Család

“Nincs lány, aki ne menne át ezen” – női körülmetélés Egyiptomban

Akár fájdalmas, akár nem, át kell esni rajta – még ma is így gondolkodik a nők többsége a női körülmetélésnek hívott brutális beavatkozásról, amelyen tízből nyolc lány átesik Egyiptomban. Videó.

Tahara, vagyis tisztaság – így nevezik Egyiptomban a női körülmetélést. A beavatkozásnak több típusa létezik. Az első, amikor “csak” a klitoriszt vágják ki. A második, amikor a klitoriszt és a kisajkakat is megvágják, a harmadik a legbrutálisabb csonkítás: kivágják a klitoriszt, a kisajkakat, és összevarrják úgy, hogy csak egy kis nyílás marad a kisajkaknál.

A női körülmetélésnek nevezett csonkítás nemcsak Fekete-Afrikában, de a Nílus mentén is létezik. Női jogvédő szervezetek szerint a 80 milliós Egyiptom női lakosságának 80 százalékát érinti ez a barbár beavatkozás. Ez meggátolja, hogy a nők valaha teljes mértékben élvezzék a szexet, és ebben látják a férfiak nők felett gyakorolt kontrolljának legfőbb biztosítékát.

“Ez megvéd a szextől, hiszen ha egy nő nem esik át ezen, Isten tudja csak, mit művel. Ez a legjobb dolog, ami egy nővel történhet” – mondja határozottan egy férfi Jászberényi Sándor és Kaufmann Balázs filmjében. A 24.hu munkatársai annak jártak utána, hogy a hagyományon kívül mi motiválja ezt a borzalmas beavatkozást.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top