Család

Ma születik az első magyar integrált gyermekfalu

Új gyermekfalu-koncepciót vezet be az SOS Gyermekfalvak Magyarországon. A Battonyán élő családokat a héten Orosházára költöztetik, ahol már nem a település szélén, hanem a városban szétszórtan és integráltan folytathatják életüket. Ez 10 családot és körülbelül 70 gyereket érint.

A battonyai gyermekfalu átszervezése nyomán közel 70 gyerek Orosházán kezdi meg az új tanévet – derül ki az SOS Gyermekfalvak közleményéből. 

“A költözést indokolta, hogy az integrált lakókörnyezet jobban segíti a gyerekek felkészülését a felnőtt életre, valamint könnyebben hozzáférhetőek lesznek azok a szolgáltatások és fejlesztések is, amikre a gyermekeknek szükségük van. Például az egyik kisfiú esetében ez azt jelenti, hogy nem kell 8 éves létére egy másik nagyvárosban kollégiumban lennie, hanem az SOS-családjával lehet a mindennapokban is!” – mondta Szilvási Léna, az SOS gyermekvédelmi programigazgatója.

Ma születik az első magyar integrált gyermekfalu

Az orosházi költözés példaértékű, hiszen ez lesz az első hazai integrált gyermekfalu, ami lehetőséget nyújt a családoknak a korábbiaknál önállóbb életre, miközben a gyermekfalvakban nyújtott klasszikus szakmai támogatást és odafigyelést is megkapják.

A költözés mellett az alapítvány új programokat is indított Battonyán és Orosházán.

“Az SOS a megelőzésre is egyre nagyobb hangsúlyt fektet. Az a célunk, hogy a veszélyeztetett helyzetű gyerekek családjait megerősítsük, és megelőzzük a gyerekek családból való kiemelését. Battonya 30 évig támogatta a jelenlétünket a településen, most mi is szeretnénk ezt viszonozni” – tette hozzá Szilvási Léna.

Az SOS által folytatott családmegerősítő programba mindkét településen 20-30 családot vont be az alapítvány.

Ma születik az első magyar integrált gyermekfalu
Ma több mint 20 ezer gyermek nem a vér szerinti szüleivel él. Az SOS Gyermekfalvak közel 400 gyereknek ad családot nevelőszülői hálózatán és gyermekfalvain keresztül. A gyermekfalvak sajátossága, hogy a nevelőszülőknél a gyerekek testvéreikkel együtt maradva, családként nőhetnek fel. A fiatalok fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén is esélyt kapnak az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat.
 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top