Család

Felmentették a nemi csonkítás miatt meghalt lány orvosát

Egyiptomban csütörtökön felmentették azt az orvost, akit azzal vádoltak, hogy halálos kimenetelű nemiszerv-csonkítást hajtott végre egy 13 éves lányon.

Az eset tavaly nyáron történt az észak-egyiptomi ad-Dakahlíja tartományban. A műtétbe belehalt áldozat, Szuheir el-Bátea apja is vádlott volt az ügyben; őt is ártatlannak nyilvánították.

Ez volt az első alkalom, hogy az egyiptomi nők túlnyomó többségén végrehajtott csonkítás miatt valakit perbe fogtak. Az eljárásra ígéretes fejleményként tekintő emberi jogi szervezetek csalódottságuknak adtak hangot a bírói ítéletet követő nyilatkozataikban.

Az Asvát Maszríja egyiptomi hírügynökség szerint az orvos, Raszlán Fadl a bírósági eljárás során azt állította, hogy csupán szemölcsökkel kezelte az áldozatot. Hírügynökségi értesülések szerint ugyanakkor Fadl – aki a Nílus-deltában élő egyik faluközösség köztiszteletnek örvendő tagja – továbbra is körülmetéléseket hajt végre a környék lányain, és ebben a lakosság teljes támogatását élvezi.

A női nemi szerv megcsonkítását Egyiptomban 2008 óta törvény tiltja. Egy abban az évben végzett felmérés kimutatta, hogy a 15 és 49 év közötti lányok 91 százaléka esett át a műtéten. Az észak-afrikai országban mind a muzulmán, mind pedig a keresztény lakosság körében bevett hagyománynak megfelelően a műtét a csikló és a kisajkak részleges vagy teljes eltávolítását jelenti.

A szerdai ítélethirdetésen egyik vádlott sem volt jelen. Az ülést vezető bíró megállapította, hogy a műtétet tiltó törvény megsértése nem áll fenn. Ugyancsak elejtették az emberölés miatt emelt vádat, mivel az orvos és az áldozat családja között előzőleg egyezség született: Fadl 60 ezer egyiptomi font (mintegy 2 millió forint) kártérítést fizetett a szülőknek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top