Család

Gyermekgondozás: erőn felül teljesítenek a nők

Egy friss felmérésből az derült ki, hogy a magyar családok nagyobb részében még mindig egyedül a nők feladata a kisgyermekek gondozása.

Az Ipsos közvélemény-kutatásában hatszáz, párkapcsolatban élő, egy vagy több 6 évnél fiatalabb gyermeket nevelő nőt és férfit kérdeztek arról, kinek a feladatkörébe tartozik a kisgyermekek etetése, fürdetése, pelenkázása vagy épp altatása.

A válaszadók döntő többsége, 68-77 százaléka úgy véli, a gyerekek gondozása közös feladat kellene hogy legyen, amelyben az anya és az apa egyforma súllyal vesz részt, a valóság azonban az, hogy nagyobb részt a ezek a feladatok a nőkre hárulnak. Ugyanakkor sem a nők, sem a férfiak nem gondolják úgy, hogy a gyerekek gondozása teljes egészében az apa feladata lenne.

A válaszadók szerint a gyerekek pelenkázását és az öltöztetést inkább az anyukák végzik, míg az édesapák leginkább a fürdetésből veszik ki a részüket.

Még mindig többségében egyedül a nők feladata a gyermekgondozás

További gyermek, felmérés témájú cikk az NLCafén

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top