Család

Gyermekbántalmazás Mezőcsokonyán: a nevelőszülő vagy a gyerek mond igazat?

Egy kilencéves kislány azt állítja, hogy a nevelőszülője bántalmazta őt. Ezért el is vették tőle az összes nevelt gyerekét.

“Két és fél évig neveltem a most kilencéves kislányt, de sajnos kezelhetetlennek bizonyult: csúnyán beszélt, hazudott, lopott, végül egy másik nevelőszülőhöz került. Ott hetek múlva megrágalmazott azzal, hogy pszichésen és fizikailag is bántalmaztam – mondta el a mezőcsokonyai nevelőszülő.a sonline.hu-nak. – Ez után feljelentést tettek ellenem hivatalból, de ami a legjobban fájt, hogy azonnal elvitték tőlem a kisebbeket is, mert egy két és fél és egy három és fél éves gyereket is neveltem, valamint másfél éves kora óta nálunk volt egy kisfiú, akit a nagybajomi nevelőotthonból kaptam. Eleinte se járni, se darabos ételt enni nem tudott, én tanítottam mindenre. A kicsik nagyon hozzánőttek a családomhoz.”

A nevelőszülő nem csak lelkileg sérült ezzel, de a megélhetése is veszélybe került. Ráadásul nem  tud, hova fordulni, egy érdekképviselet megalapítását fontolgatja, mert hallott más hasonló esetről is. Hiába kétesélyes a dolog, a gyerekek érdekeit előre helyezve ilyenkor zéró tolerancia érvényesül a nevelőszülőkkel szemben.

“Ha bántalmazás gyanújáról értesülünk, a gyámhatóság tájékoztatást kér a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól, a gyermekvédelmi gyámtól és a nevelőszülői hálózatot működtetőtől. Amennyiben a gyanú felmerült, a »zéró tolerancia« elvének megfelelően a gyermek teljes fizikai és érzelmi biztonságának garantálása érdekében a gondozási helyét azonnal módosítani kell – mondta el a portálnak Tomorné Huber Éva, a Somogy Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság vezetője. – A szubjektív mérlegelés helyett minimálisra csökkentjük a további rossz bánásmód kockázatának lehetőségét, új gondozási helyre visszük, így gondoskodunk a biztonságáról. Egyetlen perccel sem hagyhatjuk tovább a gyermeket a számára kockázatos körülmények, személyek között. Ezzel egyidejűleg a gyámhatóság tesz feljelentést a rendőrségen. Szükség szerint a gyermek orvosi és pszichológiai vizsgálaton vesz részt, egyrészt a feltételezett bántalmazás körülményeinek feltárása céljából, másrészt a traumák oldása érdekében.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top