nlc.hu
Család
Egyre nagyobb gondot jelent az anyaságturizmus

Egyre nagyobb gondot jelent az anyaságturizmus

Szülőotthonokban razziáztak az amerikai hatóságok az "anyaságturizmus" virágzása miatt.

Amerikában évek óta virágzik az “anyaságturizmus”, amely szerint tehetős külföldi nők – főleg kínaiak – az Egyesült Államokba utaznak szülni, mert ebben az esetben születendő gyermekük az amerikai alkotmány értelmében automatikusan elnyeri az ország állampolgárságát. Ezzel nemcsak a gyermek majdani jólétéről gondoskodhatnak, hanem sajátjukról is, hiszen a 21. életévét betöltő utód kérelmezheti szülei honosítását is.

Az amerikai hatóságok eddig tehetetlennek bizonyultak a jelenséggel szemben, mert pusztán azon az alapon, hogy egy nő állapotos, a beutazását nem tagadhatják meg. A kaliforniai szülőotthonokban történt akció feltehetőleg az első, amellyel fel akarnak lépni azokkal a bűncselekményekkel szemben, amelyek együtt járhatnak az “anyaságturizmussal”. Ilyen lehet, ha a külföldi “ügyfél” 15–80 ezer dollár (4–21 millió forint) közötti összeget fizet a szolgáltatásért. Bűncselekmény ugyanis, ha egy külföldi nem a valódi indokkal kéri beutazási vízumát az Egyesült Államokba, de felmerült, hogy az anyák amerikai útját szervező cégek adócsalást, pénzmosást követhetnek el.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top