Család

Népszavazást követelnek az abortusz legalizálásáról az írek

Dublinban több ezren vonultak utcára szombaton, és követelték a terhességmegszakítást szabályozó törvények enyhítését.

Tízezres tüntetésen követelték a terhességmegszakítást szabályozó törvények enyhítését az ír fővárosban – írja a nepszava.hu. A demonstrálók szószólói konkrétan azt követelték, hogy tartsanak népszavazást az ír alkotmány híres-hírhedt nyolcadik kiegészítése ügyében. Ez az általuk törlendőnek szánt cikkely ugyanis egyenlő jogokat biztosít a várandós anyának, illetve a magzatnak, s így gyakorlatilag megfosztja a terhes nőt az abortusz választásának lehetőségétől.

Szigorú előírások

A többségében katolikus Írországban érvényesek az európai uniós tagállamok közt talán a legszigorúbb terhességmegszakítási előírások. A megszorító értelmezésnek megfelelően még akkor sem engedélyezett az abortusz, ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha a magzat sérült, vagy ha a terhes nő egészsége károsodhat a terhesség kihordásától. Az egyedüli eset, amikor a törvény tételes tiltása enyhébb, az, ha a várandós asszony élete kimondott veszélyben forog.

Írországban csak kivételes esetekben engedik meg a terhességmegszakítást.
Írországban csak kivételes esetekben engedik meg a terhességmegszakítást.

Írországban mindezért megszokott gyakorlat, hogy aki teheti, a terhességmegszakítást Nagy-Britanniában végezteti el.

Olvass még az abortuszról az NLC-n:

  •  Abortusz: én vagyok a nő, aki lehúzta a vécén a gyerekét
  • Ferenc pápa levelet írt az abortuszról
  • 8 hónapos kismamát kényszerítenek abortuszra

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top