Család

Megkönnyítette Ferenc pápa a válást

Ferenc pápa lényegesen leegyszerűsítette, gyorsabbá és olcsóbbá tette az egyházi házasságok felbontását.

December 8-tól az egyházmegyés püspök jogi hatáskörébe tartozó első fokú ítélet is elegendő lesz az egyházi házasságok semmissé tételéhez. Ez felgyorsítja és kevésbé költségessé teszi az eljárást a hívőknek.

A semmisségi eljárásra vonatkozó kánonjog három évszázada most először módosult, a reform bevezetését már a jelenlegi egyházfő elődje, XVI. Benedek is tervezte. Ferenc pápa tavaly szeptemberben különleges tanulmányi bizottságot állított fel a változtatás kidolgozására és előkészítésére.

Egyszerűbb lesz a válás

A kánonjogi reform az egyházi házasság után polgárilag elvált hívőknek szól. Házasságuk egyházi semmítését eddig az eljárás hosszadalmassága és költségei is akadályozták. A Rota Romanához többségében a tehetősebbek fordultak, a reform most a szegényebbeknek is lehetőséget ad a semmisség eléréséhez. A pápai dokumentum szorgalmazza, hogy a semmisségi eljárás teljesen ingyenessé váljon. 

Újdonság, hogy a kánonjogi reformot az egyházfő két, egyszerre megjelenő dokumentumban rögzítette, mégpedig a Mitis Iudex Dominus Iesus, valamint a keleti egyházaknak szóló Mitis et Misericors Iesus című apostoli levélben. A Vatikán honlapján közölt apostoli levelekben Ferenc pápa hangsúlyozza, hogy a házasság semmisségi eljárásának felgyorsítása nem kérdőjelezi meg a házasság felbonthatatlanságának alapelvét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top