Egészség

Hülyeség azt állítani, hogy a nők körülmetélése a legjobb megoldás a HPV ellen

A minap belefutottunk egy magyar antifeminista <a href="http://huffnagel.blog.hu/2014/09/13/a_nok_korulmetelesevel_legyozheto_hpv_es_a_ferfiakat_megtizedelo_szajuregi_rakos_megbetegedesek_jarv">blogger gondolataiba</a>, aki arról elmélkedett, hogy a Férfiak (szigorúan nagybetűvel), szegények, orális szex közben megbetegszenek a HPV-től, és ez ellen a legjobb megoldás az lenne, ha minden nő nemi szervét megcsonkítanák. Ezt javasolni az oltással kivédhető vírus elleni harcra túlmegy minden határon.

A csonkítás egyetlen célja mindig is az volt, mindig is az lesz – míg csak ki nem hal ez a barbár eljárás –, hogy a nők ne tapasztalhassák meg a szexualitás örömét. A kislányként vagy kamaszkorban végzett durva csonkolás a közhiedelemmel ellentétben nem vallási előírás. Szokás. Szokás, mellyel azt kívánják biztosítani, hogy a nők nehogy szerelmi viszonyt kezdjenek. Ennek célja a nőknek az elrendezett házasságokban való benntartása. Elveszik hát tőlük a szexualitás örömének a lehetőségét, de sokszor szó szerint az életüket is. Az illegális, gyakran érzéstelenítés nélküli hentesmunka következményeibe sokan belehalnak. Mások életét az első szülésüknél oltja ki a csonkolás.

Szögezzük le: az eljárást, a nők “körülmetélését” a legtöbb országban tiltja a törvény.  Az ENSZ közgyűlése is elítélte a csonkítást, és felszólította a tagországokat, hogy ne csupán büntetőintézkedésekkel lépjenek fel ellene, hanem felvilágosítással is. Nem is véletlenül.

Mintha levágnák a makkot

A nők nemi szervének megcsonkítása, amit elegánsan körülmetélésnek titulálnak, kegyetlen és barbár eljárás. Valójában teljesen másról van szó, mint a férfiak körülmetélése esetében. Míg a férfi péniszről csak az előbőrt távolítják el, és a makk érintetlen marad (sőt, van, aki szerint még érzékenyebb is lesz a szexuális ingerekre), a nőknél szó sincs hasonlóról.

A női csonkolásnak több fokozata létezik, a WHO besorolás szerinti első, legenyhébb fokozata is a csikló hegyének lemetszését jelenti, következő fokozat a csikló és a kis szeméremajkak teljes kivágása. A legbrutálisabb a nők “fáraói körülmetélése”, az infibuláció. Ennek során – miután mindent le- és kivágnak – összevarrják a nagyajkakat, és olykor még a hüvelybemenetet is szűkebbre öltik.

Világszerte 125-140 millió, Magyarországon pedig, úgy becsülik, 170-350 nő él így megnyomorítva.

Fotó: Andrea Bruce/Getty Images
Egy hétéves iraki kislány, Sheelan körülmetélése. Az édesanyja azt ígérte neki, egy ünnepségre viszi, majd egy elsötétített szobába vezette, ahol zárt ajtók mögött elvégezték a beavatkozást.
(
Fotó: Andrea Bruce/Getty Images)

A csiklónk érzékenyebb, mint a férfiak pénisze

Sokan nem tudják, de a csikló hegyében (ami a látható része) 8000 ideg fut össze. Összehasonlításképp a pénisz esetén a makkban – amit a férfiúi körülmetélés nem is érint – csak 3000. A csikló egyébként nagyjából 9-12 cm hosszú és 6 cm széles szerv a testünk belsejében, ám ebből csak egy kis rész látszik ki. A női nemi szerv csonkításának legenyhébb esetében is kivágják ezt a látható részt. Ezzel jobb esetben is megfosztják a gyönyör képességétől, rosszabb esetben krónikus, élethosszig tartó fájdalomra, a legváltozatosabb nőgyógyászati szövődmények viselésére ítélik a csonkítást elszenvedő nőt. Aztán használják. 

Egy nő testével maszturbálni, nem szex – hanem a kőkorszak”– fogalmaz azonban nagyon helyesen az amerikai művész, Sophia Wallace, aki a női nemi szervek körüli tabuk falát szeretné áttörni. Ez az a mondat, ami miatt minden jóérzésű férfi is azt kell, azt kellene, hogy mondja: elég! Egy megcsonkított nőnek, de vele sem lehet örömteli a szex. A hasonló barbár szokásokat meg kell állítani.

A művész azt is állítja: “a társadalom idealizálja a férfi nemi szerveket, miközben a lányoknak azt tanítja, hogy az övéké groteszk, szégyellnivaló, ám ugyanakkor az értékük meghatározója”.

Mint láttuk, a helyzet ennél is rosszabb. Nem egyszerűen szégyenletesnek, de vannak, akik direkt feleslegesnek tartják a női orgazmus kulcsát, a csiklót. Vannak, akik képesek bólogatva megosztani eszmefuttatásokat arról, hogy minden nőt állami támogatással kellene megcsonkítani.

Mi a magunk részéről, minden nő nevében kikérjük magunknak.  “Az orgazmus egy alapvető, elidegeníthetetlen emberi jog.” A nőké is.

Magyarországon a női nemi szerv megcsonkítása a vonatkozó hatályos nemzetközi egyezmények nyomán nem megengedett, ha valaki megpróbálna ilyen beavatkozást végezni máson, bűntettért felelhetne, méghozzá a Büntető törvénykönyv szerint maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okozó súlyos testi sértésként minősülő bűntettért. Amennyiben kiskorú lenne az áldozat és szülő, gondviselő az elkövető, a jog még szigorúbban ítélné meg az esetet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top