Család

Telefonszámmal segítheti a média az erőszak áldozatait

A kapcsolati erőszakkal szembeni küzdelem területére új ajánlást adott a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A média felelőssége kettős: egyrészt elengedhetetlen a tájékoztatás, másrészt annak a pozitív üzenetnek a továbbítása, hogy van segítség, van hova fordulni.

Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztos arra kéri a média képviselőit, hogy az emberkereskedelem, kapcsolati erőszak témájára vonatkozó médiatartalmak mellett felületeiken tüntessék fel az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat belföldről minden hálózaton keresztül ingyenesen hívható telefonszámát (06-80-20-55-20) jól látható, könnyen elérhető helyen. Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára szerint ezzel “újabb mérföldkőhöz érkezett a kapcsolati erőszakkal szembeni küzdelem”.

Telefonszámmal segítheti a média az erőszak áldozatait

A kapcsolati erőszak bűncselekmény

“A legfőbb cél, hogy a telefonszolgálat mindenki számára elérhető legyen, aki bajba jutott és azonnali segítséget igényel, a nap 24 órájában” – áll az ajánlásban. A kapcsolati erőszak olyan bűncselekmény, amelyet a büntető törvénykönyv is már önálló tényállásként kezel – emelte ki közleményében az Emmi, megjegyezve, hogy “a kapcsolati erőszak nem csak a fizikai vagy kapcsolaton belüli szexuális erőszakot foglalja magába; az erőszak megnyilvánulási formája a megalázás, zaklatás, fenyegetés, kényszerítés is”.

Kapcsolati erőszak: ne legyen szenzációkeltés

A médiumok szerepe és felelőssége a téma kezelését illetően óriási, hiszen a problémával kapcsolatos riportok, összeállítások mellett a telefonszám megjelenítésével az általános tájékoztatáson vagy szemléletformáláson túl, közvetve azonnali segítséget, megoldást is nyújthatnak azoknak, akiknek arra szükségük van. A média felelőssége kettős: egyrészt elengedhetetlen a tájékoztatás, másrészt annak a pozitív üzenetnek a továbbítása, hogy van segítség, van hova fordulni. Fontos azonban az is, hogy a kapcsolati erőszak témájában “a figyelemfelkeltés ne váljon szenzációkeltéssé” – írta az Emmi.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top