Család

Te is dolgozol gyerek mellett? Ők megmutatták, hogyan csinálják

Vannak nők, akiket sok minden összeköt. Mert nemcsak nők és anyák, hanem például vállalkozók is. Róluk szól ez az inspiráló projekt és fotósorozat.

“Te hogyan dolgozol?” Gyerekek mellett, otthonról vállalkozó anyukáknak tette fel a kérdést Szabó Ági családi és portréfotós, a MOMents365 fotóprojekt megálmodója. Ági egy 21 hónapos kisfiú anyukája, aki szintén gyermeke mellől indította el saját vállalkozását. “Nagyon sok a vállalkozó anyuka körülöttem, és mivel én is ebben a cipőben járok, tudom, milyen nehéz a különféle szerepek között lavírozni: napjában többször is váltani anyukából vállalkozóba, vállalkozóból anyukába, onnan pedig feleségbe. Ezért is szerettem volna ezeknek az anyukáknak egyfajta dicsőségfalat állítani, fotó formájában. Csakhogy közben pillanatok alatt rengetegen csatlakoztak a kezdeményezéshez, így az ártatlan kis ötletemből nagyszabású terv lett. Az eredmény egy kiállítás és egy egyesület” – mesélte a Nők Lapja Cafénak lelkesen.

Szabó Ági (Forrás: Ági Facebook-oldala)
Szabó Ági  – forrás: www.agiszabo.hu

Ági egy dolgozó anyukáknak indított Facebook-oldalon kérdezte meg először, hogy kinek lenne kedve megmutatnia magát, például azt, ahogy otthonról dolgozik, és elmesélni, miért lett vállalkozó. Alig pár óra alatt több mint harminc anya írt, a jelentkezők száma pedig azóta is folyamatosan emelkedik.

“Az egyik fotósorozat helyszíni portrékból áll, ezek otthon készültek munka közben, sokszor az anyák lába körül sertepertélő gyerekekkel. A másik sorozat pedig a lakásomon, a házi stúdiómban, ahol az anyák mellett egy, a munkájukra jellemző tárgy is szerepel. A projekt hozadéka, hogy a 30 nő azóta szoros kapcsolatot tart egymással.”

Az OECD-kimutatások szerint Magyarországon a 3 év alatti gyermeket nevelő anyák 20 százaléka, a 3–5 év közötti gyermeket nevelőknek a 60 százaléka dolgozik. Kutatások szerint a gyermekek száma itthon rontja az esélyeket: az egygyermekes nők 60, a kétgyermekes nők 50, míg a három- vagy többgyermekes anyák 20 százalékának van csupán munkája. Ezzel Magyarországon – Törökország mellett – a legalacsonyabb a kisgyermekesek foglalkoztatási rátája az OECD-országok között. (2012-es adat, Tárki)

Bacsó Flóra (Megbeszeljuk.hu)

“Elhatároztam, hogy én is abból fogok megélni, amit szeretek: mediációból és nyelvtanításból, és talán egyszer lesz időm visszatalálni az íráshoz is. Szabadságot akarok, a döntés szabadságát, hogy ne más mondja meg, hol és mennyi időt kell dolgoznom, milyen elveket kell követnem ahhoz, hogy a megélhetéshez elegendő pénzt keressek. A férjem szintén vállalkozást tervez. Félek. Arra gondolok, hogy nem gyerek mellett kellene alkalmazottból vállalkozóvá válnunk, és nem egyszerre mindkettőnknek. Hogy úgysem fog sikerülni. Aztán, hogy talán mégis.”

Gyerekszülés után vállalkozás: Projekt és fotósorozat

Bőhm-Siska Mariann (Ciirmos Textil Design)

“Két fiam van, a nagyobb négy és fél éves, a kisebb tíz hónapos. Mindketten itthon vannak velem, mellettem játszanak, amikor dolgozom, és én ezt nagyon szeretem. Ahogy nőnek majd, egyre többet fogják látni, hogy szeretem, amit csinálok, hogy dolgozni jó, ez nekem nagyon fontos. Anyaként otthon dolgozni egyszerre nagyszerű és elképesztően nehéz, hiszen magunknak szabjuk az időt, a teret (amikor küzdünk, hogy a dolgozóasztalunkat ne lepje el a frissen mosott ruha és a legórobot-kiállítás), de bármikor felállhatunk és megkavarhatjuk a levest, vagy odabújhatunk a beteg gyerek mellé…”

Gyerekszülés után vállalkozás: Projekt és fotósorozat

Spuriga Dóra (Pöttyöslabda.hu)

“Szeretnék egyensúlyban lenni önmagammal, és bebizonyítom, hogy ez családon belül is működik. (…) Maximalista révén rengeteg anyagom összegyűlt az évek során, így gondoltam egyet és elhatároztam, készítek egy weboldalt, végül is marketinges vagyok, felépítek egy saját brandet. Ez a PöttyösLabda. A harmadik gyerekem, rengeteg munka van vele, nyilván nehéz a gyerekek mellett megoldani, hogy még erre is jusson idő, de végre újra pörgök, megyek megbeszélésekre, fejlesztgetem az oldalamat, egyre több embert ismerek meg, imádom, hogy én osztom be az időmet, a felelősséget, és hogy nem kell senkihez sem alkalmazkodnom.”

Gyerekszülés után vállalkozás: Projekt és fotósorozat

Giret Fruzsi (Cseppke.hu)

“Tudtam előre, hogy ki fognak rúgni. És ahogy a gyes lejárt, épp a napokban így is történt. Csak egy picit tett szomorúvá. Mert titokban, minden realitást félretéve reméltem, hogy ez mégsem olyan »kegyetlen« világ. Pont úgy, mint mindig, amikor a Rómeó és Júlia közben azt remélem, hogy Rómeó ez alkalommal mégsem issza meg a mérget, mert Júlia még időben felébred a kómából, és most az egyszer nem halnak meg a szerelmesek. (…) De nemcsak a kirúgásomról voltam meggyőződve, hanem arról is, hogy képes vagyok teremteni. Leginkább lehetőséget magamnak a túlélésre. És amikor mindezt felfogtam, eldöntöttem, hogy előre menekülök.”

Gyerekszülés után vállalkozás: Projekt és fotósorozat

Laár Györgyi (Cseppke.hu)

“Írtam egy verses-számolós foglalkoztatókönyvet gyerekeknek, Számolóka-móka címmel, amihez szerencsére elég hamar találtam kiadót is. Innentől egyik feladat hozta a másikat, és egyéb grafikai munkák mellett elsősorban gyerekkönyvek, tankönyvek írásával-illusztrálásával foglalkoztam. Ekkor keresett meg régi barátnőm, Fruzsi, aki újdonsült anyukaként az én rajzaimmal díszített babasálakat szeretett volna forgalmazni a neten, így két éve elindítottuk a Cseppkét, ami azóta jóval több, mint babasáláruház.”

Gyerekszülés után vállalkozás: Projekt és fotósorozat
A MOMents 365 fotósorozat ősszel egy kiállításon szeretné bemutatni a 30 vállalkozó anya történetét. Ehhez támogatókat keresnek. Ami pedig a növekedést illeti, reményeik szerint mások is kedvet kapnak ahhoz, hogy megosszák velük történeteiket, és hamarosan 365 vállalkozó anya mutatkozik be a weboldalon. Azt szeretnék, hogy a MOMents 365 alulról jövő társadalmi kezdeményezésből előbb-utóbb mozgalommá nője ki magát.

 

Fotó: Müller Marianna
Fotó: Müller Marianna

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top