti a kis Lőrit a játék traktorra.

Lőri a nagyfiúkat figyeli
Lőri a nagyfiúkat figyeli
fotók: Molnár Enikő

“A legnagyobb gyerekem úszótáborban van, ő most nincs itt. A hatéves Szávának viszont nagyon jó, hogy vele egykorú gyerekekkel játszhat. Akár itt is hagyhatnám a két kicsit, ahogy a többiek teszik, de Lőri még szopizik, így inkább itt maradok velük és segítek foglalkozni a gyerekekkel. Ez így is kikapcsolódás, nekik és nekem is, ha otthon maradnánk, úgysem állnám meg, hogy ne fogjak bele valamibe a ház körül. Akkor meg csak nyúznának, hogy velük foglalkozzak. Haladni sem tudnék, ez idegesítene, amiből meg az lenne, hogy rájuk sem tudnék odafigyelni úgy, ahogy szeretnék.”

Megy a csocsómeccs
Megy a csocsómeccs

Másnap tovább vándorol a tábor. Vértesboglár állomáson járunk, Bettiéknél. Van medence, homokozó, mászóka, hinta. A lányok a tornagyűrűn tekeregnek. Az oviskorúakkal szinte semmi teendő, a nagyobbak eligazítják a kisebbeket. Néha pedig a nagylány, Bogi terelgeti a piciket. Ő már a főzésbe is besegít az anyukájának. “Tizenhárom éves lesz, de egész jól eljátszik a kicsikkel – mondja a másik, szintén háromgyerekes anyuka, Betti, akinek a középső csemetéje most egész héten táborban van. – A fiamnak, Levinek nagyon jó program, hogy az ovis társaival őrjönghet, otthon előbb-utóbb úgyis csak a tévé előtt kötne ki szegény. És így, hogy az egyik lányom elment táborba, a két másik gyerek sem érzi úgy, hogy nekik nem csinálunk programot. Bogival pedig simán szemmel tudjuk tartani a kicsiket – közben Betti felteszi az ebédet: lecsó és halrudacska közül lehet választani. – Gondolni kell a válogatósabbakra is, de sosem bonyolítjuk túl a főzést, a kicsik úgysem értékelnék, úgy kell idekönyörögni őket az asztal köré. Rágcsálnivalóval meg mindig ellátjuk egymást, ami persze el is fogy az utolsó morzsáig.”

Titkos beszélgetések a lombházban
Titkos beszélgetések a lombházban

“Az én gyerekeim nagyon anyásak, ráadásul nem is ismerték korábban a többieket – veszi át a szót a csákvári anyuka, Ági, két kisfiú és egy kislány anyukája. – Kicsit izgultam, hogyan találják fel magukat idegen helyen. Aztán eljöttünk ismerkedni, és nagyon hamar beilleszkedtek a csapatba. Ráadásul nekik kifejezetten jót tesz, ha nem vagyok velük, olyankor nincs kinek hisztizni. És mindenhol más-más élményben van részük a gyerekeknek, este alig győznek mesélni. Az egyik helyen medence van, kiscica, máshol fára épített kisház, és egy rakat traktor, amikbe a kicsik mindig bekéredzkednek, ha az apuka is otthon van. Csilla pedig óvónő, ő mindig kitalál valamilyen kézművesprogramot, és mivel Kerekítő foglalkozásokat is vezet, szívesen énekel és mondókázik is a kicsikkel. Azt hiszem, egészen tartalmas napjaik vannak még így is, hogy nem egy fizetős helyre mennek.”

Wellness a kertben
Wellness a kertben

“Olyan ez, mint egy családi napközi – folytatja Ági. – Arra is jó, hogy a kis Kristóf, aki szeptemberben kezdi majd az ovit, kicsit szokja a közösségi életet. Igaz, hogy a gyerekeim hárman vannak testvérek, de teljesen más idegen gyerekekkel, nem a megszokott, otthoni környezetben tölteni az időt. És azt is megtanulja, hogy más anyukák, más felnőttek nem úgy szólnak, másképp nevelnek, mint a saját szülei. Így biztosan könnyebb lesz alkalmazkodni majd az óvónőkhöz is.”

Még traktorozni is lehet
Még traktorozni is lehet

“A minitábor ráadásul nemcsak azért hasznos, mert megoldjuk a gyerekfelügyeletet, sokszor mi is jól szórakozunk. Betti sminkelni tanít, Ági pedig aerobikedző, nem hagyja, hogy ellustuljunk – mondja Csilla. – De az a néhány óra csajos beszélgetés is nagyon jól tud esni. Ezért ha épp nincs más dolgunk, mi, anyukák is a gyerkőcökkel táborozunk.”

Uzsonna és cicázás
Uzsonna és cicázás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top